A fájlok letöltésének változása a Firefox 98-as verziójától

kimarite képe

A Firefox 98-as verziójában és a későbbi verziókban az egyéni típusú fájlok alkalmazással történő megnyitásának beállítása után a fájlok automatikusan megnyílnak, még azok a fájlok is, amelyeket a weboldal „content-disposition: attachment” fejlécet adott meg. Ugyanez vonatkozik azokra a PDF fájlokra is, amelyek alapértelmezés szerint a Firefoxban nyílnak meg.

A fájltársítás beállításáról itt olvashatsz.

További változás, hogy a böngészőben vagy a fájltársítással, külső alkalmazással megnyitott fájlok egyben mentésre kerülnek az alapértelmezetten beállított letöltések célkönyvtárába (Letöltések) és már nem kerülnek először a Temp könyvtárba. Ha nem szeretnéd megtartani a fájlokat, akkor töröld azokat a fájlkezelőben.

Véleményem szerint az sem probléma, ha minden megnyitott fájl párhuzamosan mentésre kerül a Letöltések könyvtárba, hiszen,

  • ha a fájl megvan, de az azt tartalmazó weboldalra nem emlékszel, nem mentetted könyvjelzőbe például:
    • a fájl neve szerint könnyen megtalálhatod a weboldalt is,
  • továbbá, ha sok fájl nyitsz meg, de azokat általában nem mented el:
    • a „késő bánat”, és az időigényes rákeresés helyett jobb, ha mentésben megvannak.

Azaz, ez a történet hasznos újítás.

Ha az új viselkedést mégis megváltoztatnád...

A fájlok egyenkénti vagy csoportos törlésénél kényelmesebb út a mentés másként lehetőség választása vagy az, ha átteszed az alapértelmezett letöltés könyvtárát a rendszer tmp könyvtárába (Windows rendszeren használd a %TEMP% könyvtárat).

Tallózd be a könyvtárat (tmp):

Beállítások > Általános > Fájlok és alkalmazások > Letöltések > Fájlok mentése > Tallózás...

Tallózd be a könyvtárat (tmp). Célszerű bekapcsolni a Mindig kérdezzen rá a fájlok letöltési helyére beállítást, ezáltal a ténylegesen letölteni kívánt fájlok célkönyvtára kiválasztható.

A tmp könyvtár tartalma a rendszer újraindítás alkalmával törlődik.

Célszerű bekapcsolni a Mindig kérdezzen rá a fájlok letöltési helyére beállítást, ezáltal, a ténylegesen letölteni kívánt fájlok célkönyvtára egy-egy letöltés alkalmával szabályozható, változtatható.

Jegyzet

A fájlok letöltésének változása a Firefox 98-ban
https://support.mozilla.org/hu/kb/fajlok-letoltesenek-valtozasa-firefox-98-ban

Enjoy :-)

Hozzászólások

Ha minden letöltött fájl megmarad...

>Véleményem szerint az sem probléma, ha minden megnyitott fájl párhuzamosan mentésre kerül a Letöltések könyvtárba, hiszen...

Egyfelől egyetértek, de van az a szitu, hogy kicsike SSD, mert az occsóbb, oszt ha minden letöltésre is kerül, akkor hamar betelik a helyi meghajtó,  és annyira nehéz ezt tudatosítani sokakban, mármint, hogy figyeljenek a területgazdálkodásra....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ha minden letöltött fájl megmarad...: jegyzet

#1 Ami megjegyzendő: csak az fontos adat, amiről legalább egy másolat, biztonsági mentés készül. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve