Hálózatra mentés nem működik

Fórum: 

 Sziasztok!

Olyan probléma merült fel (már régen amikor megpróbáltam utánanézni sikertelenül, de most új telepítésnél újból előjön) hogy a csatlakoztatott hálózati meghajtóra nem tudok menteni webböngészőből. Korábbi veriókban (17.X) nem volt ilyen probléma,most (18.3-ban biztosan), meg egyszerűen a mentési ablakban a bal oldalon nem jelennek meg a csatlakoztatott hálózati helyek. Van valakink valami ötlete, hogy ezen hogy lehetne változtatni? Nemoban gond nélkül megjelennek. A mentés során felugró fájkezelő párbeszédablakban még tallózni sem tudok a hálózaton, mert olyat sem találok. Persze tudom menteni saját meghajtóra, aztán másolni a hálózatiba, de azért senki ne mondja, hogy ez normális...

Várom az ötleteket, vagy ha volt már ilyen fórumtéma (csak én nem találtam meg...) akkor az odairányítást.

Köszönettel

kimarite képe

Hálózatra mentés nem működik

@#0 Windows hálózatra nem tudsz menteni: a Samba hasonlóan van beállítva, mint a Linux Mint 17.x alatt, s, ha nem Samba-t használsz, akkor mit? Írtad, hogy a Nemo-val működik, de akkor milyen fájlkezelőt használsz, amellyel nem, és miért nem a Nemo-t?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hálózatra mentés nem működik

Nemo-t használok, bár azt nem tudom, hogy webböngészőben a mentés során megnyíló ablak is annak része e. A Nemoban természetesen látom a csatolt meghajtókat, a webböngészőben megnyíló párbeszédablakban nem.

A nasomra akarnék menteni amit gondolom SAMBA-n keresztül érek el. Ha ennek szerinted nem kell működnie, és a hálózat hasonlóan van beállítva a korábbaikhoz akkor a 17.X-en hogy lehet hogy ment gond nélkül?

Van itt valaki aki szintén hálózati mappákba szokott menteni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hálózatra mentés nem működik

#2 A 'hasonló' beállítás gondolom, 'ugyanaz' inkább, de érdemes lenne ránézned a Samba beállításokra. Ugyanazt a böngészőt használod-e, mint korábban és ez melyik? A tulajdonodban van a NAS meghajtó (partíció) vagy jelszóval fűzöd be? Mert, ha más felhasználóval használtad a Linux Mint 17.x kiadást, akkor vélhetően az ő tulajdonában van a partíció. Ellenőrizd, amikor be van fűzve (csatlakoztatva) a hálzati meghajtó:

ls -la /media/$USER/ ; whoami

A ; után, a whoami parancs a te felhasználóneved mutatja, az ellenőrzés miatt.

Nálam az ADAT partíciónál látható, hogy az enyém,

ls -la /media/$USER/ ; whoami
összesen 12
drwxr-x---+ 3 root root 4096 máj   21 14:26 .
drwxr-xr-x  4 root root 4096 máj    9 22:56 ..
drwxr-x---  7 kim  kim  4096 máj   10 00:00 ADAT
kim

... persze a Timeshift miatt először le kellett csatolnom, mert a root felhasználó nevében csatolja fel az ADAT partíciót (ide mennek a mentéseim) és ennek 'nyitjára' még nem jöttem rá. Nem használok NAS-t vagy hálózati meghajtót. És remélem, ide csatolja fel a rendszer a hálózatot, de majd meglátjuk.

A parancs talán így jobban érthető:

echo befűzések és tulajdonságaik: ; ls -la /media/$USER/ ; echo felhasználó: ; whoami

Szerk.: Az echo (visszhang) parancsot a magyarázat miatt használtam, tetszőleges szöveget lehet kiírni vele (a terminálba, konzolra) és még másra is jó. Kézikönyve:

man echo

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 befűzések és tulajdonságaik:

 befűzések és tulajdonságaik:

összesen 8
drwxrwxrwx+ 2 root root 4096 máj   21 13:08 .
drwxr-xr-x  4 root root 4096 márc  30 20:08 ..
felhasználó:
ibalazs
 
nem tudom ezzel okosabb lettem e...
a hálózati meghajtó elérése során más felhasználiói nevet, jelszavat használok (mint a kliens gépen), ami mentve is van rendszerbe, azaz nem kell folyamatosan beírogatnom. A házózati meghajtók első elérése után meg már csatolja is a rendszer (bár nem tudom hová...). Szóval ha elérem a Nemo-ból akkor szerintem fel kellene ajánlani a böngésző párbeszédablakában is. Ez különben böngészőfüggetlen, azaz firefoxban és chromeban való mentés során is ugyan az a párbeszédablakot dobja be amiben meg már nem látom a hálózati meghajtókat.
 
Most jut eszembe, hogy ezek a meghajtók a könyvjelzőkbe vannak elrakva...tehát a könyvjelzőket nem látni a párbeszédablakban, könyvtár szinten meg nem tudom hova csatolja (azért annyira nem vagyok pro user). Nem gondolom, hogy itt jogosutsági problémák lennének.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

 befűzések és tulajdonságaik:

#4a hálózati meghajtó elérése során más felhasználiói nevet, jelszavat használok (mint a kliens gépen), ami mentve is van rendszerbe, azaz nem kell folyamatosan beírogatnom.
-- a másik felhasználónév (~jelszó) miatt lép fel a történet. Mint írtad, a Nemo-ban ezt megoldottad (nem árultad el, hogyan), de a Firefox-szot nyilván nem a másik felhasználó, hanem te futtatod. Alapvetően a Linux nem mutatja a másik felhasználó dolgait, ebből következően a saját Firefox-szodból vagy más böngészőből nem tudsz a hálózatra menteni.

Ha készítesz egy saját csatolási pontot ennek a felhasználónak, majd ezt a csatolási pontot szintén ennek a felhasználónak a tulajdonába adod, akkor az alkalmazások is tudnak menteni a hálózatra.

Tulajdonba vétel:

-- a csatolás helyének elkészítése:

mkdir /mnt/saját_csatolási_pont

-- a böngészőt futtató felhasználó nevében lépsz be, majd kiadod:

chown -R $USER:$USER /mnt/saját_csatolási_pont

-- aztán csatolod a hálózati meghajtót ide ... . Akár könyvjelzőt is készíthetsz.

saját_csatolási_pont = amire elnevezed, ez egy szimbolikus link lesz.

A parancsok elé kell a sudo (admin jog), ha rendszer könyvtár alá fűzöd be a hálózati meghajtót. Nem kell a sudo, ha a saját könyvtárad alá csatolod (saját = aki a böngészőt futtatja).

Ettől függetlenül a Samba leírásban is megoldásra találhatsz.

Szerk.: vélhetően ide fűzi be a rendszer a hálózati meghajtót:
(https://askubuntu.com/questions/343205/where-can-i-find-the-mount-point-...)

/run/user/<username>/gvfs

Ha a tényleges csatolás jogait szeretnéd látni:

ls -la /run/user/a_befűzést_végrehajtó_felhasználónév/gvfs

Ha a sajátod (amivel nem tudsz a böngészőből menteni), akkor:

ls-la /run/user/$USER/gvfs

.. a listázó parancs. De ez csak érdekesség, mert a run könyvtár alatt ne változtass jogokat, nem szabad és nem ez a módja. Erre írtam a korábbi módszert. Vagy tanulmányozod a Samba megoldásait.

-----

Szerk._02: Felmerül a kérdés, ha ez van,
Most jut eszembe, hogy ezek a meghajtók a könyvjelzőkbe vannak elrakva...tehát a könyvjelzőket nem látni a párbeszédablakban, könyvtár szinten meg nem tudom hova csatolja
hogy meg kéne nézned a Nemo beállításait a hálózati meghajtó vonatkozásában, mert
-- írja, hova csatolja (más kérdés, hogy azt sehogyan ne piszkáld)
-- és mert nyilván a Hálózatra kattintva nyitod meg a meghajtót, mert látható, hogy a könyvjelzőket nem látod. De nem is láthatod azokat (ennek örülni kéne szerintem :)), mert nem a tiéd, hanem egy másik felhasználóé.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

 befűzések és tulajdonságaik:

#5 Ezen leírás harmadik (# 3) pontja
https://www.cyberciti.biz/faq/adding-a-user-to-a-samba-smb-share/
hasonló, mint ezé a leírásé:
https://askubuntu.com/a/208173
Az első leírás érthetőbbé teszi a másodikat. De a csatolás (megosztás) helyét így is előre el kell készítened.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia

Szia

Nem tudom sikerult-e megoldanod a problemat, de nekem nagyon sok gondom volt vele korabban. Sokat kerestem az interneten megoldast, sokat ki is probaltam, de amelyik a legjobban bejott az a kovetkezo volt, ami gyakorlatilag sima alap megoldas: 

hogyanok.com/samba-halozati-maghajto-automatikus-felcsatolasa/

amit nem hasznaltam a leirasbol az az Ubuntu 17.10-től: ajanlott fstab csatolasi resz, helyette a felette levo regebbi fstab csatolast hasznalom mai napig. Viszont a home konyvtaramban a megadott konyvtarnev alatt rendesen tudtam mukodni minden nehezseg nelkul. Ez alol csak a VMware Workstation Pro volt a kivetel, ami valamiert nem tud ra irni megsem, biztos valami jogosultsagi problema volt de mivel annyira nem volt lenyeges, hogy a szerveren taroljam tukrozve, igy nem foglalkoztam vele. Minden mas tekintetben kivaloan mukodik. 

udv,

Laci

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve