Metaadatok törlése Linux alatt

Metaadatok törlése Linux alatt. Nem egy nagy érdeklődésre vágyó téma ez, hiszen a legtöbb ember alapvetően hasznosnak tartja, és nem törli a metaadatokat egy fájlból. Így egy gyors áttekintés pár mondatban: mi is az a metaadat? A metaadatok olyan információcsomagok, amiket sok program, vagy hardver helyez el az általa készített fájlba. Ez lehet egy szöveges dokumentumban a készítő neve, cégének a neve stb. amit telepítéskor megadtak, de lehet egy videó, kép vagy hanganyagban a geolokáció, hol készül és mikor. Igen, ezek hasznos dolgok, hiszen segítik az állományok rendben tartását, szortírozását és később is tudni fogod, hogy hol is készült pld. a kép. Nagyon sok program ki tudja olvasni ezeket a plusz metaadatokat, kezeli, vagy ezek alapján szortírozni is tud. Szuper.

Miért kell a metaadatok törölése témában otthon lenni?

Miért is kellene a metaadatokat törölni? Nem kell, alávetően a lehető leghasznosabb információkat adják meg, erre készültek. Addig, amíg azok nem okoznak neked kellemetlenséget, ha mások is láthatják! Így a megosztáskor, feltöltéskor ezeket az adatokat érdemes törölni. Nem feltétlen kell mindenkinek minden személyes adatodat átadni! Egy dokumentum tartalmazhatja (ha kitöltötted a programban) a teljes neved, cégedet, és a lakhelyedet stb. Egy kép, vagy a kedvenc macskádról készült videó a konkrét és pontos koordinátákat, hol is készült, hol laksz. Ha pedig olyan tárgy is van a háttérbe, melyre esetleg valaki vágyik és szeretné... legalább tudja hova kell érte menni.

Hogyan lehet ezeket törölni?

Erre sok program van, ma egy nagyon egyszerűt mutatok be: Metadata Cleaner. Természetesen flat csomag is van a Flathub-on.

A honlapja: https://gitlab.com/rmnvgr/metadata-cleaner

Ha felmégy az oldalára észreveheted nincs túl sok leírás róla. Én pont ezért választottam a tucatnyi program közül bemutatásra. Valóban egyszerű a használata. Nem kell paraméterezni, nem kell különféle beállításokat megtenni, csak pár kattintás és a metaadatok törlése megtörténik. Ismeri a legtöbb, az elterjedtebb formátumokat, így nem lesz probléma a használatánál.

Metaadatok törlése gyorsan:

Program indítás után a három kis vízszintes vonalra kattintva a beállításokat megtehetjük, illetve pár információt kapunk. Beállítást nem kell változtatni, nincs is sok, az információs panelekben leírtakat olvassuk el.

Metaadat-tisztító

Metaadat-tisztító

Majd a mini mappa ikonra kattintva betallózzuk a metaadatok törlésére kijelölt fájlokat. Több mappában is kijelölhetünk így nagyon gyorsan elvégezhetjük a metaadatok törlése feladatunkat. Majd a Clean (Tiszítás) gombra kattintva el is tűnnek a metaadatok.

Metaadat-tisztító

Metaadat-tisztító

Ha kíváncsiak vagyunk a metaadatokra (törlés előtt!) a nevek melletti kis nyil lenyomásával megnézhetjük őket.

Van egy picike fogaskerék ikon alul, ami az egyszerű metaadat törlési beállítást teszi lehetővé, én nem használom, töröljön mindent és akkor nem lesz gond.

Az MP3-asok metaadatokat is szépen kilistázza, és törli:

Metaadat-tisztító

Metaadat-tisztító

Ami fontos: csak akkor töröld ki a metadatokat, ha biztos vagy benne: ezek már nem kellenek. Én jellemzően csak akkor törlök, ha elküldésre kerülnek a képek, videók, és csak az elküldöttekben törlök.

Ennyi? Igen, valóban ilyen gyors a metaadatok törlése ezzel a programmal. Vannak összetettebbek is, de aki nem szeretne nagyon belemerülni a témába ezt használva már megfelelő biztonságban tudhatja az adatokat. Sok esetben azért nem tesznek az emberek lépéseket a biztonságuk, adatbiztonságuk érdekében, mert olyan összetett és bonyolult programokat ajánlanak nekik, amitől már az első pillanatban elmegy a kedvül. Ez egyszerű, gyors, és kényelmes. Minimális ismeretet sem kíván, de a feladatát ellátja: kiválóan alkalmas a téma iránt nem, de a biztonságuk iránt érdeklődőknek.

Hozzászólások

Szofverkezelőben megtalálható

A Szofverkezelőben megtalálható, telepítettem. A GTK app nem olvasott be metaadatot. A Flathub-os változat igen. Nem töröltem és a későbbi telepítéshez megjegyeztem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szofverkezelőben megtalálható

#1 Köszi, ezt nem tudtam. Már minden flatpak-ban elérhetőt - főleg teszthez - flat csomagba teszek fel. Sajnos eljutottunk oda, hogy azok megbiztatóbbak, mint a csomagkezelőből. Ez nekem felvet pár kérdést, de az már egy másik téma lenne...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hasznos

Köszi, ez hasznos volt. Eddig nem tudtam ezeket így összefoglalva és hogy ilyen egyszerűen kezelhetőek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve