Hogyan bővítsd az audioszerkesztőd lehetőségeit?

Már volt szó az Audacity használatáról, bár alapfokon, de megismerkedtünk a használatával. Bár még nem volt szó, de sokan kedvelik az ocenaudio programot is. Lesz róla szó a későbbiekben. Mindegyik nagyon jó program, és sok eszközt ad alapból a hang manipulálása. Az Audacity többet, a videóban említettem is, hogy a nagy részét kikapcsoltam. Az ocenaudio pedig igen szűk keretek közt szállítja ezeket. Ami nem is gond, mert mindkét program fogadja a pluginokat, így a végtelenségig lehet fejleszteni az eszközkínálatot.

Én egy olyan csomagot mutatok be, ami kicsit régi, de több érdekes és hasznos eszközt kapunk. Ez az GVST Linuxra portolt verziója. Ebből kiderült, hogy bár sokféle formátumot használhatunk az Audacity bővítésére, és az ocenaudio a VST formátumot szereti, de keresés közben nem árt a linuxos verziókat letölteni. Illetve sok jó kiegészítőnek nincs linuxos verziója... A GVST linuxos letöltését itt találod meg. Figyelj a 32bites és a 64bitees verzióra!

Letöltés után ki kell csomagolni, sima zip formátumban kapjuk meg, így a kicsomagolás nem lehet gond.

A két audiószerkesztő programban eltér az installálás, így ha az Audacity-be szeretnéd használni, akkor a kívánt fájlokat be kell másolni a

~/.audacity-data/Plug-Ins/

könyvtárba. Ezután a következő Audacity indításkor és engedélyezésük után már látni fogod az új eszközöket a menüben. A Hatás/Bővítmények engedélyezése... alatt kell egyesével engedélyezni!

Az ocenenaudio kicsit másképp kezelje ezt. Valahol létrehozol egy könyvtárat, amibe ezeket a fájlokat belerakod, majd elindítod az ocenaudio-t és

Szerkesztés/Beállítások/Plugins

és bepipálod a Support VST Plugins kis négyzetét. Alul a plusz jelre kattintasz és betallózod azt a könyvtárat, ahol a VTS pluginokat tartod. Én logikusnak tartom, hogy ez a könyvtár a ~/.audacity-data/Plug-Ins/ legyen, hiszen mindkét programot használom. Ne legyen két helyen ugyanaz. De ez nem egyszerű! Mert az ocenaudio tervezője úgy gondolta, hogy a rejtett könyvtárakat, melyek ponttal kezdődnek, azokat nem kell látni a böngészőjének. Így egy kerülő megoldáshoz folyamodtam. Létrehoztam egy linket a saját könyvtáramban VTS néven a ~/.audacity-data/Plug-Ins/ -re. Ez nagyon hasznos megoldás sok esetben, hiszen a link oda mutat a könyvtárra, és már az ocenaudió is látja. Ha nem tudod, hogyan kell a Te fájlkezelődben ezt megtenni, akkor nézd meg a leírását. A DoubleCommanderben a Fájl menüben találod meg a lehetőséget :)

A jobb alsó sarokban a körbemutató nyilakkal frissítheted a pluginokat. Ha most engedélyezted először a VST pluginokat, akkor egy újraindítása kell az ocenaudiónak, hogy tudjon erről.

Ezután már használni is tudod őket.

Az eszközök viszonylag puritánok, de jól működnek. Annak ellenére, hogy a készítő bevallása szerint

„Korai béta verziók, óvatosan használhatók”.

Egy "limiter" panelja

Kaphatunk előnézeti képet, bele is hallgathatunk az eredménye, így meggyőződve arról, hogy valóban azt állítottuk be, amit akartunk. De el s menthetünk egy-egy beállítást. Pár eszköznél előre beállított minták is vannak, így a legismertebb funkciókat már saját beállítás nélkül is megtehetjük.

A csomag 32 eszközt tartalmaz, a hangszerkesztés, manipulálás főbb területeit lefedi. Aki nem járatos ezekben, annak érdemes elolvasni a https://www.gvst.co.uk oldalon található rövid, érthető leírásokat az adott eszközhöz. Érdemes átolvasni ezeket, mert pár eszköz kissé más nevet kapott, mint a megszokott, így a későbbiekben könnyebben kiválasztjuk a kívántat.

Ennyi.

Ez is a blogomban...

Hozzászólások

Néhányat kipróbáltam

Köszi. Néhányat kipróbáltam Audacityben, egész jól működnek, de szerintem a Calf-pluginek sokkal használhatóbbak ezeknél, ráadásul Szoftverközpontból telepíthető.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Néhányat kipróbáltam

#1 Köszi, megnézem őket. :) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve