Windows vs. Linux tudorka 1 - Fájlrendszerek és mappa struktúra.

Bevezetés: Ez az írás segíthet a Linuxszal történő ismerkedés során. Sok olyan embernek segítettem Linux telepítésével, akik azelőtt csak Windowst használtak. Ez az írás főleg az általuk feltett kérdéseken alapul. Rengeteg írás, információ fellelhető az interneten, mindenféle szempont szerint kategorizálva. Ez a leírás nem tartalmaz minden érdekes információt, de igyekszem amennyire lehet tömören összefoglalni (így is jó hosszú lesz), azokat a válaszokat, amiket az évek során a nekem feltett kérdésekre volt alkalmam adni.

Kezdjük az ismerkedést a kályhánál (azaz meghajtók, mappák, egyebek)

Meghajtók.

Hosszú út vezetett az AT számítógép megjelenéséig, és bár annak folyamán nem tűnt úgy, de visszatekintve elég egyszerű koncepciók voltak a korabeli gépek, lényegüket tekintve volt egy INPUT meg volt egy OUTPUT , a kettő között meg egy betöltött program. Aztán megjelentek a mikroszámítógépek, utána meg a 286-os procival az AT is. Ezek komplexitása már egy sor dilemmát is felvetett a rájuk írandó rendszer kialakítását illetően. Ekkor a hozzájuk kapcsolódó legfőbb nóvum a lemezek voltak, ami a lyukkártyához / mágnes szalaghoz képest ténylegesen merőben új dolognak számított. Erre építette a koncepcióját a DOS, ami a leginkább elterjedt rendszer lett, azaz, ennek koncepciója a lemezeken alapult. DOS= DISK OPERATING SYSTEM, azaz lemezes operációs rendszert jelent. Ekkor még nem volt merevlemez, a személyi számítógépeknek egy vagy kettő flopi meghajtója volt, Egyiken volt az operációs rendszer, meg a programok (pl. adatbázis kezelő), a másikon meg az adatok, amiket feldolgoztak. Hogy ne keveredjen a kettő meghajtó, az látszott kézenfekvőnek, hogy az egyiket A-nak, a másikat B-nek jelölik. Hogy egyértelmű legyen a meghajtó jelölés a gép használata során, a betű után kettőspontot kellett tenni. Így kellett jelölni, hogy az A vagy B nem egy fájl név első betűje. Tehát A: vagy B:. Ez időtájt, az 1-es DOS idején még nem léteztek mappák.

A hálózati rendszerek, amik lassan terjedtek mint pl. mainframe szerverek, UNIX .... ezek alatt már az adatok mappastruktúrába szervezése szükséges volt, az elérési utak esetén az elválasztójel a „/” karakter volt. Időközben a DOS is fejlődött, meg persze az első merevlemez ősök is megjelentek, és szükség volt az adatok elkülönítésére a helyi gépen is, így lettek mappák DOS alatt is. Annak érdekében, hogy meg legyen különböztetve a hálózati és helyi gépen levő elérési út, azért DOS alatt tagoló jel „\” lett.

Ha egy gépben merevlemez is volt, az már a C jelölést kapta, mert a 2 flopis gépek még többségben voltak, az A meg a B betűket megtartották a flopik számára. Ekkoriban az 5-10 MB kapacitású merevlemezek akkorák voltak mint egy kisebb tál (igen, kerek fém vájlingok voltak), és színes drótok lógtak ki belőle, amiket szakember kötött be a gépbe, ezeket legnagyobb számban az Inprimus cégen belül a Data Control Co. nevű cég gyártotta, és konkrét géptípushoz volt gyártva mindegyik, azaz konkrét géptípushoz valót kellett rendelni / gyártatni, ami más típushoz nem volt jó. Aztán megjelent egy cég, a neve Compaq volt. A Compaq-nak olyan víziója támadt, hogy megreformálja a PC-t, teljesen átstrukturálva azt. Olyan merevlemez kellett nekik, ami elég kicsi fizikailag, hogy a kis méretű, akár asztal fiókba elférő gépükbe beleférjen, és ne kelljen szakember a bekötéséhez, azaz, a felhasználó elmegy a boltba, vesz egyet, otthon kibontja a gépet, belehelyezi, bekonfigurálja, és ha kell még egy, akkor az se legyen akadály - kb. valamit ilyesmit szerettek volna, ami akkor egészen merész elképzelés volt. A Compaq megkereste a Seagate adattárolással foglakozó céget (amely, akkor még nem foglalkozott merevlemezekkel), hogy fejlesszen ki egy számára is megfelelő merevlemezt. A Seagate erre létrehozta a Conner Peripherals nevű céget a San José-i egyetemmel közösen, ők meg kitaláltak egy 3,5 colos HDD-t. Az adatkábelre mindjárt kettőt is lehetett kötni, így C mellett lett egy D betű is a merevlemezek számára. A vezérlő áramkör két részre lett bontva, egyik része a merevlemezre került, a gépben a másik része, a kettő között volt egy elválasztást lehetővé tevő rész, ami az ATA interfész lett. A mai napig ezt a sémát követik a PC-s merevlemezek, igaz, az ATA is fejlődött, és most már SATA van, de a merevlemez formája, mérete, és az, hogy van rajta elektronika, BIOS teremti meg a kapcsolatot gép és merevlemez között az mind a Conner elképzelésén alapul. Nagyon vacakok voltak a Conner merevlemezek, de az elképzelésük iparági szabványt alkotott, ez mindenképpen nekik köszönhető. (Valahol van is egy ilyen relikviám, egy eredeti Conner merevlemez az elsők közül, le akartam fényképezni, de nem találom)

Eközben a hálózati rendszerek terén színre lépett a Novell nevű cég, A Netware nevű hálózati rendszerük a DOS-al kompatibilis volt, azaz, az elérési utakban az elválasztó a „\” volt, és, hogy a hálózaton a nagyon hosszú elérési utakat ne keljen begépelni, az egyes elérési utakhoz további betűket lehetett rendelni. Így felhasználásra kerültek az angol ABC betűi, F lett a szerver gyökere, Z a felhasználó saját mappája, stb.

Ez időtájban jelent meg a Linux, amit viszont a UNIX inspirált, amiben az elérési út tagoló jele a „/” és nem voltak „meghajtói”, tekintve, hogy ezek többfelhasználós kiszolgáló rendszerek, amiknél az elsődleges követelmény a bővíthetőség. Azaz, a fizikai lemezek hozzáadásával meg kellet valósítani azt, hogy azok úgymond ne különüljenek el a többitől, hanem egybefüggő területet alkossanak. Ugyan a Linux elsőre PC-re jelent meg, aminek mindenféle eltérő fizikai meghajtói voltak, ezért ilyen-olyan okokból több betűvel lettek jelölve a meghajtók. Az első flopi fd0 lett, a második fd1… a merevlemez hda, hdb és így tovább. Ezeket a logikai jeleket mappákhoz ill. fájlokhoz csatolja a rendszer.

A történet folytatódott, a merevlemezek mérete nőtt. A DOS FAT fájlrendszere úgy lett kitalálva, hogy fix száma van a gyökérből nyitható mappák számának, továbbá, ami fájdalmasabb volt: fix volt az allokációs egységek száma. Ez azt jelentette, hogy minél nagyobb volt a merevlemez, annál nagyobbak lettek az allokációs egységek is. Egy fájl egy allokációs egységet mindenképpen elfoglal, ha annál nagyobb, akkor többet is. De az allokációs egységek már egy 200 MB-s lemezen is több mint tíz MB méretet lefoglaltak, miközben a fájlok bőven 1 MB alattiak voltak, ami azt jelentette, hogy az 1 bájt méretű (1betút tartalmazó) fájl is lefoglalt több mint tíz MB-t a merevlemezen. Ennek a helypazarlásnak egyik feloldási lehetősége az volt, hogy a HDD-t több partícióra osztották. Ezek további betűket vittek el az ABC-ből. Ha az első merevlemez négy partícióra volt osztva, akkor azok a C; D; E; F betűket kapták. Ám ez máris ütközött a Netware hálózati rendszerrel, mert annak is alapból F betű jelölte a szerver gyökerét. Így mind DOS alatt mind Netware alatt meg lett oldva, hogy a betűket szabadon át lehessen variálni.

Linux alatt a partíciók számozást kaptak. Flopikon (és az optikai lemezeken) nem értelmezhető a partíció, azaz, azokat nem lehet particionálni. Azok így fd0, sr0 jelölést kaptak, a merevlemezeken a partíciók számozása 1-től kezdődik, azaz hda1, hda2 stb.

Mivel manapság SATA HDD (SDD) a jellemző, azok jelölése sda1, sda2… sdb1, sdb2….

(A történethez hozzá tartozik, hogy a PC fejlődése mentén jelen volt a High End képviselője is: a Macintosh, aminek a gépei akkor SCSI sínrendszert használtak. Az sd jelölést a SCSI HDD kapta előbb. De mivel a SATA HDD logikailag nagy hasonlóságot mutat a SCSI HDD -vel, így örökölte az sd jelölést. Amúgy manapság a SCSI utóda a SAS)

Továbbá az NVMe csatolókon lógó lemezek meg nvme0n1, nvme0n2, nvme1n1 … jelöléseket kapnak.

A Windows saját logikát követ a betűk kiosztásával, alapból a C „meghajtóra” települ (de ez lehet D is egyes esetekben), aztán vagy van további partíció, ami D lesz, ha nincs, akkor a CD/DVD meghajtó kapja a D betűt, és így tovább, de jelenleg a C-t leszámítva az összes betű jelölést át lehet állítani Windows alatt, így mondhatni, hogy nincs logika adott esetben a betűk kiosztásában.

A Linux viszont szigorú logikát követ a jelölésben, (más kérdés, hogy azokat csatolni lehet beszédesebb nevű (alap jelöléstől eltérő) mappához pl.)

Linux alatt csak egy gyökér mappa van, ennek jele a „/”. Minden ez alá van rendelve, az összes további meghajtó, és eszköz, stb.

Windows alatt minden meghajtónak van formális gyökér mappája. Bár ma már nincs szükség a lemez szintű koncepcióra, a Windows továbbra is betűzi a lemezeket, és az elérési utak tagoló jele a „\”

Itt most elnézést kérek a hosszú történelmi felvezetés miatt, és megígérem, hogy a továbbiakban nem lesz ilyen. Ennél a dolognál úgy érzem szükség van erre, a legtöbb erre irányuló kérdésre a válasz csak ilyen történelmi magyarázattal volt elfogadható. Van ilyen.

Pl. a párom sem akarta megérteni a logaritmust. Amikor elmeséltem, hogy régen, amikor még nem volt számológép, akkor miért volt ez kitalálva, és hogyan számoltak vele, egyből megértette, hogy miről van szó.

Akkor most jöjjön a fájlrendszer gyorstalpaló.

A Windows NT4.0-val bevezetésre került az NTFS fájlrendszer (illetve már korábban, de ez volt úgymond az első kiforrott verzió (az NTFS-nek több verziója van). Ez akkor a legjobb volt, bele integráltak minden jót, ami az akkori fájlrendszerekre jellemző volt, vettek kölcsön elemeket az EXT / HPFS fájlrendszerektől meg új elemekkel is bővült. A FAT32-t váltotta, bár a FAT32 annyira elterjedt, hogy a mai napig azt használják pendrájvokon, SD kártyákon, külső meghajtókon. Az NTFS kettő allokációs táblát használ, egyet a lemez elején, egyet a közepén, naplóz, leírókat használ, támogatja a fájlrendszer szintű tömörítést, titkosítást, árnyékmásolatot, hardlinket, stb. Az árnyékmásolat azt jelenti, hogy meg tudja őrizni a fájloknak a változásait, azaz szükség esetén egy korábbi állapot visszaállítható. A hardlink azt jelenti, hogy ugyanarra a fájlra / mappára több névvel is lehet hivatkozni, továbbá többféle CRC ellenőrző kódokat tárol, tehát fájlrendszer sérülés esetén nagyobb eséllyel javítható / helyreállítható a sérült fájl. Lehet kvótákat definiálni, és az NTFS partíció méretét lehet növelni / csökkenteni. A jogosultság viszont nem tárolódik a fájlrendszeren, (pontosabban a tulajdonos tárolva van, de ezt csak adott Windows verzió éri el, elég faramuci a kezelése) így ha az NTFS partíció nincs titkosítva, akkor a gépből kivett HDD másik gépben probléma nélkül olvasható, tehát azok a fájlok is, amikhez a rendes helyen adott felhasználónak nincs jogosultsága. A Linux sem tud ezzel mit kezdni, Linux alatt az NTFS meghajtón gond nélkül elérhető minden fájl, tekintett nélkül a Windows alatt beállított jogosultságokra. A Windows erre a problémára a meghajtó titkosítását találta ki, ezt Bitlockernek hívják, bekapcsolása esetén a HDD titkosítva lesz, azt másik gépben csak két nagyon hosszú kódsor begépelésével lehet feloldani.

https://en.wikipedia.org/wiki/NTFS

Az NTFS támogatja a kisbetű / nagybetű megkülönböztetést, csak ez alapból nincs bekapcsolva. Tehát alapból nem lehet Valami ; valami ;VALAMI; vAlami nevű fájl vagy mappa egy mappán belül, csak egy valami nevű fájlunk lehet, és mindegy, hogy kisbetűvel, vagy nagybetűvel ill. ezeket keverve hivatkozunk rá.

A Linux kiforrott fájlrendszere jelenleg az EXT4. Ez is naplóz, és azon túl amit az NTFS nem tud, támogatja a késleltetett allokációt, ami azt jelenti, hogy egy nagy fájl ütemezett közvetlen felírását úgy végzi, hogy „megvárja annak a végét”, aztán egy olyan helyre teszi a sorban, ahová elfér, azaz van elég klaszter, amiket egy menetben le tud fedni, ez az óriási fájlokkal való munka gyors lehetőségét jelenti, beleértve a fragmentálás elkerülését. Továbbá tárolja a jogosultságokat is, így egyik gépből kivett HDD másik gépben Linux alatt nem lesz elérhető (az azon levő fájlokhoz nem lehet hozzáférni alapból) más kérdés, hogy van erre megoldás. Ha azt akarjuk, hogy tényleg ne legyenek elérhetők másik gépben az EXT4 fájlrendszeren tárolt fájlok, akkor azt is lehet titkosítani. Akár csak a saját mappánkat is lehet titkosítani, a rendszertől elkülönítve.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ext4

Ugyanakkor az EXT4 nem tárol CRC ellenőrzőkódokat, nincs fájlrendszer szintű tömörítési lehetőség, és nincs árnyékmásolat támogatás sem. (Mindezeket viszont tudja a Btrfs fájlrendszer, amit az EXT4 leváltására találtak ki. Ugyan már elég stabil, de még jelenleg is fejlesztik. De az újabb Linux rendszerek már támogatják a használatát)

EXT4 fájlrendszeren alapból számít a kisbetű / nagybetű a fájl nevében, tehát egy mappán belül lehet Valami ; valami ;VALAMI; vAlami nevű fájl, és ez 4 különböző fájlt jelent.

Az EXT4 fájlrendszer alatt sokkal hosszabb elérési utak, és fájl nevek lehetnek, mint NTFS alatt. Így, ha EXT4-ről másolunk NTFS lemezre, bizony beleütközhetünk olyan problémába, hogy nem lehet mindent átmásolni, a túl hosszú elérési út miatt.

Gyorsaság: az EXT4 csak a metaadatok frissítésének idejével marad el az NTFS-től, minden egyéb tekintetben gyorsabb a kezelése, és különösen a nagy méretű fájlok kezelésében gyorsabb (a fálj méretével exponenciálisan növekedik a másolás gyorsasága az NTFS-hez viszonyítva.)

https://pages.cs.wisc.edu/~bart/736/f2016/Akshay_Vaibhav_ntfs_ext4.pdf

Megjegyzés: a Linux fájlrendszerének a neve így helyes: ext4, azaz, nem nagybetűsen kell írni, én a szövegben azért írtam végig nagy betűvel, hogy szembetűnőbb legyen, az áttekintésben segítsen.

Windows alatt 4 attribútum van: Rejtett, Rendszer, Csak olvasható, és Archív.

Linux alatt alapból 3: Olvasás, Írás, Végrehajtás. (Ám ezek három szinten is beállíthatók, tulajdonosra, csoportra, meg egyébre)

További jelölő bitek: Program (Futtatható), SUID, SGID, Ragadós. (Sticky)

A SUID program esetén azt határozza meg, hogy akármelyik felhasználó ezt ugyanolyan jogokkal futtathatja, mint a tulajdonosa.

Az SGID pedig ugyanazt, de akármelyik csoportra értve.

A Ragadóst mappára kell érteni, ez azt határozza meg, hogy az adott mappán belül csak a tulajdonos, illetve a rendszergazda tud fájlokat törölni / átnevezni, vagy nem.

Ami elsőre leginkább szembe ötlő, hogy Linux alatt nincs Rejtett attribútum. Linux alatt, azt, hogy egy fájl, vagy mappa rejtett, az jelöli, hogy a neve egy ponttal kezdődik. (Android is Linux alapú, az okostelefonon is találkozhatunk ezzel).

Windows alatt, azt, hogy egy fájl futtatható, annak a kiterjesztése jelöli. Futtatható az, aminek a kiterjesztése .COM; .EXE; .BAT; .CMD; .VBS

Linux alatt bármilyen nevű/kiterjesztésű fájl futtatható (mármint, ha az tényleg program, vagy szkript, nem pedig egy dokumentum), amire a „programként futtatható” attribútum jelölés be lett állítva. // persze, ha pl. egy képre / dokumentumra állítjuk ezt be, az nem fog futni mint egy program, hibaüzenetet kapunk.

Btrfs: Fentebb említve volt már, ez a legújabb Linuxos fájlrendszer. Az Ext4 NTFS-hez viszonyított „elmaradásait” pótolja: crc32c ellenőrzőkódok, árnyékmásolatok, fájlrendszer szintű tömörítés. De ez még nem minden, mert rá is tesz egy jókora lapáttal: Míg az ext4 és az NTFS is kb. 1 EiB partíció méretet támogat, a Btrfs partíció akár 16 EiB is lehet. Ext4-en a legnagyobb fájl 16 TiB lehet, Btrfs alatt akár a teljes partíció méretét is elfoglalhatja (16 EiB). De gondolom ezek annyira nem releváns tulajdonságok :-). Ezek viszont annál inkább: Deduplikálás- ez azt jelenti hogy a duplikált fájlok helyett képes egyet megtartani, ami a helytakarékosságot segíti. Másik hasonló dolog a blokk sub-allokáció – ez azt jelenti, hogy a fájlok által lefedett allokációs egységek közül az utolsónak azt a részét, ami üresen marad, hasznosítani tudja. (kb. minden fájlra igaz, hogy van ilyen üres terület utána. Bár ext4 alatt ez pl. akkor jön jól, ha a fájl mérete növekedik.)
És persze, a multi-felhasználás sem maradt ki, natív RAID támogatás, és beépített tartalom manager rendszert tartalmaz (LVM), továbbá támogatja a kötetösszevonást, azaz képes több merevlemezt, több partíciót egy kötegbe foglalni. (Ez utóbbit az NTFS is tudja)

https://en.wikipedia.org/wiki/Btrfs

És legyen itt némi infó a ZFS fájlrendszerről (mivel az újabb Linux Mint telepítők felajánlják a lehetőséget ZFS használatára is)

A Sun Microsystems fejlesztette, azonban amikor az Oracle ezt felvásárolta, akkor megalakult az OpenZFS projekt, ami továbbvitte a fejlesztést. Ma ezért két verziója van a ZFS-nek, az Oracle fizetős változata, illetve az ingyenes és nyílt OpenZFS.

A ZFS és a Btrfs technikailag nagyon hasonló, bár a szolgáltatásaik megvalósítását merőben más módon teszik. Azaz, a ZFS tudja mindazt, amit a Btrfs, de ennek ellenére vannak különbségek. A legmarkánsabb ezekből az, hogy a ZFS képes egy sereg eltérő médiaformátumot úgy kezelni, hogy támogatja azok menet közbeni hozzáadását a kötethez, azaz növelhető a meglévő kötet pl. újabb SSD vagy HDD de pendrájv, vagy SD kártya hozzáadásával is- egybecsomagolva kezeli az LVM és RAID köteteket. (Az előzőkben említett fájlrendszerek csak azonos médiákkal és korlátokkal tudják ezt, RAID kötetre épített LVM-et és másik RAID kötetre épített LVM külön tudják csak kezelni, ZFS esetén no gond, össze lehet vonni mindet egybe)

A Btrfs „csak” 16 exabájt (2 a 64. hatványon) kötetméretet támogat. A ZFS ezzel szemben 256 trillió yoyibájt-ot. (2 a 128. hatványon). És amíg Btrfs alatt „csak” 2 a 64. hatványon számú fájlunk lehet, ZSF alatt nincs korlátja a fájlok számának. Ebből nyilván látszik, hogy ez leginkább szuperszámítógép, vagy mainframe környezetben érdekes, jellemzően még céges szinten sincs szükség ekkora területre.

De ehhez képest ezt használják NAS-okban is, főleg a széles körű médiatámogatása miatt. Pl. lehet (van) olyan megoldás, azaz NAS, amiben HDD és SSD is van, menedzselni lehet úgy a fájlokat, hogy a gyakran használtak az SSD területére kerüljenek, amire meg ritkán van szükség, azok a HDD területén lesznek.

Amit még jó tudni, a Btrfs kernel szinten támogatott. A ZFS-t a legtöbb Linux alatt külön kell telepíteni. A Linux Mint 21 telepítője integráltan tartalmazza.

A ZFS további eltérése a Btrfs-től, hogy míg utóbbi inkább a naplózásra építi a biztonságot (van CRC kezelés is), a ZFS ezt főleg a CRC kezelésre alapozza, a fájlsérüléseket röptében automatikusan javítja. A COW-ot (Copy On Write) mindkettő tudja, de ZFS nagyobb redundanciával kezeli ezt (kikapcsolható amúgy a COW)

Minden, amiben „jobb” a ZFS a Btrfs-hez képest, az egyben a hátulütője is. Abban az értelemben, hogy eléggé erőforrás igényes. Főleg bekapcsolt COW esetén. Képes a NAS teljes memóriáját fájlkezelésre használni, és még többet is lefoglalna, ha lenne.

Ménkű erős gép kell hozzá, na. Szerver, vagy sok procis rengeteg RAM-os, szupergyors PC.

https://en.wikipedia.org/wiki/ZFS

 

Mappastruktúra:

Azt, hogy a rendszer alatt legyenek dedikált mappák, amelyek valamilyen logikát követnek először a hálózati rendszerek, illetve a Linux ”találta ki”. Windows esetén a 95-ösnél kezdődött valami, aminek csak látszata volt, ez csak Windows NT 4.x alatt lett valamennyire kész, csak itt lett először megoldva a „magánélet”, azaz, a felhasználók saját mappát kaptak, és más felhasználó mappájához nem fértek hozzá. Linux alatt a Home mappa tárolja felhasználók almappáit, fájljait, amin belül mindenki a saját cuccaival garázdálkodhat. Windows alatt, ez először a Documents And Settings mappa volt, aztán minden Windows kiadás során változtattak ezen, jelenleg Users a mappa neve. Ebben van egy <Username>\Documents mappa. Régebben ezen belül voltak Képek, Letöltések, Videók, stb. mappák, aztán ezek egy szinttel feljebb kerültek, van felhasználóhoz rendelt beállításokat tároló mappa, (AppData) amit szintén variáltak az idők során, hol adott mappán belül, hol másik mappán belülre került (kb. mint Linux alatt az usr/bin, meg bin mappa esete).

A nem angol nyelvű Windowsok a nyelvi változatnak megfelelően röptében lefordítják az USERS; DOCUMENTS; PICTURES; DOWNLOADS; stb. mappák neveit, azok az Intézőben (A Windows fájlkezelője) a nemzeti nyelven jelennek meg (Tehát FELHASZNÁLÓK; DOKUMENTUMOK; KÉPEK; LETÖLTÉSEK; stb-ként látszanak magyar nyelv felülettel, de a fájlrendszer eredeti angol nevükön tárolja a mappák neveit, és hivatkozhatunk rájuk az angol nevükkel.

Windows alatt van programok számára fenntartott mappa, de ez nem jelent semmiféle fizikai kényszert a programok szempontjából. Nem rendszergazda felhasználó nem fér hozzá ehhez a mappához. Elképzelés szerint ez megakadályozza abban, hogy mindenféle programot telepítsen. Persze, a programok tudnak tudnak települni a felhasználó saját mappájába is. Vagy akár a gyökérben létrehozott új mappába. Az AMD videokártya telepítője pl. notóriusan a C:\AMD mappába települ.

Windows mappa

Linux mappa

Megjegyzés

Users

Home

 

Program files

bin; urs/bin; opt; usr/share; /usr/local

W: 32 bites Windows esetén 32 bites programoknak szánt mappa, 64 bites Windows esetén 64 bites programoknak szánt mappa
L: Linux alatt a bin; usr/bin mappák a programok indítóit tartalmazzák, a legközelebb az opt; usr/share áll a Program Files-hez.

Program files(x86)

bin; urs/bin; opt; usr/share

64 bites Windows esetén 32 bites programoknak szánt mappa

 

dev

Eszközök mappája. Windows alatt ilyen nincs, ott kb. az Eszközkezelő (alkalmazás) helyettesíti.

 

etc

Főleg beállítások. Windows alatt ilyen nincs, kb. a Registry-nek felel meg (Windows alatt hírhedt beállítás tároló)

Windows\System Windows\System32
Windows\Syswow64

sbin

Rendszer fájlok

%TEMP%

tmp

Windows alatt a temp mappának a helyét be lehet állítani. A mappa neve TMP vagy TEMP rendszerint, és akárhol is lehet.

 

var

Változó adatfájlok

 

Boot

Rendszer betöltő fájlok, kernel, itt van mindaz, amit a GRUB indít. (pl. Memtest), ill. EFI partícióhoz is itt van csatolási pont UEFI rendszer esetén

 

proc

Szolgáltatások és kernel modulok

 

root

A root felhasználó mappája

 

media

Az eltávolítható meghajtók csatolási mappája.

 

mnt

Csatolási (mount) mappa

 

srv

Szolgáltatások adatai

A képen balra a DC képe W10 alatt a C: meghajtóról. A zöld keretes mappákat a Windows hozza létre, a pirosakat felhasználó hozta létre, a kékeket meg olyan programok, amik nem a Program Files mappa alá települtek. A kép jobb oldali része u.a. gépen DC Linux alatt, annak mappastruktúrájával. A kép felső részén látszik a Windows meghajtó betűzése, a jobb oldalon meg a Linux jelölése. Egyes esetekben a kötetek a nevükkel szerepelnek. (Bal oldalon eggyel több meghajtó van, a B az a pendrájv, amiről a Windows futott)

A Linux mappastruktúrája körül mindig is, ma is magas szintű vita folyik. Jelenleg a többség az ősi kiosztást próbálja racionalizálni, apróbb változtatásokkal. Aktuális projekt pl. az usrmerge, ami az aktuális Linuxok alatt összevonja az alábbi mappákat:

/bin → /usr/bin
/sbin → /usr/sbin
/lib → /usr/lib
/lib64 → /usr/lib64

A /bin, /sbin, /lib, lib64 mappák látszólag megmaradnak, kompatibilitási okokból, de ezek csak simlinkek, azaz, bármelyiket megnyitva a nekik megfelelő másik mappa nyílik meg, pl. a bin mappa helyett az usr/bin.

Alábbi képen az usrmerge hatása:


A sárga mappák az „átirányítottak”

Vannak olyan disztribúciók is, amelyek teljesen szakítanak az alap mappastruktúrával. Az egyik konkrét példa a GOBO Linux, amelyik minden telepített programot külön mappába telepít a Programs mappa alatt, programnév és verzió számokból képzi a mappák nevét, azaz, adott programnak akár több verzióját is telepíthetjük így, és nem akadnak össze.

De voltak olyanok is, amik ember által nem értelmezhető hexadecimális kódsorokból felépült neveket használtak a mappákhoz.

Csatolásokkal kapcsolatos kezdők kérdései:

Ha egy eltávolítható eszközt (pendrájv, külső merevlemez, SD kártya, fényképezőgép, okostelefon) kapcsolunk a géphez pl. USB porton keresztül, akkor azt a Linux automatikusan csatolja, ikonja megjelenik az asztalon, illetve meg is nyílik egy ablak, amiben egyből elérhetők az azokon levő fájlok…

Miért nem jelenik meg a gépben levő második merevlemez ikonja az asztalon, miért csak akkor jelenik meg, ha Számítógépet megnyitva, abban a megfelelő merevlemez ikonján kattintva az meg van nyitva? Nem lehetne-e megoldani, hogy automatikusan csatolja?

- De, meg lehet oldani. Viszont! Ez így van jól. Ha szükség van a másik lemezre, akkor az elérhető a fentebb leírt módon, vagy bármelyik fájlmenedzser programon belül kiválasztva, akkor a lemez elindul, és csatolódik. Ha pedig nincs szükség rá, akkor meg minek csatolni, ha amúgy sem kell most? Addig is nincs használatban, kevesebb áramot eszik, és addig sem amortizálódik. Energia takarékosság, gazdaságosság, környezet terhelés, ezek is számítanak! Bocs, de nem írom le, hogy miként lehet beállítani az automatikus csatolást…

A cikk folytatódik, a következő részben a kezelő felületekről / kezelésről lesz szó...
 

Hozzászólások

Köszönjük, ez jól jön. Akár a

#1 szabad a gazda, de lesz még folytatása is (több részes folytatásos sorozat)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Hiánypótló

Nekem személy szerint nagyon jól jön, ebben a témakörben tudatlan vagyok.
Nekifutottam párszor de zömmel angol oldalakra vitt a keresés, vagy ha magyar is, nem ilyen kötetlen laza előadásmóddal.
Így én könnyebben megjegyzem mint a teljesen száraz és hivatalos stílust.

Máris itt az első találós kérdésem,

%localappdata%\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\AC\MicrosoftEdge\User\Default\Favorites

ez Linuxon, konkrétan Ubuntuba hol található, mi az elérési útja?
Ez az Edge böngésző könyvjelzők helye.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

az Edge böngésző könyvjelzői

#2 Mutatja, hova települt a csomag:

dpkg -L microsoft-edge-beta

Ha így telepítetted, azaz tükörről:
https://www.microsoftedgeinsider.com/en-us/download?platform=linux-deb

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

az Edge böngésző könyvjelzői

#2.1 Nem, a Microsoft oldaláról deb fájlból telepítettem.
Megvan, microsoft-edge-stable. A terminál kilométer hosszan felsorolja a fájlokat de ez Linuxon máshogy működhet mert kedvenceket, favorites, bookmarks, ezeknek nyoma sincs. 
Van sok .so, még több pak fájl, ami marad azt meg én nem tudom értelmezni, se megnyitni, néhány xml amit meg tudok nézni.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Where are Favorites stored in Microsoft Edge?

#2.1.1 Könyvtárat keress, és abban néz körül a fájlkezelővel.

De rákerestem, és találtam:

Where are Favorites stored in Microsoft Edge?

To access Favorites or Bookmarks in Microsoft Edge Chromium browser, open File Explorer and navigate to the following path:

C:\Users\%username%\AppData\Local\Microsoft\Edge\User Data\Default

Here, you will find a file called “Bookmarks“.

That’s the one!

In Edge Chromium, Edge Legacy and Internet Explorer saved web links are called “Favorites”. In Firefox or Chrome, they’re called “Bookmarks” – but basically, they mean the same thing.
https://www.thewindowsclub.com/where-are-favorites-stored-in-edge
https://docs.microsoft.com/en-us/answers/questions/175630/where-does-ms-edge-chromium-store-favorites.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Where are Favorites stored in Microsoft Edge?

#2.1.1.1 Bocsánat, összezavartál. Szóval ez most Linux és nem Windows. :)
Akkor ne itt keresd.;)

C:\Users\%username%\AppData\Local\Microsoft\Edge\User Data\Default

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Where are Favorites stored in Microsoft Edge?

#2.1.1.1.1 Igen jól látod, Linuxon keresem.
Az oka, Operáról váltanék 13 év után mert mindkét platformon kezd betegeskedni. Valami el van baltázva Operáéknál.
Át kéne hozni a könyvjelzőimet, pontosabban én nem használok könyvjelzőket hanem a Speed Dialt, a Gyorshívót használom.
Ennek nem tudom mi a neve máshogy. A kezdőlapon ikonok vagy csempék, nekem ebből van kb. 50 darab és innen indítom a weboldalakat. Megszoktam 13 év alatt.
Namost. A Gyorshívó az egy könyvtár a Könyvjelzőkön belül, ami ebben van azt kiteszi a kezdőlapra.
Simán át tudtam vinni az Edge-be az összeset de az Edge nem a kezdőlapra (Edgééknél Quick Link a neve) hanem a Könyvjelzőkbe teszi.
Ezért keresem hogy hol is tárolja a kedvenceket, vagy könyvjelzőket mert abban kell lennie egy quick link nevű alkönyvtárnak és abba betenném az összes weblinkemet és máris megjelenne a kezdőlapon mind.

Ha nem találom meg, most jutott eszembe a megoldás.
Mivel 4 PC van Edge szinkronba ami mindent átvisz, átbootolok mindjárt Windowsba, ott megvan az elérési út és így elvileg meg tudom csinálni.
Nem akaródzik 50 linket megnyitogatni egyesével és hozzáadni a kezdőoldalhoz. Na meg persze a kihívás :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Where are Favorites stored in Microsoft Edge?

#2.1.1.1.1.1 Mi lett a megoldás?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Where are Favorites stored in Microsoft Edge?

#2.1.1.1.1.1.1 Sajnos nulla siker.
Az Edge nem a szó szerinti Gyorshívót használja, hanem valami nyakatekert megoldást.
Ő saját maga kialakítja a kezdőlapon megjelenített linkeket, a használat gyakorisága szerint.
Ez kedves gesztus de nekem nem jó, viszont belenyúlni meg nem lehet mert fafejű.
Marad a Könyvjelzők használata, az elég normális, és a használati szokásaim alapján majd beteszegeti a kezdőlapra a gyakran használtakat.
A linuxmint.hu már ott van smiley

Hozzá lehet adogatni kézzel is a weblapokat de az eléggé  pepecselős. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hiánypótló microsoft-edge-stable könyvtár -> ilyesmi

#2.1.1.1.1.1.1.1 De mit találtál ebben a könyvtárban?

/home/$USER/.config/microsoft-edge-stable/Default/

Ha az ls parancssal listáznád, és milyen fájlok?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hiánypótló microsoft-edge-stable könyvtár -&gt; ilyesmi

#2.1.1.1.1.1.1.1.1 tibi@TibiXubuntu:~/.config/microsoft-edge/Default$ ls
AssistanceHome                          heavy_ad_intervention_opt_out.db-journal      README
AutofillStrikeDatabase                  History                                      'Reporting and NEL'
blob_storage                            History-journal                              'Reporting and NEL-journal'
Bookmarks                               IndexedDB                                    'Safe Browsing Cookies'
Bookmarks.bak                           load_statistics.db                           'Safe Browsing Cookies-journal'
Bookmarks.msbak                         load_statistics.db-shm                       'Secure Preferences'
BudgetDatabase                          load_statistics.db-wal                       'Service Worker'
Collections                            'Local Extension Settings'                     Sessions
Cookies                                'Local Storage'                               'Session Storage'
Cookies-journal                         LOCK                                          shared_proto_db
coupon_db                               LOG                                           Shortcuts
databases                              'Login Data'                                   Shortcuts-journal
data_reduction_proxy_leveldb           'Login Data-journal'                          'Site Characteristics Database'
EdgeCoupons                             LOG.old                                       Storage
EdgePushStorageWithConnectTokenAndKey  'Managed Extension Settings'                  'Sync Data'
EntityExtraction                       'Network Action Predictor'                    'Sync Extension Settings'
'Extension Cookies'                     'Network Action Predictor-journal'            'Top Sites'
'Extension Cookies-journal'             'Network Persistent State'                    'Top Sites-journal'
'Extension Rules'                        Nurturing                                     TransportSecurity
Extensions                              optimization_guide_hint_cache_store          'Trusted Vault'
'Extension Scripts'                      optimization_guide_model_and_features_store   VideoDecodeStats
'Extension State'                        Pdf                                          'Visited Links'
Favicons                               'PDF Restore Data'                             WebAssistDatabase
Favicons-journal                       'Platform Notifications'                       WebAssistDatabase-journal
'Feature Engagement Tracker'             Preferences                                  'Web Data'                                                              
'File System'                            PreferredApps                                'Web Data-journal'                                                      
GPUCache                                QuotaManager                                                                                                         
heavy_ad_intervention_opt_out.db        QuotaManager-journal                                                                                                 
tibi@TibiXubuntu:~/.config/microsoft-edge/Default$           

                                                                                                 
                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                            
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hiánypótló microsoft-edge-stable könyvtár -&gt; ilyesmi

#2.1.1.1.1.1.1.1.1.1 Bookmarks ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hiánypótló

#2 A saját mappában kell keresgélni, vagy saját rejtett mappát használ (.-al kezdődőt), vagy a .config mappán belül. Nem ismerem a linuxos verziót, soha nem próbáltam, de nagy eséllyel a jelzett helyek valamelyiken lesz. Egyes programok, pl. a Firefox a saját mappába nyit egy .mozilla mappát, abban tárolja a cuccait, más programok, pl. Libreoffice a saját mappában levő .config mappában nyit magának mappát.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hiánypótló

#2.2 Saját mappa alatt a Home/Tibi mappát értem, csak nem tudom, ez lejött-e....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hiánypótló (off)

#2.2.1.1 Hehe... Sajnos az se szed le mindent. Meg már az eszem se a régi de azért még némely dolgokat "leszedek".

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hiánypótló microsoft-edge-stable könyvtár -> ilyesmi

#2.1.1.1.1 Itt?

/home/$USER/.config/microsoft-edge-stable/Default/

A saját könyvtárat nem mutatja olykor a dpkg -L.

#2.2.2 F5 frissítés vagy frissítés a körbenyíllal.

A deb fájl megnéztem, és a Lintian kimenetet. Mondjuk ezek amúgy sem mutatnak saját könyvtár tartalmat

#2.2.1 Nekem igen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hiánypótló

#2.2 Ezeket végigsasoltam de én bookmark vagy favorites-t nm találtam sehol.
Itt a terminálkimenet.
https://mega.nz/file/1xJ3kQjS#CyMp5W1eaWDFNX-tTmMnH0HTaMgBE2tGXdxxP27DOig

Eltűnt a hozzászólásomnál az oldalról az összes lehetőség, az egész doboz vagy mi hiányzik, a link, szövegformázás , smily stb nincs. Így tudtam linkelni csak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Speed dial valamelyike kell neked

@Tibi!

Group Speed dial

https://fastaddons.com/ - A Chrome bővítmény jó Edge-hez is, mivel az Edge Chrome alapú.

vagy Speed Dial 2 : https://microsoftedge.microsoft.com/addons/detail/speed-dial-2-new-tab/ohpagamjnemfmmgildfkjgbnabhojcdj

A fenti kettő tuti FF alá is létezik.

Amúgy, ha rákeresel a bővítmények között, hogy Speed dial, akkor elég sok találat lesz, érdemes olyanokra fókuszálni, amelyik "kereszt-platformos", azaz több böngészőhöz is elérhető, hogy ne legyen gond az adatok átvitelével, ha erre szükség van.

Ezek azt csinálják, amit szeretnél, csak okosabban. És a beállításokat lehet exportálni / visszatölteni. Azaz az összes rendszered alatt is szinkroznizálhatod.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Speed dial valamelyike kell neked

#3 A szokott módon fején találtad a szöget, nekem ez eszembe se jutott.
Kipróbáltam 4 Speed dialt és az egyik teljesen jó, pár kattintással az összes gyorshívómat sikerült importálni.
Alakul, alakul ez.
Még Tabs the front kiegészítő kéne, amikor valahol linkre kattintok, az előtérbe nyissa meg. Ezt egyébként nem is értem, azért kattintok rá hogy megnézzem mi van a linken, erre mégegyet kell kattintani a háttérbe megnyílt fülön. Illogikus.
Mozillába ha jól emlékszek ez a Lap megnyitásakor átváltás rá azonnal, valami ilyesmi.
És hát az örök kedvencem, Operába ha az oldalon a bárhol járok, a fülre kattintva felvisz a lap tetejére.
Mivel itt a linuxmint.hu-n nincs ilyen opció, és a billentyűzet nem mindig van elérhető távolságban, az egyik leghasznosabb feature.
Kilométer scrollozástól kímél meg.

Köszönöm a tanácsot!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

új lapon való megnyitásakor átváltás azonnal

#3.1 amikor valahol linkre kattintok, az előtérbe nyissa meg. (Opera)
Mozillába ha jól emlékszek ez a Lap megnyitásakor átváltás rá azonnal, valami ilyesmi.

Igen! cheeky (Hivatkozás, kép vagy média új lapon való megnyitásakor átváltás rá azonnal)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

új lapon való megnyitásakor átváltás azonnal

#3.1.1 Az áruházban nincs esetleg? Innen kiindulva:
https://addons.opera.com/en/extensions/details/install-chrome-extensions/

Open in new tab
https://chrome.google.com/webstore/detail/open-in-new-tab/cplillmhmcegjlhcbedmgmalbgjpmlkh

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

új lapon való megnyitásakor átváltás azonnal

#3.1.1.1 óó  én ezért nem találtam. Az Operába Tabs the front a neve, itt meg Open in new tab.
Ismétcsak köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

új lapon való megnyitásakor átváltás azonnal

#3.1.1.1.1.1 Enyhe  tévedés, korrigálva,  az Open in new tab nem az igazi, a teljesen jó megoldás az nincs az Edge store-ban, de mivel Chrome származék, a Chrome store kiegészítők is gond nélkül telepíthetők.
A tökéletes megoldás a News tab to front.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Speed dial valamelyike kell neked

#3.1 nem tudom melyiket telepítetted, de ha az ablakocska felett jobb egérgombbal kattintasz, és szerkeszted, ott nincs olyan opció, hogy új lapon nyissa meg, vagy sem, amit ki lehet kapcsolni?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Frissítve a fájlrendszerek rész némi ZFS infóval.

Mivel a Linux Mint 21 telepítője támogatja a ZFS használatát, ezért kiegészítettem némi infóval ezzel kapcsolatban is az írást.

Ezzel kifutottam a szerkesztési lehetőségekből, így ha a következő Mint-be bekerül mondjuk az XFS is, az már nem kerülhet az írásba...

Nagyon lassan készül a 6. rész is, türelmet kérek, mert annyi az újdonság, hogy nem győzöm abszolválni. Már a 21-es Mint is annyi rejtett újdonságot hordoz, meg úgy általában ezen felül is annyi minden történik, hogy lassan elavulttá válik az egész összegyűjtött anyag, mire a végére érek az átnézésének.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve