Egyéb disztrók kipróbálása? (kezdő)

Fórum: 

Sziasztok,

pár hónapja, mikor végre beszereztem egy rendes asztali gépet, elkezdtem (0 tudással, önállóan, fórumokat/cikkeket olvasgatva) linux disztrókat próbálgatni a laptopomon.

A laptop használatom úgyis redukálódott a netezésre/filmnézésre (ha nem otthon vagyok).

Win-ről áttérés témakörben, bármelyik top listán a Mint-t és az Ubuntu van felváltva az első két helyen. Az unity annyíra borzasztóan idegen, ellenben a cinnamon a leginkább win-es külsőre, hogy a Mint-nél ragadtam le. (a többi diszrós élményt nem ecsetelem)

Meg persze ez is befolyásolt (csak nem lehet véletlen):

A fahéjjas Mint eddig bevált, a fórumon is sok segítséget kapot. Mivel terminált (még?) egy kis túlzással egyáltalán nem használok, csak a desktopok "használhatósága" alapján tudok különbséget tenni az egyes disztrók között, de arról nem sok fogalmam van, hogy mi van a "motorház alatt". Nem mintha bele akarnék nyúlni, csak jó lenne ismerni pár fontosabb paramétert, hogy ha össze akarnék hasonlítani két disztrót, tudjam, hogy mit kell nézni. Ha esetleg tudtok pár egyszerű tippet adni, azt megköszönném.

A topic címéhez kapcsolódó kérdésem az lenne, hogy milyen előnye vagy hátránya lenne olyan disztrót kipróbálnom, ami nem ubuntu/debian alapú? Mert vhol azt olvastam, hogy az ubuntu alapúakhoz van a legnagyobb támogatás, a legtöbb frissítés illetve a legtöbb letölthető program. Illetve volt olyan tapasztalatom, hogy gdebivel egy kattintással felraktam olyan programot, amit az opensuse-nál egy A4-es leírást követve sikerült csak. Ilyen nagy különbségek vannak a csomagkezelések között?

Lehet rosszul gondolom, de az ilyen dolgok a live cd-s próbálgatásokkal nem jönnek ki igazán, fel kell telepíteni és használni egy ideig az adott rendszert.  Van olyan rendszer, amit kezdőként teljesen felejtsek el? Mert pl: (bocs ha dilettáns dolgokat írok) kevés csomag érhető el hozzá, lassan frissítik, sokat kell terminált használni stb stb. Szóval jöhetnek a pro/contra más disztrók a Mint-tel szemben. :)

Amit egyébként kipróbálnék és nem ubuntus : Manjaro Linux (arch), CentOs (fedora), PCLinuxOs (mandriva), PC-BSD

Én a helyedben, ha szeretsz

Én a helyedben, ha szeretsz kísérletezni, kipróbálnám a Fedorát. Én anno Red Hat linuxxal kezdtem az ismerkedést, Elég nagy közösség van a Fedora mögött. Úgy szokták mondani ,a Red Hat előszobája, ami a világ legjelentősebb üzleti linux terméke, tehát sok tapasztalat van mögötte. A csomagkezelője a Debiantól eltérően a yum, persze ez leginkább parancsorban használatos, de van grafikus megfelelője  Asztali felületnek Fedoránál  leginkább a Gnome használatos, de van KDe is. Az Opensuse is megér egy próbát.I tt pedig régebben a KDE terjedt el, újabban a Gnome is. Legalább olyan felhasználóbarát, mint a Linux Mint, sőt, amíg  ez az ír disztró nem létezett, a "Süsü" volt leginkább Windowshoz szokott szemnek a legtesthezállóbb.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

 És ennek a két disztrónak

 És ennek a két disztrónak van valami olyan tulajdonsága, ami nagyon eltér a Mint-től? Desktopon kívül :) 

Másfajta programok,  driver támogatottság, codecek, boot idő stb.? 

Az, hogy RPM csomagkezelővel dolgozik, nekem mint kezdő felhasználónak jelent vmi nehézséget? Emiatt gondolom más tárolókból dolgozik, azok programfelhozatalban mennyivel másabbak, mint az ubuntus?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

PCLinuxOs MATE

Leszedtem a PCLinuxOs 64bit MATE-t, hétvégén ha lesz időm kipróbálom. Van vkinek tapasztalata és/vagy tanácsa ezzel a disztróval kapcsolatban?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
IG képe

ubuntu unity - mint xfce

Helló,

Tegnap kipróbáltam az ubuntut (14.04, unity, 64bit) . Nekem nagyon tetszett a megjelenése, a unityvel nincs semmi bajom.
Ami zavart, hogy az ablakok nagyító-, kilépő gombja a bal oldalon van a jobb helyett.
Szóval lehet egyszer elcsábulok. 

Megnéztem még a linux mint 17.3 xfce verziót is. Na az xfce nem tetszik. Olyan kőkori a megjelenése az ubuntu után, de a cinnamon után is.

Tervben van még a debian lxde változat kipróbálása.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

RE: Egyéb disztrók kipróbálása? (kezdő)

@#0 Bármelyiket kipróbálhatod, teljesen jó lesz. Én virtuális gépben - VirtualBoxban - próbálgatnám. Tedd fel hozzá a Guest meghajtókat és egész jó teljesítménye lesz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Voyager 16.04

Nemrég kaptam ajándékba egy ősrégi gépet, mely alaplap-hibás lett Jószerivel semmi nem volt jó rajta csak a vincsi volt használhatő. Mivel nem szeretem a Virtualboxos kipróbálást, bekerült egy mobilrack-be, és rákerült egy Voyager 16.04, ami egy Ubuntu alapú, XFCE felületet használó distro. Rengeteg rosszat hallottam a 16.04-ről (nem kiforott, instabil nincs hozzá megfelelő támogatás stb.). Ezek ellenére én nem tudtam olyan hibát találni, ami az általam kívánt müködést befolyásolná. Az XFCE felület szinte korlátlanul testre szabható, én nem szeretem ha az asztal ikonokkal van teli. sőt ha lehet a panel(eke)t is rejtem, (ha kell majd előszedem) lehetőleg  a csöppségek, plusz a macska ne nagyon állitgatsanak rajta. Egyetlen egy általam kedvelt programot nem kellett felrakni (egyedül a Synaptic gyorskeresesője).Ja sokan kereshetik a Wine-t na az nem volt rajta alapban. Viszont van benne egy csomó multimédiás nyalánkság pl: Kodi, sokféle lejátszó, téma, tartalmaz például viruskeresőt (bár ez szerintem nem szükséges, de ki tudja mikor lehet rá szükség), de olyan nem "hétköznapi" eszközök is szerepelnek benne mint operáció rendszer-eltávolító, Grub Customizer. Ha esetleg valahol egy hibás rendszert kell bütykölni, arra ez a rendszer és eszköz kiválóan megfelel. Egyetlen fontos telepítendő alkalmazás: a Systemback (ki tudja mit hoznak a frissitések)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Az, hogy RPM csomagkezelővel

"Az, hogy RPM csomagkezelővel dolgozik, nekem mint kezdő felhasználónak jelent vmi nehézséget? Emiatt gondolom más tárolókból dolgozik, azok programfelhozatalban mennyivel másabbak, mint az ubuntus?"

Nem jelent semmi problémát az, ha nem deb a csomag. :) Amit én tapasztaltam, hogy az RPM-es csomagkezelők (egyazon gépen) lassabbak, mint az apt-get. Ha pedig grafikus felületen használod a csomagkezelést, akkor nincs nagy különbség, kicsit másképp néz ki, de aki a windows-ról átváltott linuxra, annak nem okoz gondot a más felület. 

A programok közt sincs nagy eltérés, A legelterjedtebbek minden rendszerben benne vannak, ha meg extrát akarsz, akkor úgyis magadnak kell feltenni. 

Ha munkára kell, azaz a főbb, elterjedtebb rogramok kellenek, akkor mindegy, hogy melyiket használod. 

Én azt javaslom, hogy ne negyon válogass, hanem párat próbálj ki, és mondjuk az első öt kipróbált közül válasz. Nincs nagy teteje, hogy több tízet kipróbáljon az ember és azután már ne is tudjon választani. Egyik sem tökéletes, és mindegyikben van valami ami nagyon jó és van amitől a falra mászol majd. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Egyéb disztro.

@Laur. Én már elég sok rendszert kipróbáltam idáig (huzamosabb ideig) a gépeimen. (Többségéről eltettem a telepítőket is.) Ahogy @balacy is írta, munkára teljesen mindegy, hogy melyik rendszert teszed fel. Szórakozásnál akadnak csekély különbségek az azonos programok között más rendszerben. (Például: a játék hangja nem megy XFCE-n némelyiknél, ugyanez a nyelvnél: van ahol csak angol nyelvű, van amelyiken magyar. Más, példaként: Az Audaciousnál is tapasztaltam néhol hangproblémákat, viszont a VLC szinte mindenhol tökéletesen működik. Ilyen kisebb eltérések lehetnek ugyanazon programoknál más rendszeren.)

Nem Virtualboxban teszem fel a rendszereket, a merevlemez(ek) ketté vannak osztva nálam. Amelyik rendszer (hosszabb távon) nem nyeri meg a tetszésemet, azt leváltom egy másikra. (Csak a gép/ek/ indításánál kell figyelnem, melyik rendszert szeretném használni.) Igyelszem LTS-t feltelepíteni. (Lehetőség szerint az éppen aktuális - használatban levő összes - rendszert mindig frissítve tartom.)

Vannak olyan programok, amelyek nem találhatók meg mindegyik Szoftverkezelőben (Softvare Center), vagy Synapticban. Ezeket ha szerencséd van, - legtöbb esetben - külső tárolóról tudod telepíteni (pl: Skype, Chrome) az adott rendszerre.

Jelenleg az asztali gépemen a Linux Mint 17.3 XFCE és a Sparky Linux, a laptopon az ubuntu 16.04 MATE LTS és a Xubuntu 16.04 LTS "osztozik".

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Voyager 16.04

#6 Na ez engem is érdekel. :) Láttam a voyagert és nagyon tetszik. :) Amit itt megtanulok, azon is tudom használni? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Voyager 16.04

#10 Bocs, csak most vettem észre a kérdést. Természetesen az összes nem Mint specifikus témában szereplő kérdés és válasz felhasználható. (És ez azért ez a témák kb. 80 %-a, ha nem több). A Voyagerben sok érdekes script és conky is van, abból is sokat lehet tanulni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Voyager 16.04

#11 atime, remélem, eugen érdeklődése, 'szerelme' a téma iránt hasonló, mint eme verses dalban: „s mert ez addig izgat engem, míg csont marad belőlem és néhány hajcsomó” ;) :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve