Mozgó-kép felvétele

 Egy kép többet mond, mint ezer szó. Sokszor igaz is. Ha ez a kép még mozog is, akkor már a hatása hatványozott lesz. Informatívabb, és vonzza a szemet. Ha sok leírást, weboldalt készítesz tapasztalhattad, hogy egy statikus kép nagyon sok információt tud átadni. Ha ezt egy rövidebb mozgóképpel helyettesíted, akkor már egy-egy munkafolyamatot ábrázolva egyértelműsítheted a mondandódat. Ami nem utolsó: sok karakterleütéstől megkímél. Az interneten nem minden formátum támogatott, gyakorlatilag vagy statikus képet rakunk be, vagy youtube-on stb. nagyméretű videóval kommunikálunk. A kettő közt jó átmenet a mozgó gif vagy a webM formátum. Mindegyiknek van előnye, és van hátránya, de a legtöbb böngésző korrektül megjeleníti ezeket.

Ha egyszerű, pár kockából álló „videóval” akarjuk feldobni a cikket nem túl sok lehetőségünk van. Ilyent nyilván fel tudunk venni egy képernyő-rögzítő szoftverrel (pld. SimpleScreenRecorder)  de ez sokszor olyan mintha ágyúval lőnénk verébre. Nagy, sokat tud, és macerás is, ha csak egy rövid mozgó kép kell. A FedoraMagazin egyik régi cikkében olvastam egy nagyon egyszerű megoldásról, ami gyors, egyszerű és nem is kell hozzá nagy tudás.

 Peek - Egyszerű animált GIF képernyő-felvevő egy könnyen használható felületen

A legtöbb disztribúcióra elérhető, különféle módszerrel. A github oldalán erre találni leírást.

Én most nem a disztribúciómhoz (most MX Linux, azaz debian) leírt módszerrel telepítettem, hanem a független flatpak-kal. Ha másképp gondolod, és telepíteni akarod, akkor az oldalon lesz leírás a Te disztribúciódhoz.

  • Kitérő: Ami természetesen nem akadályozott meg abban, hogy a github-ról letöltsem a forrást és archiváljam. Ha valami történne a githubbal... Ezt a „paranoid” megoldást mindaddig érdemes követni, amíg a disztribúciódba bele nem kerül ténylegesen egy csomag és biztosítva lesz a program jövője.

Nálam már fenn van a flatpak – volt róla szó – így csak a

flatpak install --user https://flathub.org/repo/appstream/com.uploadedlobster.peek.flatpakref

majd a megszokott indítás jön:

flatpak run com.uploadedlobster.peek

A használata egyszerű, megnyílt ablakot átméretezve arra, amit fel akarsz venni, majd [Record as...] és azután, ha végeztél stop. Lementi a videók könyvtáradba a fájlt.

Alap beállítással nem kell sokat állítgatni, csak a [Record as GIF]-nél a legördülő menüből kiválasztod a formátumot. A giffel nem tudsz nagyon mellényúlni, azt majdnem mindenhol használni tudjuk.

Beállítások a [Record as GIF] előtt lévő P-re kattintva, majd Preferences. Nem kell pilótavizsga hozzá, nagyjából egy pont van, amin gondolkodni kell.

Peek beállítása

Peek beállítása

Open... Ha kész a mozgókép, akkor nyissa meg mentés után a fájlkezelőt. Hasznos, ha csak egy mozgóképet rögzítesz, de bosszantó, hogy folyamatosan nyitogatja a fájlkezelőt, ha sok felvételt csinálsz egymás után.

Show desktop... asztali értesítést küld, ha kész a mentés. Hasznos, ha hosszabb videókat készítesz, mert ott a konverzió, mentés hosszabb idő is lehet.

Start/Stop... billentyű kombináció, hasznos, ha az egérkurzort is felveszed, és nem akarod, hogy az utolsó, amit látnak az, hogy elhagyja a képet az egérkurzor. Mert éppen le kell állítani a felvételt... A Change-re kattintasz és lenyomod a billentyű kombinációt.

Output format: amibe menteni akarsz.

Use gifski... A GIF minőségét adhatod meg, ha ezt bejelölöd. Jó minőség – nagy méret, kis méret vacak minőség! Ha nincs a gépeden a gifski, akkor telepítsd.

Framerate... a felvétel minőségét befolyásoló képkocka számot adja meg másodpercenként. Ezt kell állítani, ha nem megfelelő neked az alap. A github oldalon van pár szó erről, a nagyobb jobb minőség, de a méretet is megemeli.

Resolution downsampling – a felbontást szabályozza.

Delay in... a felvétel indítása után ennyi másodpercet vár. Nagyon hasznos funkció :)

Capture... az egérkurzort felvegye vagy ne?

Az egérkurzornál hasznos lehet a key-mon, amit külön kell telepíteni.

sudo apt-get install key-mon

Ha más disztribúciót használsz, akkor a saját telepítési módszeredet alkalmazd, önállóan! Ha a

key-mon –visible_click

 parancsot használod, akkor egy nagyon kellemes kis eszközt kapsz.  Magáért beszél a használata. A már bemutatott kis programot hozom fel bemutatónak.

Melyik kép vonzza jobban a tekintetet?

Ez?

Peek_minta

Vagy ez?

peek_teszt

Alul a key-mon látható, bár itt nem sok funkciója van.

Ennyi

Az eredeti bejegyzés a blogomban jelent meg

 

Hozzászólások

keraform képe

Csak óvatosan a videókkal, képekkel!

"Egy kép többet mond, mint ezer szó." Egy videó többet, mint egy kép, de miért kell arról videót készíteni, ahogy valaki egy ujjal begépeli a parancsokat? Ahogy a vlogger birkózik a billentyűzettel, és a nyelvtannal, elgépeli, javítja, kitörli, átfogalmazza. A villódzó karaktereket külön imádom. Nem is értem, hogyan tudott meglenni enélkül az emberiség több ezer éven át.

Vannak, akik előszeretettel töltenek fel képeket különféle képmegosztókra, sokszor feleslegesen. Olyan "képeket" amelyeken csak szövegek vannak. Sok fórumon, mint például ezen is, ez azzal jár, hogy néhány hónap elteltével a képek, törlődnek, és ezzel a topik értelmetlenné válik. Ma egy másik topikban valaki belinkelte ezt az oldalt: http://ubuntu.hu/node/35008
Van az oldalon 6 db link ami a kepfeltoltes,hu-ra mutat. A linkek már nem élnek. Érdemes megnézni, mennyire értelmetlenné vált így az oldal. Pedig a kérdéses tartalom csak a sources.list szerkesztésével foglalkozik.
Arról nem is beszélve, hogy mekkora udvariatlanság, ha a kérdező egy képernyőmentésben írja le a problémát, a válaszoló meg gépelje le a megoldást.

Nem állítom, hogy nincs létjogosultsága a képek, videók fórumokon való használatának, mindössze mértékletességre, és óvatosságra intek mindenkit. A lényeges mondanivaló a szövegből is derüljön ki.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak óvatosan a videókkal, képekkel!

 Nem mondom hogy nincs igazad. Ha nem szükséges, nem kell kép. Viszont van olyan helyzet amikor 50 sornál beszédesebb egy csatolt kép. A szerver nem korlátlan, ez is igaz, viszont mivel ide nem lehet képet csatolni, így linkelgetek én is, a Dropboxomról. Valószínű hogy ezért 1 év múlva biztos  hogy nem lesznek már meg az én linkelt képeim sem. 

Valamint, tudom hogy már a bunkóság határát súrolja hogy valaki egy fórumon egy másik fórumot emleget de a PH lapcsalád fórummotorja szerintem világszinten egy nagyon jól használható felületet ad. Azonnal látni, ki kinek, mire reagált, jó a kereső, létrehozható kedvenclista, belépve azonnal látni van-e új hozzászólás, rögtön oda dob be, nem kell kilométereket görgetni,a topikok könnyen megtalálhatók. És igaz korlátozott terjedelembe de csatolható kép is közvetlenül. 
Én megmondom őszintén ezen a fórumon elveszek ha valamit keresnék vagy egy már hosszabb diskurzust kell végigkövetnem. A másolás-beillesztés stb. nekem iszonyat furcsa. De ez valószínű az én hibám, más biztos jól kezeli ezt a szövegszerkesztős felületet. Vagy még nem tanultam meg kezelni ezt a fórummotort.
Szerintem mindenképpen kell a kép ha egy adott probléma illusztrálása ezt megkívánja.

"Arról nem is beszélve, hogy mekkora udvariatlanság, ha a kérdező egy képernyőmentésben írja le a problémát, a válaszoló meg gépelje le a megoldást."
Amikor egy másik Linux fórumon egy PlayOnLinux hibát próbáltam elmondani, a képernyőkép egy pillanat alatt átvitte a mondandót, a hiba nem volt kijelölhető, szövegbe menthető és kb. 20 angol nyelvű sorból és parancsokból állt. Akkor ezt nekem le kellett volna a grafikus felületről egy .txt fájlba pötyögni a nulla angol tudásommal, még most is  írnám. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Csak óvatosan a videókkal, képekkel!

#4  A PH az egyik olyan oldal, amit nem majmoltak el a divatkövetéssel. Hála istennek. A funkcióját így is tökéletesen ellátja. Remélem így is marad még sokáig.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

gifski

A címben említett egy MX Linux saját csomag? Debian alatt nem látom.

apt-cache policy gifski
N: Ez a csomag nem található: gifski

Hol érhető el az LMDE és a Linux Mint alá?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

gifski

#5  Az MX-nek van saját repója is. Sok egyedi megoldásuk van a distroban. Érdemes lenne egészében megnézned. Nem kezdőknek való distro.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

gifski

#5.1 Ja nem használnám, de köszi. Hallottam már ezen Linux kiadásról, de, ha valami kell, akkor leforgatom magamnak. Megvan a magam „keresztje” :). Általában a „nagy” kiadásokat kedvelem.

Találtam ilyeneket:
https://gif.ski/
https://github.com/debiancn/repo
http://laboratoriolinux.es/index.php/-noticias-mundo-linux-/software/217...
Utóbbi leírást is tartalmaz, ... bár az abban szereplő Cargo-t egyszer próbáltam, és nem jött be. Mármint nem sikerült az alkalmazás telepítése.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

gifski

#5.1.1 Nemrég jelent meg ennek a stabil változata:
https://distrowatch.com/table.php?distribution=elive
Nem ismerem. ;)
A használt ablakkezelőt ismerem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

képek

„Van az oldalon 6 db link ami a kepfeltoltes,hu-ra mutat. A linkek már nem élnek. Érdemes megnézni, mennyire értelmetlenné vált így az oldal”

Általánosságban írok csak, nem az adott oldal, vagy cikkre vonatkozik: érdemes olyannak, aki többet ír egy saját tárhelyet beszereznie. Ilyen amit én használok, ahol kap az ember 3giga tárhelyet. Ez egy aktív embernek is sokáig kitart. INGYEN van. Plusz persze a cikkek is megmaradnak, nincs kitéve annak, hogy egy fórum megszűnik, vagy a képtárhely megszűnik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

gifski

Használd a flatpak verziót, mert natívan nem érhető el ezek (debian) alatt a gifski, de a flatpak-ban benne van. Sajnos több  kisebb programka ilyen: nem érhető el egyik vag ymásik disztribució alatt. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve