Windows mellé kerülő Linux Mint: UEFI vagy Legacy

kimarite képe

Ha a gépeden már telepítve van egy Windows kiadás és mellé szeretnéd telepíteni a Linux Mint valamelyik változatát, előfordulhat, hogy problémába ütközöl. A megoldás nagyon egyszerű, ugyanis csak annyit kell tudnod, hogy a gépeden tartózkodó Windows az UEFI vagy a Legacy módban lett telepítve.

A telepítési módszer elnevezése 'dual-boot'.

Ha a Windows ...

-- a Legacy módban lett telepítve, akkor tedd át a BIOS-ban az UEFI boot beállítást Legacy-ra, és máris menni fog a Mint telepítése.

-- az UEFI módban lett telepítve, akkor az UEFI 'Secure Boot' szolgáltatását kell kikapcsolnod a BIOS beállításaiban, vagy a Windows UEFI-s beállításai alatt.

Természetesen mindezen dolgokat csak akkor próbáld, ha UEFI-s telepítési problémába ütközöl.

Kapcsolódó információ (csak tájékoztatás, az infók némileg elavulhattak):
-- UEFI, avagy a BIOS halott - https://www.webmaster442.hu/uefi-avagy-a-bios-halott/
-- Mi az a Secure Boot? - https://www.webmaster442.hu/mi-az-a-secure-boot/
-- Ubuntu telepítése UEFI Secure Boot mellett - http://www.linuxempire.net/index.php/tudastar/atvett-cikkek-es-forditasok/59-ubuntu-telelpitese-uefi-secure-boot-mellett
-- Kizárhatja az alternatív rendszereket a Windows 10 - https://www.hwsw.hu/hirek/53738/microsoft-windows-10-secure-boot-uefi-linux-alternativ-rendszer.html

Ha a Secure Boot jó, akkor mi a probléma? A végrehajtás. A szabad szoftveres közösségben 2011-2012-ben hatalmas felháborodást keltett a Secure Boot funkció egyoldalú kikényszerítése a Microsoft részéről, a cég ugyanis megkövetelte a Windowszal előtelepített gépeken az alapértelmezésben bekapcsolt (de kikapcsolható!) Secure Bootot. Az ilyen számítógépeken ugyanis kizárólag a számítógép gyártója által elfogadott aláírással rendelkező rendszerek indultak el (a Secure Boot manuális kikapcsolásáig), ilyennel pedig kezdetben kizárólag a Microsoft rendelkezett. A spanyol Linux-felhasználók fel is jelentették ezért a céget Brüsszelben versenyellenes magatartásért.

Mára a helyzet némileg normalizálódott, a felek közötti kompromisszumos megoldásnak köszönhetően. A Microsoft, a PC-gyártók, a Verisign és a nagyobb Linux-disztribúciók (Ubuntu, Fedora, openSUSE) együttműködésének köszönhetően a gépekre felkerült az elismert disztrók egyedi kulcsa is, így aláírási joggal rendelkezik ma már több linuxos szereplő is. Ez azt jelenti, hogy ma már bekapcsolt Secure Boot mellett is telepíthető illetve futtatható Linux, amennyiben a felhasználó a hivatalos fordítású, megbízható forrásból származó rendszert használja. Sőt, a kooperáció ma már ott tart, hogy a Canonical (az Ubuntu fejlesztője) is teljes mellszélességgel pártolja a Secure Bootot, és megköveteli annak létét az Ubuntuval piacra dobott gépek esetében.
Forrás: HWSW (2015. március 23.)

Hozzászólások

tresor képe

Windows mellé kerülő Linux Mint: UEFI vagy Legacy

@#0 Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy érdekesség képpen, a múltkor közölt írásban szereplő LinSpire 7-ről megosszam azt az érdekes tapasztalatot. Amely érinti ezt a témát, ugyanis Win10 mellé lett telepítve. Bekapcsolt Secure Boot mellett.
A telepítő pendrájv még a Win10 alatt van kiválasztva (shift+ujraindítás utáni menü). Minden szokványos módon történik, mindaddig, amíg el kezdődik a telepítés. Mindjárt a második lépésnél, ahol választhatunk a telepítés közbeni frissítések letöltése és a harmadik féltől származó illesztőprogramok telepítése közül. Itt van egy olyan opció, amit még nem láttam sem Ubuntu sem Linux Mint eredeti telepítő ISO-ban. Fórum témában sem olvasni ilyenről,amikor Win10 mellé telepítésekről olvashatunk.
Történetesen arról van szó, ha a harmadik féltől származó illesztőprogramok telepítését választjuk, akkor aktívvá válik a Secure Boot kikapcsolása lehetőség. Felhasználó nevet és jelszót kell megadni. Addig nem is engedi tovább a telepítőt, amíg itt ezt el nem döntjük. Tehát csak úgy tudjuk telepíteni ezeket az illesztő programokat, ha kikapcsoljuk (kikapcsoltatjuk) a Secure Bootot.
Igazából itt dilemmában voltam, hogy mit adjak meg felhasználó névnek és jelszónak. Megadtam azt amit a rendszernek is később. Innen minden megint szokványos.
Viszont ez a Secure Bootos dolog VBoxban nem jött elő.
Egy pár kérdés azért felmerül. Telepítek egy Linuxot, ami valamilyen módon piszkálja az UEFI beállításokat? Ezt mégis hogy?
Ettől függetlenül a két rendszer jól el van egymás mellet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Windows mellé kerülő Linux Mint: UEFI vagy Legacy

#1 A Linspire ugyan nem kínai, de mégis kínai példát hozok:
http://autovezetes.network.hu/blog/kozlekedes_klub_hirei/igy-koppintanak...
http://belsoseg.blog.hu/2012/04/10/kinaban_csak_nezek
...  ha megnézzük például a Toyota fejlesztési vonalát akkor azt látjuk, hogy mindkettő először motor licenc-eket vásárolt, majd azt továbbfejlesztette, és végül saját fejlesztésekkel lépett ki (sok autógyártó így kezdte, a Hyundai is hasonlóan). És ma már a Toyota motor az egyik legjobb motor, amit a versenytársak is beépítenek saját karosszériába, főleg haszonjárművekbe. Ez a fejlődés legális útja. De van a kínai út, ami nem igazán legális, viszont pert nyerni ellenük szinte lehetetlen, ha csak a saját piacon terítik a kész terméket.

Jó pár inkokolatlan pert indított a Microsoft (és a BSD alapú OS X, stb.) csak a versenytársak tönkretétele miatt, és meg is nyerte sokukat, vagy legalábbis erőforrásokat vett el a versenytársaktól, ami a fejlesztésre ment volna. És ilyetén érthetőek a 'válaszok', azaz támadások (ha annak nevezhetjük ezeket egyáltalán) ..., de különben, ha nem lenne ezzel az UEFI-s dologgal valami rendben, úgy a MS a Linspire-t biztos beperelné.

Nézzük azt is, mennyire  jog megtartó a MS:
A Microsoft az Apple cég operációs rendszerének alapötletét felhasználva kezdte el kifejleszteni az ablaktechnikán alapuló rendszerét, a Windows-t. A rendszer a DOS után forradalmian újnak számított, sikere pedig a konkurenciához képest alacsony árában volt keresendő. Az 1.0-s után a 3.0-s rendszer megjelenése jelentett igazán nagy durranást, amikor a konkurens cég majdnem csődbe is ment. A ma már kevéssé ismert Windows 1.0 felületét a Microsoft a Xerox által kifejlesztett koncepciók alapján készítette el, részben lemásolva az Apple cég aktuálisan használt operációs rendszerének működését. A fejlesztés jelentős részét teszi ki más cégek által kifejlesztett technológiák felhasználása (vagy azért, mert a technológia nem volt levédve, vagy mert felvásárolták az adott cégeket).
(https://szit.hu/doku.php?id=egressy:10e:tananyag:a_windows_t%C3%B6rt%C3%A9nete)
-- tehát, ami nem volt levédve, azt (el)vitték (/elvették), mint a cukrot. Aztán kicsit alakítottak az eredetin, majd levédették saját fejlesztésként és perelték, aki nem volt felkészülve és használta az eredetit, lényegében mindenkit.

Volt egy ilyesmi is:
A Unix-háborúk (angolul Unix wars) néven ismert az a harc a Unixszámítógép- és operációsrendszer-gyártók (vendors) között, amely az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején zajlott le, egészen a Unix-szabványok megalkotásáig. A közvélekedés szerint a csaták ártottak a Unix piaci fogadtatásának, így rést alkottak, mely teret engedett a Windows NT operációs rendszernek.
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Unix-h%C3%A1bor%C3%BAk)

És az is, hogy az internet ... nem a MS fejlesztése, azt is csak használja ... :)
A Microsoft eleinte nem igazán vette túl komolyan a főként ingyenes tartalmakkal operáló internetet, mivel ott volt a saját fizetős hálózata az MSN, de pár év alatt rá kellett jönniük, hogy ez nem jött be, mivel a felhasználókat vonzotta az internet nyújtotta információs szabadság. Így a redmondi óriás kénytelen volt teljes szélességgel nyitni az internet felé.
(https://www.tferi.hu/windows-tortenet-i)

Merthogy:
Szót kell itt még ejtenünk még egy fontos dologról, ami nélkül a Linux operációs rendszer nem születhetett volna meg: ez pedig az Internet világhálózat, amely összekötötte a fejlesztőket, és amelyen mindig bárki számára ingyen hozzáférhetők az egyes Linux változatok. A Unix és az Internet mindig is szorosan kötődött egymáshoz: az első IP (Internet Protocol) implementációkat BSD Unix rendszerekre készítették, a Unixot nyíltsága, jól bővíthetősége miatt választották a fejlesztők. Az Internetbe kötött gépek legnagyobb része Unix alatt fut, az Internet szolgáltatásait maximálisan csak Unix alatt tudjuk kihasználni. Manapság talán ez a Unix (Linux) rendszerek gyors terjedésének fő oka. A Linux az Interneten született: bár támogat más hálózati protokollokat is, igazán egyszerűen Internetes környezetbe illeszthető.

A Linux folyamatosan fejlődő rendszer. Gyors fejlődésének és terjedésének egyik oka az, hogy a fejlesztők már a munkaverziókat elérhetővé tették (és teszik jelenleg is) bárki számára, akárki kipróbálhatta (kipróbálhatja) a fejlesztés bármely stádiumában. Teljesen tipikus eset - mert a teljes forráskód mindig hozzáférhető -, hogy az önkéntes (önjelölt) tesztelők a megtalált hibákat már a javítással együtt küldték vissza a fejlesztőknek - az Interneten.
(http://mek.oszk.hu/01200/01249/01249.htm)

 Akkor nézzük, mennyire eredeti MS fejlesztés az EFI és UEFI (valójában Intel :)):
The original motivation for EFI came during early development of the first Intel–HP Itanium systems in the mid-1990s. BIOS limitations (such as 16-bit processor mode, 1 MB addressable space and PC AT hardware) had become too restrictive for the larger server platforms Itanium was targeting.[6] The effort to address these concerns began in 1998 and was initially called Intel Boot Initiative.[7] It was later renamed to Extensible Firmware Interface (EFI).[8][9]

In July 2005, Intel ceased its development of the EFI specification at version 1.10, and contributed it to the Unified EFI Forum, which has developed the specification as the Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). The original EFI specification remains owned by Intel, which exclusively provides licenses for EFI-based products, but the UEFI specification is owned by the Forum.[6][10]

Version 2.1 of the UEFI specification was released on 7 January 2007. It added cryptography, network authentication and the User Interface Architecture (Human Interface Infrastructure in UEFI). The latest UEFI specification, version 2.7, was approved in May 2017.[11]

(https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface)

.. az MS-t tisztességes úton, de kordában kell tartani, különben fekete napok jönnek a többiekre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Windows mellé kerülő Linux Mint: UEFI vagy Legacy

#1.1 Oké, érthető minden, meg ismerem is a leírtakat. Volt régen pereskedés a MS és a LinSpire közt a régi névvel kapcsolatban, ezt is említetted a cikkben. Egyik kérdés, hogy e miatt nem indít-e megint pert a MS. Mármint a Secure Boot ilyen szintű piszkálása miatt, mivel előtelepített OEM partnerek gépein ez szinte biztos, hogy elő jön. Az üres gépek nem zavarnak senkit és az sem, ha a felhasználó dönt úgy, hogy telepítés előtt piszkálja a Secure Bootot. Továbbá, most ingyenesen letölthetővé tette a LinSpire 7-est a terjesztő, ami abból is támadási felület lehet, hogy egyébként csak a saját gépein terjeszti vagy bizonyos zárt liszenc alapján. Bár az kétséges, hogy Win10-es OEM gépeket adna tovább, mellé téve a saját rendszerét. Ha viszont azt nézzük, hogy egy üres gépen is lehet default beállítás az aktív Secure Boot és a LinSpire így akar segíteni, azoknak akik ingyenesen letöltötték, de elfelejtetik telepítés előtt saját kézzel kikapcsolni a Secure Bootot.

Ami furán mutat még a történetben, az a múltkoriban történt UEFI balhé a 17.10-es Ubuntutval. Ugye ott is kompromitáció érte az UEFI-t az operációs rendszer részéről. Itt is a LinSpire telepítő végzi el a módosítást, amire a felhasználó ad jogot. Itt direktben, ott meg egy hiba folytán.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Windows mellé kerülő Linux Mint: UEFI vagy Legacy

#1.1.1 Mi volt az a balhé: 17.10/UEFI?
Nem követtem.

Azzal nincs baj, ha minden OS törekszik erre,
I Was Made For Lovin' You
csak kérdés, mindezt hogyan teszi. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Windows mellé kerülő Linux Mint: UEFI vagy Legacy

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Windows mellé kerülő Linux Mint: UEFI vagy Legacy

#1.1.1.1.1 Ezt hallottam, de javították is valahogy. Letiltották a letöltést, majd a javított változat után már újra elérhető.
Bocs, de nem követem annyira csak az Ubuntu-ra jellemző dolgokat. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve