Legújabb KDE docker tesztelésre

KDE tesztelése docker alapon. Érdekes témát dolgozok fel most, és már az elején kiemelem, hogy valóban csak a lépéseket mutatom meg, az alapfogalmakat, de nem térek ki a háttérre, ami az egészet üzemeltetni. A KDE régebbi, de stabil verziója érhető el a legtöbb Debian Linux rendszeren. Ezen kicsit segítettünk a múltkori részben, ahol egy újabbat telepítettünk. Ha valaki nem szeretne telepíteni egy disztribúciót, de szeretné azt tesztelni kért választása van: virtuális gép, vagy tároló használata. A virtuális gépen egy teljes telepítést kell megtenni, a konténeres, tárolós megoldás ez más, itt kisebb csak a feltétlen szükséges dolgok kerülnek bele a tárolóba, a többin a telepített rendszer erőforrásait, részeit használja. Ez kisebb és egységesebb megoldást ad. Igen, egy nagyon összetett dolgot leegyszerűsítettem, de így érthető: kisebb, gyorsabban telepíthető (egyszerűen csak letölti a rendszer és indítja) lehetőséget kapunk. Az egyik ilyen konténeres, tárolós megoldás az un. docker megoldás. Van több is, de én most ezzel foglalkozom. A használata egyszerű, rengeteg leírás és konténer van hozzá, így nekem ez igencsak kényelmes. A fentiekből látni, hogy két dolog kell: a docker környezet, ami kezeli a másikat, a konténereket.

Docker telepítése Debian rendszerre

Én ezt MX Linux alatt teszteltem, de a leírások szerint menni kell más Debian származék alatt is. Ha valami nem jó, vagy nem Debian alatt szántad rá magad a KDE tesztelése docker alapon játékra, akkor a rendszered leírásában biztosan hasonló egyszerű megoldást találsz.

apt update && upgrade

A rendszeredet frissítsd fel, mert új tároló stb, hozzáadása előtt nem árt, ha a legfrissebb rendszerrel élsz, és akkor nem kezdi el a telepítéskor a frissítéseket. Lehet, hogy ez csak az én babonám, de mielőtt ilyen műveletet kezdek egy mentést is csinálok.

apt install ca-certificates gnupg-agent apt-transport-https curl software-properties-common -y

Kérdés nélkül telepítse az összes szükséges eszközt. Ezek jó része már fenn lesz, de biztos, ami biztos!

sudo mkdir -p /etc/apt/keyrings
curl -fsSL https://download.docker.com/linux/debian/gpg | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/keyrings/docker.gpg
echo \
  "deb [arch=$(dpkg --print-architecture) signed-by=/etc/apt/keyrings/docker.gpg] https://download.docker.com/linux/debian \
  $(lsb_release -cs) stable" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/docker.list > /dev/null

A tároló kulcsait lekérjük, hozzáadjuk a hitelesítéshez a rendszerhez. Ha nem teszed meg, az új tárolókat nem fogja használni, mert a nem hitelesített tárolók alap esetben le lettek tiltva.

add-apt-repository "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/debian $(lsb_release -cs) stable"

A tárolót hozzáadjuk. Ez elviekben lekérdezi a rendszeredet és beállítja a megfelelő tároló típust.

apt update

Lekérdezzük a tárolókat, ezt ne hagyd ki, mert az új tárolóban lévő csomagok infói nincsenek még meg. Figyelj rá, hogy jól lefusson! Ha bármi gond van, akkor azt orvosolni kell. Nálam nem volt.

apt install docker-ce docker-ce-cli containerd.io docker.io ruby-dev xserver-xephyr

Telepíteni kell ezeket. Az MX Linux alatt (ami nem használ systemD-t) indítani kell a docker szolgáltatást:

service docker start
update-rc.d docker enable

Ha systemD-t használsz:

systemctl unmask docker.service
systemctl unmask docker.socket
systemctl start docker.service

Ha ezek elindultak, már majdnem készen is vagyunk.

usermod -aG docker $USER
newgrp $USER

Ha minden készen van, akkor már jöhet a KDE tesztelése docker alapon. A műveletek egy része ugyanaz bármelyik docker konténernél, így a leírtak első fele teljesen általános, a másik része már egy kényelmi funkció a KDE tesztelése docker témában. Kényelmes, de nem feltétlen a legjobb! A docker paraméterezésére is érdemes kitérni, mert nem mindenhol kapsz ilyen segédeszközt.

KDE konténer beszerzése dockerhez

docker pull kdeneon/plasma:unstable

Azaz a pull paranccsal szerezzük de a képet. Ezek nem kicsi, 3...4gigás állományok, így kell egy kis idő, hogy lecsorogjanak. A szerver gyors, nem ők lesznek a szűk keresztmetszet. Itt találsz jópár konténert. Alapvetően ez egy KDE Neon Linux disztribúció, aminek négy verziója van, két csomagolási módban:

Plasma minimalis Minden programmal
kdeneon/plasma:unstable kdeneon/all:unstable
kdeneon/plasma:testing kdeneon/all:testing
kdeneon/plasma:user kdeneon/all:user
kdeneon/plasma:developer kdeneon/all:developer

Szuper, kiválasztottad, ami kell, én - nem bírva a kíváncsiságommal - a teljes, unstable, azaz a legfrissebbet szedtem le. Nem okoz gondot, hogy nem stabil, mert elszeparálva fut az élő rendszeremtől. Erre is jó a konténeres megoldás: ha összeomlik a keményen alfa verzió, akkor sincs gond. Semmit nem telepített a rendszerre egy konténerben fut, de a rendszert nem tudja kivégezni... Szuper. Elvileg akármennyi docker konténert letölthetsz, de ne feledd: nem feltétlen kicsik az állományok, és hamar lefogy a lemezterületed.

KDE tesztelése docker alapon - egyszerű út

Amit bemutatok az az egyszerű megoldás, de korlátozott a lehetőség és csak a KDE tesztelésére alkalmas dockerben szkript. Így ha másra is kell a docker, akkor a következő bekezdést is olvasd el. A neondocker szkript lehetővé teszi a Neon docker képek egyszerű futtatását. Ez előre telepítve van a legutóbbi KDE neon telepítéseknél, de működik minden disztribúción. MX Linuxon biztosan...

wget https://invent.kde.org/packaging/docker-neon/-/raw/master/neondocker/neondocker.rb -O neondocker
chmod +x neondocker
sudo gem install docker-api

Ez leszedi, és használatra készre hozza a szkriptet. Érdemes egy külön, erre a célra létrehozott könyvtárban futtatni. Alapértelmezés szerint egy teljes munkamenetet fog futtatni egy Xephyr ablakban. ./neondocker Ezután már tesztelheted az KDE-t. Egy közepes gépen sokkal gyorsabb, mintha virtuális gépre telepítettem volna, így a felhasználói élmény jobb. Pár tipp, amit a leírás is említ:

  • További segítség a neondocker használatához:./neondocker --help
  • Ahhoz, hogy a tároló az ablak bezárása után is fennmaradjon -k
  • A legújabb buildre való frissítéshez -p
  • A több alkalmazást tartalmazó Neon All build használatához -a

A docker parancsok használatával

Xephyr -screen 1024x768 :1 &

Megadjuk a Xephyr-nek a méretet, és a monitor. Érdemes szabvány értékeket használni.

docker run -v /tmp/.X11-unix:/tmp/.X11-unix kdeneon/plasma:unstable

Elindítjuk a megfelelő konténert, ami nálam a unstable KDE, ezt választottam tesztelésre a doker alatt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a docker sokkal többet tud, mint amit ez a pár paraméter mutat. A célom valóban csak annyi volt, hogy a KDE legeslegújabb verzióját kipróbáljam, anélkül, hogy azt telepíteni kellene. MX Linux alatt 2022 szeptemberében próbáltam ki.

Hozzászólások

apt-key elavult, kivzezetésre kerül.

Ezzel kapcsolatban szerintem e leírás módosítása nem árt:

curl -fsSL https://download.docker.com/linux/debian/gpg | sudo apt-key add -

Lehet, hogy a használt MX Linux nem követte le, de az aktuális Debian, Ubuntu és Mint alatt is az apt-key működése megváltozott.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

apt-key elavult, kivzezetésre kerül. Docker

#1 A fejlesztők már naprakész útmutatót adnak (1., 2. pont).

sudo mkdir -p /etc/apt/keyrings
curl -fsSL https://download.docker.com/linux/debian/gpg | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/keyrings/docker.gpg
echo \
  "deb [arch=$(dpkg --print-architecture) signed-by=/etc/apt/keyrings/docker.gpg] https://download.docker.com/linux/debian \
  $(lsb_release -cs) stable" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/docker.list > /dev/null

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

apt-key elavult, kivzezetésre kerül. Docker

#1.1 Köszi, amikor a cikk eredetije készült, nemrég, még jó volt amit írtam, ma már sír, hogy nem jó. Javítottam a cikket!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)