Weboldal szövegrészlet másolása vágólap tiltása esetén

kimarite képe

Egyes weboldalak beállításai tiltják a weboldalon közzétett szöveg kijelölését és másolását. Tehát, ha arra van szükséged, hogy egy-egy rövid szövegrészletet kiragadva, fórumon, netán chat vagy e-mail használatával megadj némi magyarázatot, úgymond, a tartalom összefoglalásaként az URL mellé, ezt nem tudod megtenni.

Példa:

https://baleset-info.hu/uldozest-kovetoen-tehervonat-sodorta-el-az-eltiltott-sofor-golfjat-a-xviii-raday-gedeon-utcaban/

Megoldást jelenthet az Olvasó nézet átkapcsolása (Ctrl+Alt+R) beállítás használata a webcím jobb oldalán található lap ikonra kattintva,

Megoldást jelenthet az Olvasó nézet átkapcsolása (Ctrl+Alt+R) beállítás használata,

és ezután már a szöveg kijelölhető.

és ezután már a szöveg kijelölhető.

Arra figyelj, hogy a szerzői jog védheti a megosztott tartalmat: ennek részleteit például a weboldal felhasználási feltételei tartalmazzák. Ha például a Copyright All rights reserved (minden jog fenntartva) feliratot látod, akkor bármilyen nyilvános utánközlés (szó szerinti idézet) tilos. Mindenképpen csak annyit szabad, amit megengednek.

Általában -ha a felhasználási feltételek engedik- a weboldalakról tényleg csak egészen rövid szövegrészletet illik másolni (a részletes tartalom tömör összefoglalása), de mindenképpen fel kell tüntetni a forrást, vagyis magát a hivatkozást, ahonnan másoltad a tartalmat. Jogi következménye a nyilvános utánközléseknek lehet.

Enjoy :-)

Jegyzet

A Firefox zavaró elemeket eltávolító olvasó nézete

Az Olvasó nézet a Firefox egyik funkciója, amely a weboldalról eltüntet minden zavaró elemet, mint például gombokat, hirdetéseket és háttérképeket, valamint megváltoztatja az oldal szövegméretét, kontrasztját, és elrendezését a jobb olvashatóságért. Az Olvasó nézet könnyen testreszabható, hogy az illeszkedjen az olvasási szokásaihoz.
Az ikon csak akkor jelenik meg, ha a weblap olvasó nézetben is elérhető.
Bővebben: https://support.mozilla.org/hu/kb/firefox-zavaro-elemeket-eltavolito-olvaso-nezete