SOS! Facebook vírus!

Fórum: 

 Úgy tudtam, hogy a Linux mentes a vírusoktól, de most kiderült, hogy nem. A facebookon messenger-üzenetek mennek ki tőlem az ismerőseimnek egy vigyorgó smileyval és egy linkkel.

Sőt, amikor ki akarok lépni a Facebookból, nincs az a kis háromszög jobboldalt, amiből egy legördülő menü alján ott van a kilépés. Ez megoldható, mert, a Facebook-fület a Chromium böngészőben kikapcsolom, aztán megint kinyitom a facebookot és néhány másodpercig ott a háromszög, ki lehet lépni.

Mit tegyek?

Ennek semmi köze a Linuxhoz,

Ennek semmi köze a Linuxhoz, a FB oktondi használatától az nem véd meg. Ha böngészel, neked kell óvatosnak lenned!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

Sophos LX telepítés?

Ettől függetlenül megnyugtató lenne egy antivirus program. A Linux sem mentes a vírusoktól, csak ritkán fordul elő. Sophos Lx-et ajánlja. Én olyan kezdő vagyok, hogy nem tudom telepíteni. Erre kérek tanácsot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nevezd át a böngésződ beállítókönyvtárát

Szia!

(Én azt vélelmezem, hogy a vírus a böngésződbe ette be magát.)

Próbáld meg, hogy átnevezed a böngésződ beállítókönyvtárát (a felhasználód könyvtárában találod, általában rejtett állomány, ezek a fájlkezelőben legtöbbször a Ctrl+H-val válnak láthatóvá), vagy az is egy járható út lehet, ha másik böngészőt használva kísérelsz meg bejelentkezni a Facebookra.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hol az Apparmor?

A felhasználóm könyvtárában találom a böngésző beállítókönyvtárát? Vagyis usr>lib>Chromium-browser? Nem engedi átnevezni.

De ettől függetlenül szeretnék egy vírusvédelmet telepíteni. A szoftverkezelőből telepítettem az Apparmor-t mndenféle tartozékával. Sokra azt írta ki, hogy nem telepíthető, mégis telepítette. De hová? Sehol nem találom a menüben.

Változatlanul az a kérdésem, hogy a Sophos Lx-t hogyan telepítsem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hol az Apparmor?

#4 A Mozilla Firefox böngészónek ez rejtett személyes könyvtára user szinten.

/home/$USER/.mozilla

Átnevezése terminálban:

cp /home/$USER/.mozilla /home/$USER/.mozilla.ORIG

-----

Apparmor - parancsorból konfigurálható, menü eleme nincs:
„A megkerülhetetlenség kérdésköre miatt kell a megoldást mélyen a kernelbe ágyazni.”
http://unixlinux.tmit.bme.hu/AppArmor
https://wiki.hup.hu/index.php/AppArmor
...

-----

Sophos LX telepítés:
https://community.sophos.com/kb/en-us/14378
https://www.sophos.com/medialibrary/PDFs/documentation/savl_9_sgeng.pdf

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az Apparmor kitörölhetetlen

 Most az apparmorral lett bajom. Odaragadt egy üzenet a jobb felső ficakba, amit nem értek. A terminál segítségével töröltem minden Apparmort. Az egyetlen, amit nem lehetett, az az Apparmor-easyproof-ubuntu. Mégis ott van az üzenet. 

Az lib > apparmor mappában csak a Functions található.

Így néz ki: https://www.dropbox.com/s/eiqecxcsa4crnnu/apparmor.jpg?dl=0

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az Apparmor kitörölhetetlen

#6 Nem valószínű, hogy jó ötlet volt végleg törölni az Apparmor alkalmazást (nem azzal volt baj), habár vissza lehet telepíteni. De nem sikerült a végleges eltávolítás, azt így kéne (figyelni, hogy eltávolítódik-e bármi más):

sudo apt-get purge apparmor*

Valószínűleg az Apparmor tanuló módja van (volt) bekapcsolva, ekkor az Apparmor üzeneteket küld a javítandó dolgokról, és az üzenet tartalma alapján neked kell beállítani a profilt ..., majd, ha minden rendben, nincs üzenet, fixálhatod a profilt (mely most a google-chrome apparmor profil lenne). Így működik az Apparmor. Az üzenetre kattintva, az eltűnik, kivéve, ha folyamatosan kell azt küldeni: azaz használod a profilt, másképp, elindítottad a Chrome-ot (amié a profil). Nem törölni kell, hanem beállítani. Minden újonnan telepített alkalmazás tanuló módban indul (vagyis, ha nincs előre elkészített profilja), így üzeneteket küld ...

Az üzenet tartalmazza a log fájlt (/var/log/kern.log, ahol a probléma feltűnik és további információkat a debuggoláshoz, és a debuggolás módszerét leíró linket:
https://wiki.ubuntu.com/DebuggingApparmor

Szerk.: az Apparmor törlése után a rendszert újra kell indítani, mert a service folyamata az eltávolítás után még fut. Valamint az Apparmor indulása a rendszer indító konfig.-ba is rögzül a telepítésekor, és itt az újraindításkor a törlés utáni állapotra áll be, azaz onnan is törlődik .., vagyis az alkalmazás nem indul el. Az Apparmor egy system security alkalmazás és hasonlóan a tűzfalhoz, a jelenlétének nem túlzottan kell látszania, érdemes azt rejteni: telepítése és eltávoltása a fent leírt. A Google Chrome beállítást a debuggolás után viszonylag könnyű elvégezni, de a javítás módja a rendszer üzenettől függő, így előre nem írható le 'módszer'. Az Apparmor használata, kezelése sok helyen le van írva, ezekből lehet 'okosodni'. Vannak eleve elkészített 'magán' profilok, bizonyos jelenségekre jók, de használatuk után tesztelés szükséges ..., pl. ez
https://gist.github.com/mauron85/6b6d346b2fbd8dc9070711679546bfda
szintén csak tanulmányozásra felel meg. Még egyszer: a javítás a log fájlban jelzett üzenet alapján konfigurálható, az előbb linkelt profil használata nem javasolt, mert valamilyen üzenet alapján lett elkészítve.

„Az AppArmor megközelítésben egy "alkalmazás" egy vagy több olyan egymással kapcsolatban álló processzt jelent, amely azonos feladatot lát el. Ilyen például az Apache processzek csoportja, amely webkiszolgálási feladatot teljesít. Az AppArmor *csak* azokat a processzeket korlátozza, amelyekre az AppArmor policy rendelkezik, egyéb más processzek bármit megtehetnek, amire a DAC (Discretionary Access Control - önkényes hozzáférés-védelem) lehetőséget biztosít. Az AppArmor nem ad olyan alapértelmezett policy-t, amely minden processzre vonatkozik *. Ha teljes egészében meg akarunk védeni egy hostot, akkor aprólékosan le kell korlátoznunk minden olyan processzt, amely potenciális támadásnak van kitéve.”
https://wiki.hup.hu/index.php/AppArmor
[*] Tehát nem ész nélkül másolgatni kell, hanem mindenképpen az üzenet alapján akár (inkább) rákeresni az okra és azt megoldani.
:::::
„Az AppArmor célja, hogy megvédje a rendszert azoktól a támadásoktól, amelyek a rendszeren található alkalmazások hibáit akarják kihasználni. Az ilyen támadásokból adódó fenyegetés abban rejlik, hogy a támadó rossz esetben rá tudja venni az alkalmazást olyan viselkedésre, ami tőle váratlan és nemkívánatos. Az AppArmor úgy próbálja lekezeli ezt a problémát, hogy lekorlátozza az alkalmazások erőforrásokhoz való hozzáférhetőségét és kizárólag csak azokhoz az erőforrásokhoz engedi hozzáférni őket, amelyek feltétlenül szükségesek a megfelelő futásukhoz. Tulajdonképpen a "lehető legkisebb privilégiumszintű végrehajtásra" szorítja az alkalmazást.”

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SOS! Minden eltünt!

 Ezt a mobilomon pötyögtetem,mert a laptopom nem bekapcsolható a fenti terminálparancs után. Folyt köv

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SOS! Minden eltünt! Folytatás

 A parancs beindított egy hatalmas tisztogatást. Vissza a Firefoxba. Onnan már nem volt kiút. Semmi tálca, semmi menü. Még a böngésző kikapcsoló x se. Folyt köv.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SOS! Minden eltünt! Folytatás 2

 Kikapcs laptop gombbal. Aztán jelszót kér belépéshez, eljutok oda, hogy az egész képernyő egy terminál. Be kellene írni valamit. De mit?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SOS! Minden eltünt! Folytatás 2

#10 Próbáld meg ezt.:

startx

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 A startx után fekete

 A startx után fekete a képernyő. A markőr látszik, egérrel mozgatható.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

SOS! Minden eltünt! Folytatás

#9 Értem. Lehet, nem volt teljesen érthető, hogy a cél kizárólag az Apparmor teljes eltávolítása, és erre utaltam is,
De nem sikerült a végleges eltávolítás, azt így kéne (figyelni, hogy eltávolítódik-e bármi más):
ám nem szokott eltávolítódni az asztali környezet az apparmor végleges eltávolítása után. Gondoltam, érted, ha eltávolítódna az Apparmor-on kívül rengeteg más csomag vagy akármi más csomag, melynek semmi köze az Apparmor-hoz, nem távolítod el, nem viszed végig az eltávolítást. Hát ez nem sikerült. Én egyébként ugyanígy eltávolítottam az Apparmor-t Debian alatt, mikor a Main tároló mellé felvettem a Backports tárolót és aztán a 'fel'frissülés után az Apparmor kizárt a rendszerből, azaz a korábbi verzió beállításaival nem volt hajlandó együttműködni. Így jött a 'purge', majd végül a 'friss' telepítés a Backports tároló csomagjával és minden rendben volt. Nem távolított el semmit.

Milyen asztali környezetet használsz, Cinnamon, Xfce, MATE, stb.?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feketeség

 Cinnamon.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Feketeség

#14 Most megnéztem én is: 18.2, Cinnamon:

kim@kim-hp ~ $ apt-cache policy apparmor
apparmor:
  Telepítve: 2.10.95-0ubuntu2.6
  Jelölt:    2.10.95-0ubuntu2.6
  Verziótáblázat:
 *** 2.10.95-0ubuntu2.6 500
        500 http://ftp.energotel.sk/pub/linux/ubuntu/archive xenial-updates/main amd64 Packages
        500 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
     2.10.95-0ubuntu2 500
        500 http://ftp.energotel.sk/pub/linux/ubuntu/archive xenial/main amd64 Packages
kim@kim-hp ~ $ sudo apt-get purge apparmor* -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése      
Állapotinformációk olvasása... Kész
Megjegyzés: „apparmor-parser” kijelölése „apparmor*” globhoz
Megjegyzés: „apparmor-notify” kijelölése „apparmor*” globhoz
Megjegyzés: „apparmor-profiles” kijelölése „apparmor*” globhoz
Megjegyzés: „apparmor-easyprof” kijelölése „apparmor*” globhoz
Megjegyzés: „apparmor-profiles-extra” kijelölése „apparmor*” globhoz
Megjegyzés: „apparmor” kijelölése „apparmor*” globhoz
Megjegyzés: „apparmor-easyprof-ubuntu” kijelölése „apparmor*” globhoz
Megjegyzés: „apparmor-docs” kijelölése „apparmor*” globhoz
Megjegyzés: „apparmor-utils” kijelölése „apparmor*” globhoz
A(z) „apparmor-parser” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
A(z) „apparmor-easyprof-ubuntu” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
A(z) „apparmor-profiles-extra” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
A(z) „apparmor-docs” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
A(z) „apparmor-easyprof” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
A(z) „apparmor-notify” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
A(z) „apparmor-profiles” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
A(z) „apparmor-utils” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
  apparmor*
0 frissített, 0 újonnan telepített, 1 eltávolítandó és 18 nem frissített.
Purg apparmor [2.10.95-0ubuntu2.6]
kim@kim-hp ~ $

Nem távolítódik el semmi más, semmilyen csomag, mely nem az Apparmor-hoz köthető.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Feketeség

#15 A

df -h

parancs mit mutat? Nem telt be véletlenül a lemezed?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feketeség

 A /dev/sda1 17%, fölötte 1%, alatta 0%.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feketeség

#15 Csak kérdezem !

sudo apt-get install cinnamon-desktop-environment

?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feketeség

"Ez a csomag nem található: cin ... stb" 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Feketeség

#14 Amit nálam telepítettnek látsz ii jelzéssel, azt így egyenként újratelepíted, hátha eltávolítódott:

sudo apt-get install --reinstall csomag

A csomag szó helyére írd egyenként a csomagneveket. És jó lenne megjegyezni, hogy melyik települt újra, tehát papír, ceruza legyen a közelben.

Nálam a telepítettek (sor elején ii jelzés vagy a verziószám látszik):

dpkg -l cinnamon*
Kért=ismeretlen(u)/telepítés(i)/eltávolítás(r)/törlés(p)/tartás(h)
| Állapot=nem(n)/telepített(i)/ütköző-fájlok(c)/kibontatlan(u)/félig-
|     ütköző(f)/félig-telepített(h)/aktiválóra-vár(w)/aktiváló-függőben(t)
|/ Hiba?=(nem)/újratelepítés-szükséges(r) (Állapot,Hiba: nagybetű=rossz)
||/ Név                               Verzió                Architektúra          Leírás
+++-=================================-=====================-=====================-========================================================================
ii  cinnamon                          3.4.4+sonya           amd64                 Modern Linux desktop
un  cinnamon-bluetooth                <nincs>               <nincs>               (nincs leírás)
un  cinnamon-capplets-data            <nincs>               <nincs>               (nincs leírás)
ii  cinnamon-common                   3.4.4+sonya           all                   Cinnamon desktop (Common data files)
ii  cinnamon-control-center           3.4.0+sonya           amd64                 utilities to configure the Cinnamon desktop
ii  cinnamon-control-center-data      3.4.0+sonya           all                   configuration applets for Cinnamon - data files
ii  cinnamon-desktop-data             3.4.2+sonya           all                   Common files for Cinnamon desktop apps
ii  cinnamon-l10n                     3.4.3+sonya           all                   Translation files for the Cinnamon desktop
ii  cinnamon-screensaver              3.4.1+sonya           all                   Cinnamon screen saver and locker
ii  cinnamon-screensaver-pam-helper   3.4.1+sonya           amd64                 PAM helper for cinnamon-screensaver
un  cinnamon-screensaver-webkit-plugi <nincs>               <nincs>               (nincs leírás)
ii  cinnamon-screensaver-x-plugin     3.4.1+sonya           all                   XScreensaver plugin for cinnamon-screensaver
ii  cinnamon-session                  3.4.1+sonya           amd64                 Cinnamon Session Manager - Minimal runtime
ii  cinnamon-session-common           3.4.1+sonya           all                   Cinnamon Session Manager - common files
ii  cinnamon-settings-daemon          3.4.2+sonya           amd64                 daemon handling the Cinnamon session settings
ii  cinnamon-themes                   2017.06.20            all                   Cinnamon themes
un  cinnamon-translations             <nincs>               <nincs>               (nincs leírás)
kim@kim-hp ~ $

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feketeség

Az "r" parancssori kapcsoló (a következőből: -reinstall) ismeretlen. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feketeség

#20 Mint 17.3 Cinnamon

dpkg -l cinnamon*

http://paste.ubuntu.com/25253300/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feketeség

Ezt mind írjam a terminálba # ... címmel együtt? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

?

Bocs, most már pláne nem értem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Feketeség

#23 Világosan leírtam neked, hogy mit csinálj. Olvasd el még egyszer.

A csomagokat egyenként újratelepíted. De lehetne szóközzel elválasztva mindet egyszerre. Egy példa:

sudo apt-get install --reinstall cinnamon

Azokat telepíted újra, amelyiknél nálam a verziószám látszik és az 'ii' jelzés ..., mindez azt jelenti, telepítve van. És lehet -nem tudom miképpen- nálad eltávolítódott. Mindez kell, hogy induljon a Cinnamon ... vélhetően.

A # -t nem tudom, honnan vetted. ... ha nem érsz rá a problémával most foglalkozni (elhajt a család a gép mellől), akkor inkább gyere vissza később és vedd komolyan a válaszokat. Irgum-burgum.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feketeség

A .# a bejegyzés sorszáma, a mobilon úgy néz ki, mintha a szöveg része lenne. Most beírtam a #20-bejegyzésből azt, hogy dpkg -l cinnamon* erre 2.8.8+rosa szerepel a verziók között. 2.8.1+rosa,   2.8.3+rosa  , 2.8.4+rosa Is.

Van időm, csak néha több tanács jön egyszerre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Törölve

Saját bejegyzés törölve.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Feketeség

#28 Akkor a Linux Mint 17.3 -at használod. A verziószám most teljesen lényegtelen, a csomag neve a lényeg, mert eltávolíthatódott, így újra kell telepíteni mindet, amit nálam látsz. A csomagnév az ilyen egyszerű: cinnamon, pluma, firefox, stb..

sudo apt-get install --reinstall csomagnév

A parancs magyarázata:

sudo[szóköz]apt-get[szóköz][kettő kötőjel/minusz karakter]reinstall[szóköz]egy_csomag_neve

Azért írtam, hogy egyenként, mert így bepötyögni egyszerűbb. Egy csomag telepítése után az egyszer megnyomott FEL kurzor billentyű előhozza az eggyel korábbi parancsot a konzolon (vagy a terminálban), megjelenik a korábbi parancs, törlöd a végét, korábbi csomag nevét, begépeled a következőt ... és Enter (futtatás).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Csomagok

#30 Csak nevek:

cinnamon
cinnamon-common
cinnamon-control-center
cinnamon-control-center-data
cinnamon-desktop-data
cinnamon-l10n
cinnamon-screensaver
cinnamon-screensaver-pam-helper
cinnamon-screensaver-x-plugin
cinnamon-session
cinnamon-session-common
cinnamon-settings-daemon
cinnamon-themes

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csomagok

 Tehát sudo apt-get install --reinstall cinnamon, aztán apt-get install --reinstall cinnamon-common stb... Minden alkalommal kapok hibajelentést és javaslatot hogy apt-get update de ez sem használ.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Csomagok

#32 „Minden alkalommal kapok hibajelentést és javaslatot hogy apt-get update de ez sem használ.”
-- pontosan mi a javaslat? És a hibajelentés?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A javaslat apt-get update

A javaslat apt-get update, ami után az egész képernyő tele van E: Sikertelen letöltés és különböző packages.linuxmint és archive.Ubuntu címek, 17 darab. Vagy --fix-missing, amely parancs nem található.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A javaslat apt-get update

#34 Nem automatikus a kapcsolódás a nethez?
Ha nincs net, akkor kéne ecsinálni, ha nem lehet, akkor chroot,
https://linuxmint.hu/blog/2016/08/chroot-live-rendszer-livecddvdusb-stick
és 'itt' lesz net.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Holnap

 Kösz, holnap folytatjuk, most család van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Most sikerult Linux Puppyval

Most sikerult Linux Puppyval beinditani a gepet, mert van itthon egy pendrive, ugy hivjak Xtra pc, amivel engem is sikerult becsapni, ez egy dragan vett Puppy, De szeretnek visszaterni a Mintre, ezen meg a magyar nyelvet sem talalom. De talan megkonnyiti a Mint ujranyitasat. hogy van egy mukodo puppy a gepen. Errol nem tudok valahogy belepni a Mintbe?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Most sikerult Linux Puppyval

#38 Bármely Linux alól be lehet lépni egy másik Linux alá a chroot-tal. Ha ez megnyugtat, én pl. beléptem a telepített Debian alól egy telepített Scientific Linux (Fedora) alá a chroot használatával: aztán felvettem egy szükséges tárolót, frissítettem a rendszert, és a felvett tárolóból telepítettem a hálózati kártyám driverét, majd reboot és a Scientific alatt is volt már net. Mindezt persze az RPM-alapú rendszeren szokásos parancsokkal a chroot után. Kis teljesítményű gépen a telepített rendszer alól használva a chroot-ot nem mindig teljes élmény, ... nem bírja el, így ezen gépekre jobb megoldás a LiveCD.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lépésről lépésre

Most nem akarom elhibázni. arra kérlek, hogy lépésről lépésre írd le nekem, mint a hülye gyereknek, hogy mit tegyek. Attól kezdve, hogy itt vagyok a Puppyban egészen odáig, hogy viszontlátom a Mintet, amilyen az volt, mielőtt összeomlott. Az instrukciókat szépen kinyomtatom és gondosan követem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Puppyból vissza a Mintbe

Kedves Kimarite, Lalla vagy más, kérem, segítsetek.. Nem tudok letölteni ezzel az Xtra-pc-vel (Puppy) semmit, a menün is csak annyi van, hogy reboot - shutdown - logout. Regisztrálni sem lehet vele pl a puppy fórumon. Még a terminált sem találom benne. A ctr-alt-T nem csinál semmit.  Az e-mailembe se jutok be. A billentyű-layoutot sikerült beállítani, de semmire sem emlékszik, minden startnál újra be kell állítani. Csak itt tudok kérdezni.

Szeretnék visszajutni a Mintbe, nagyon szépen kérem a segítségeteket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lépésről lépésre

#40 A netet kéne helyrehozni vagy írass ki egy barátoddal egy Mint telepítőd a chroot-hoz.

Az első két parancs futtatása után

sudo service network-manager stop
sudo service network-manager start

sikeres a

sudo apt-get update

parancs?A Linux Mint alatt. Ki szoktad kapcsolni a hálózatot a Network Manager-rel olykor?
A Puppy-t el kéne -erre a célra-felejteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új Mintből a régibe

Mielőtt olvastam a legutóbbi bejegyzést, megtaláltam ugyanazt a lemezt, amelyikkel annak idején telepítettem a Linux Mint 17.3 Cinnamon Rosa-t. Ezzel a lemezzel most tudok Mintet nyitni a gépemen, most is azon írok. De szeretném visszakapni a régit. Próbálkoztam a chroot-tal, de nem sikerült.

Szóval most ez a helyzet, hogy van egy lemezről futó Mint és innen szeretném reparálni a régit. Gondolom, ez megkönnyíti a dolgot. Fényképezgettem a Mint megnyitása előtt lefényképeztem a systeminformation-t meg a System Logot, nem tudom, van-e jelentősége, de ideragasztom. 

Most kérlek, hogy írd le lépésről lépésre, mit tegyek. Gondolom, megkönnyíti a dolgot a működő Mint.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Új Mintből a régibe

#43 A kép nem látszik (egyik sem):
A telepített rendszer /var/log/apt/history.log és /etc/fstab fájlainak tartalmát oszd meg velünk a paste ubuntu oldal által, hátha ... .
Próbálkozz még a chroot-tal. Egyébként melyik parancsnál akadt el?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A History log elküldve

A History logot elküldtem  beragasztottam az Ubuntu past-ba, Bogárdi Iván név alatt.

fstab nincs, csak fstab.d , ami üres, a ctrl H sem mutat semmit.

Ez jelenik meg a chroot-tal a terminálban:

chroot: hiányzó operandus
További információkért adja ki a(z) „chroot --help” parancsot.

De a help sem segít nekem.
Tegnapig csak lemezről futott a Linux Mint, de este telepítettem, a meglevő mellé. Tulajdonképpen maradhatnék ennél az újnál, csak van néhány kép, szöveg, amit áthoznék, meg telepítettem fontokat, amiknek a nevére nem emlékszem. Ha a nevük meglenne, akkor tudnám itt is telepíteni,

Aztán ha mindent sikerül ide átcipelni, akkor az előző Mintet törölném.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

141 GB kötet

Most látom, hogy a Fájlok/Eszközök alatt van egy  141 GB kötet nevű mappa, ami talán a régi mappákat tartalmazza! Nem vagyok benne biztos, még nem néztem meg alaposabban.

Megtaláltam a fontokat is az etc font mappában. Elég, ha megjelölöm az egészet és kieresztem az új Mint etc fontjai közé? Első pillantásra eléggé egyforma a tartalma a kettőnek...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A History log elküldve

#46 A History logot elküldtem
-- Hova?
beragasztottam az Ubuntu past-ba, Bogárdi Iván név alatt.
-- Fogalmunk sincs, az hol lehet, linkelni kell mindig (ha nincs fiókod).

fstab nincs, csak fstab.d , ami üres, a ctrl H sem mutat semmit.
-- dehogynincs fstab

locate fstab
sudo find / -name fstab

Ez jelenik meg a chroot-tal a terminálban:
-- melyik lépésnél pontosan?

chroot: hiányzó operandus
További információkért adja ki a(z) „chroot --help” parancsot.

De a help sem segít nekem.
-- Milyen help, hol látsz ilyet?
Tegnapig csak lemezről futott a Linux Mint, de este telepítettem, a meglevő mellé. Tulajdonképpen maradhatnék ennél az újnál, csak van néhány kép, szöveg, amit áthoznék, meg telepítettem fontokat, amiknek a nevére nem emlékszem. Ha a nevük meglenne, akkor tudnám itt is telepíteni,

Aztán ha mindent sikerül ide átcipelni, akkor az előző Mintet törölném.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

141 GB kötet

#47 Most látom, hogy a Fájlok/Eszközök alatt van egy  141 GB kötet nevű mappa, ami talán a régi mappákat tartalmazza! Nem vagyok benne biztos, még nem néztem meg alaposabban.
-- Megnézed alaposabban.
-- 141 GB nem is kicsit sok csak beállításoknak.

Megtaláltam a fontokat is az etc font mappában. Elég, ha megjelölöm az egészet és kieresztem az új Mint etc fontjai közé? Első pillantásra eléggé egyforma a tartalma a kettőnek...
-- Nem tudom. Ha telepítettél fontot azt lehet telepíteni az új Minten is. Minden csomagot le lehet menteni egy listában, majd az új Mint alatt a mentett listából telepítesz. Mi más még a régi Mint alatt? Nem nagyon szokott sok minden más lenni ..., csak azt mondja mindenki.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogy töröljem a régit?

Tökéletes, minden megvan. A betűk nem voltak meg, de a Letöltések mappában megtaláltam a neveket, a zipet áthúztam és telepítettem.

Most már csak egy kérdésem van itt: Hogy lehet törölni a régi telepítést? Elég, ha egyszerűen törlöm a 141 GB kötet nevű mappát? Ha jobbkattintok rá, akkor választhatok Leválasztást, ami jól hangzik, de nem vagyok benne biztos, nem akarok már több hibát elkövetni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogy töröljem a régit?

#50 Elég, ha egyszerűen törlöm a 141 GB kötet nevű mappát?
-- azt csak te tudod, hogy mi van rajta. Ha már nem fontos neked ...

Ha jobbkattintok rá, akkor választhatok Leválasztást, ami jól hangzik, de nem vagyok benne biztos, nem akarok már több hibát elkövetni.
-- használatban lévő (a rendszer által használt) partíciót nem tudsz törölni. LiveCD-ről kipróbálás üzemmódban igen: GParted vagy Gdisks.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Unmount ninncs

 Most bent vagyok a kipróbálás üzemmódban. A GPartedben kiválasztottam azt, hogy  /dev/sida, ott látom a két partitiont, egy  131.51 GiB és egy..98.59 GiB. A fájlkezelőben továbbra is 141 GB kötet és 106 GB kötetnek hívják, de a régin van több program, nyilván az a nagyobb. A GPartedben a tlajdonságok között az van, hogy not mounted, szóval nem is látszik az, hogy unmount. (Unmount a partició törlése angolul?)

A másiknál látszik az Unmount, de azt persze békén hagyom. Szóval, ezek után hogy lehet törölni az elsőt?

SZERKESZTVE: most újraindítottam a GPartedet, most volt Unmounted, boldogan rákattintottam, valami megmoccant, aztán minden maradt a régiben. Unmount eltünt megint.

A Gdisks hol van, azt nem találom. Az segítene?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Unmount nincs

#52 Most bent vagyok a kipróbálás üzemmódban. A GPartedben kiválasztottam azt, hogy  /dev/sida, ott látom a két partitiont, egy  131.51 GiB és egy..98.59 GiB. A fájlkezelőben továbbra is 141 GB kötet és 106 GB kötetnek hívják, de a régin van több program, nyilván az a nagyobb. A GPartedben a tlajdonságok között az van, hogy not mounted, szóval nem is látszik az, hogy unmount. (Unmount a partició törlése angolul?)
-- az a partíció van csatlakoztatva (mount), amelyik használatban van. Éppen az a cél, hogy ne legyen használva, amit szerkesztesz (méretezel, mozgatsz, törölsz, formázol). Erre jó a LiveCD, hogy rendszer partíció ne legyen használatban. Amúgy ..., ha az említett partíciót a jelenlegi rendszered egyáltalán nem használja, akkor a fájlkezelővel törölheted a tartalmát. De egy fontos kérdés: mire szeretnéd használni, miután törölted, mi a célod vele? Törölheted a tartalmát fájlkezelővel is, aztán bemásolsz oda, amit szeretnél, pl. adatokat.
-- A GibiByte és a GigaByte között van különbség, az egyik decimális, a másik bináris rendszer:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bin%C3%A1ris_prefixum
A GigaByte a hardvergyártóknak jó, többet mutat, mint, ami valójában, jobban hangzik ..., de mindkettő ugyanaz a méret.
-- A 'dev/sida' partíció mint ilyen nevű, nem létezik, sda{1,2,stb.), sdb{1,2,stb.), ilyesmik léteznek.

A másiknál látszik az Unmount, de azt persze békén hagyom. Szóval, ezek után hogy lehet törölni az elsőt?
-- azt töröld, amiről tudod, hogy törölhető. Én csak a te elmondásodból tudom, hogy melyik partíción mi van, te tudod azt biztosra.

SZERKESZTVE: most újraindítottam a GPartedet, most volt Unmounted, boldogan rákattintottam, valami megmoccant, aztán minden maradt a régiben. Unmount eltünt megint.
-- hagyd békén a mount-tot. Csatolt partíciót nem lehet törölni, semmit nem tudsz vele csinálni a GParted-del: le kell csatolni a műveletekhez, ha nincs eleve lecsatolva. De ezt írja is a művelet megkezdése után a Gparted, hogy csatolva nem fog menni.

A Gdisks hol van, azt nem találom. Az segítene?
-- a GDisk nálam alapból telepítve van. Elírtam, a csomag nevének végére nem kell 's'.
-- A Gparted tökéletes a célra.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Unmount nincs

Csak azért akartam törölni, hogy ne foglaljon el helyet. De nyilván elég, ha a tartalmát törlöm, és az üres mappa maradhat, az nem foglal helyet.

Az most egy kicsit elbizonytalanított, hogy  "ha az említett partíciót a jelenlegi rendszered egyáltalán nem használja, akkor a fájlkezelővel törölheted a tartalmát." Feltételezem, hogy nem használja, mert DVD-ről újratelepítettem az egészet és minden, ami a régi telepítéshez tartozik benne van a 141 GB kötet nevű mappában. Nézzem végig, hogy minden ott van-e? Miből derül ki, hogy a jelenlegi rendszer használja-e?. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Unmount nincs

#54 „Miből derül ki, hogy a jelenlegi rendszer használja-e?. ”
-- ha az fstab-ban (/etc/fstab) fixen benne van elérés szerint és nem te tetted be oda: ha nincs benne, akkor nem használja a jelen rendszered rendszer partícióként, de ha benne van, akkor használja.
-----
fstab = file system table
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve