Mp3 normalizálása

Normalizáljuk az mp3 fájlok hangerejét az mp3gain segítségével. Bár sokféle normalizálás zámára alkalmas grafikus program van, és sok lejátszó támogatja a lejátszáskori normalizálást, de nekem a terminálos megoldás jött be. Ez a kis Linuxos program egyszerűen használható, gyors és elvégzi, amit kell.

A normalizálás jelen esetben nem jelent mást, csak egy hangerőre hozza az összes hangfájlt. Így nem lesz az egyik hangosabb, a másik pedig halk. Ez nem csoda fegyver! Ha a hangfájlban van egy rövid, de nagyon hangos és sok halk rész, az nem tudja kiegyenlíteni, arra más program kell!  Az mp3gain telepítése egyszerű, a legtöbb tárolóban ott lesz. A honlapját is néz át. Vagy grafikus verziója is, az easymp3gain, de szerintem jobb a CLI verzió. Te azt használd, ami neked jobban kézre áll!

Gyors normalizálás az mp3gain programmal

Ismerkedésként egy mp3gain -h indítása javasolt, így megismerheted a lehetőségeket. Én az egyszerűség kedvéért a

find . -name '* mp3' -exec mp3gain -a -k {} \; 

megoldást használom, ahol az adott könyvtárban lévő mp3-asokat megkeresi a find, majd azokat normalizálja. Így az adott könyvtárban lévő összes mp3 „album” módban lesz normalizálva, ami azt jelenti, hogy a normalizálás úgy megy végbe, hogy fájloknak egymáshoz viszonyított hangereje változatlan marad, de az album átlagos hangereje normalizálódik. Így nem veszik el a szerző, előadó elképzelése, hogy az egyik hangfájl, zene, vagy hanganyag halkabb, a másik hangosabb, erőteljesebb hangzással az ideális.

Az -a kapcsolót érdemes kivenni, ha annyi célunk, hogy az összes hangfájl egyforma erejű legyen. Ez jellemzően beszédet tartalmazó anyagnál jó.

Kétszer is említettem az „adott könyvtárban”-t. Mindig érdemes átgondolni a normalizálás használatát, és nem egyszerre az összes mp3-asunkat tartalmazó mappában lefuttatni. Ha az összes hanganyagunkon egy -a kapcsolóval futtatjuk, akkor az összeset egy albumnak tekinti és megtartja a hangerőbeli különbséget a számok közt. Ez jellemzően azt jelenti, hogy semmit nem fog csinálni, de az legalább sok ideg tart. Ha van pár nagyon hangos, és pár nagyon halk szám, akkor a hangoson nem erősít, de a halkon sem, hiszen a hangerő különbséget meg kell tartani. Jobb egy-egy egybetartozó albumot külön normalizálni.  Akkor nem kell erre figyelni, ha nincs -a kapcsoló, és mindent a maximumra akarsz feltolni.

A művelet visszavonása

A műveletet vissza is vonhatjuk, ami nagyon kényelmes funkció:

find . -name '* mp3' -exec mp3gain -u {} \;

Ha elvégezted a normalizálást, akkor nem kell majd tekergetned a hangerőszabályzó gombot, hiszen mindegyik szám egyforma erővel fog szólni, illetve az „album” normalizálásnál az előadó szándéka szerinti eltérések megmaradnak. Egyszerű? Igen! Készítesz egy sima szkriptet, vagy a fájlkezelőbe egy commandot és már alkalmazhatod is.

Az eredeti a blogomban jelent meg: magyarlinux.hu

Hozzászólások

Lazán kapcsolodó kérdés

Egyszer volt egy olyan, hogy kb. egy órás prezentációhoz kellett aláfestő zenéket, beszédhangot összemixelnem. A zenék mp3 fájlokból, meg youtoube mentésekbő (kb. tucat elérő hangerejú, és formátumú forrás), ezeket kellet egységes hangerőre mókolni, hogy a beszéd is hallható legyen. Ezt Audacitiy-vel simán meg lehet oldani, működött is, leszámítva az egyik zenét. Hiába volt grafikusan egy szinten minden, az a szakasz nagyon hangos volt. Még úgy is hogy ehhez képest harmadára vettem a hangerőt, így is jóval hangosabb volt, mint a többi rész. Grafikonon meg meg jól látszott, hogy elég vékonyka a dinamika sáv. Végül így marad, nem tudtam mit kezdeni vele. Ilyent látot már valaki?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lazán kapcsolodó kérdés

#1 Nem szoktam kiegyenlíteni a halk és a hangos részek között különbségeket. Mert például egy dal, úgy jó, ahogy a készítője megalkotta. Más kérdés, nemcsak daloknál van szükség erre, hanem egy-egy iskolai rendezvény felvételénél. Szükséges is lehet.

A dinamika tartomány pont a halk és a hangon részek közötti különbség, nem? Csökken, ha a halk részt hangosítod és a hangos részt halkítod.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lazán kapcsolodó kérdés

#1.1 Nem a halk és nagos részek kiegyenlítéséről van szó, hanem több szám egységes hangerőre állításáról. Egyébként elözőt én is utálom, szívtam ehhez vele eleget. Régebben, amikor kamerás felvételek digitalizálásval nyaggatak, szalagavatók, meg ballagások során elkövetett szörnyűségekkel, kamerán be volt kapcsolva a normalizálás, ment a zene, keringő, és kamerások meg folyton belekommenteltek, olyankor a zene meg persze lehalkult. Hát jó sokat mókoltam vele, de valahogy sikerült egész elfogadhatóan visszacsinálni, meg ne kérdezzétek hogyan, mert tényleg nem emlékszem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lazán kapcsolodó kérdés

#1.1.1 Olyan mikrofon kéne, ami célra irányítható karakterisztikájú. A Tanya Csenöl videó csatornán volt szó hasonló témakörben mikrofonokról. Valamikor egy éve..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lazán kapcsolodó kérdés

#1.1.1.1 Hát igen, de én csak megkaptam a VHS kazettákat, hogy át kellene írni DVD-re, mielőtt az enyészeté lesz.... A felvételek sok sok évvel azelőtt készültek, kazettás kamerával, nem is ismerem a típusát, de az biztos, csak annyi kellett volna, hogy kapcsolják ki a normalizálást felvétel közben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lazán kapcsolodó kérdés

#1   “Grafikonon meg meg jól látszott, hogy elég vékonyka a dinamika sáv.”

Látni nem láttam, de olvastam fórumon, hogy vannak olyan audió formátumok, kódolási megoldások/hibák, amiknél nem jeleníti meg a hullámot vizuálisan rendesen. Nincs tapasztalatom ezzel, de ott akkor azt tanácsolták, hogy át kell konvertálni és azután nem lesz probléma. 

Amivel volt tapasztalatom, az a KDenlive, mert ha egyes videó formátumokat nem zárunk le rendesen felvételkor, akkor hibásan jeleníti meg a hanghullámot. Ilyen, ha pld. felvételnél nem leállítjuk a felvételt, hanem valamiért kifagy a program.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
zmintzoltan képe

Rövidebb parancs az mp3 fájlok normalizálásához

Köszönöm a cikket, egyszerű és nagyszerű az mp3gain!

Ha belépsz abba a mappába, amiben az összes mp3-at akarod normalizálni, akkor rövidebben is megadhatod a parancsot. Pl.: az autóban használt pendrive egy mappában tartalmazza a válogatásod.

Ennyi:

mp3gain -r -k *mp3

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve