Windows mellé kerülő Linux Mint: UEFI vagy Legacy

kimarite képe

Ha a gépeden már telepítve van egy Windows kiadás és mellé szeretnéd telepíteni a Linux Mint valamelyik változatát, előfordulhat, hogy problémába ütközöl. A megoldás nagyon egyszerű, ugyanis csak annyit kell tudnod, hogy a gépeden tartózkodó Windows az UEFI vagy a Legacy módban lett telepítve.

A telepítési módszer elnevezése 'dual-boot'.

Ha a Windows ...

-- a Legacy módban lett telepítve, akkor tedd át a BIOS-ban az UEFI boot beállítást Legacy-ra, és máris menni fog a Mint telepítése.

-- az UEFI módban lett telepítve, akkor az UEFI 'Secure Boot' szolgáltatását kell kikapcsolnod a BIOS beállításaiban, vagy a Windows UEFI-s beállításai alatt.

Természetesen mindezen dolgokat csak akkor próbáld, ha UEFI-s telepítési problémába ütközöl.

Kapcsolódó információ (csak tájékoztatás, az infók némileg elavulhattak):
-- UEFI, avagy a BIOS halott - https://www.webmaster442.hu/uefi-avagy-a-bios-halott/
-- Mi az a Secure Boot? - https://www.webmaster442.hu/mi-az-a-secure-boot/
-- Ubuntu telepítése UEFI Secure Boot mellett - http://www.linuxempire.net/index.php/tudastar/atvett-cikkek-es-forditasok/59-ubuntu-telelpitese-uefi-secure-boot-mellett
-- Kizárhatja az alternatív rendszereket a Windows 10 - https://www.hwsw.hu/hirek/53738/microsoft-windows-10-secure-boot-uefi-linux-alternativ-rendszer.html

Ha a Secure Boot jó, akkor mi a probléma? A végrehajtás. A szabad szoftveres közösségben 2011-2012-ben hatalmas felháborodást keltett a Secure Boot funkció egyoldalú kikényszerítése a Microsoft részéről, a cég ugyanis megkövetelte a Windowszal előtelepített gépeken az alapértelmezésben bekapcsolt (de kikapcsolható!) Secure Bootot. Az ilyen számítógépeken ugyanis kizárólag a számítógép gyártója által elfogadott aláírással rendelkező rendszerek indultak el (a Secure Boot manuális kikapcsolásáig), ilyennel pedig kezdetben kizárólag a Microsoft rendelkezett. A spanyol Linux-felhasználók fel is jelentették ezért a céget Brüsszelben versenyellenes magatartásért.

Mára a helyzet némileg normalizálódott, a felek közötti kompromisszumos megoldásnak köszönhetően. A Microsoft, a PC-gyártók, a Verisign és a nagyobb Linux-disztribúciók (Ubuntu, Fedora, openSUSE) együttműködésének köszönhetően a gépekre felkerült az elismert disztrók egyedi kulcsa is, így aláírási joggal rendelkezik ma már több linuxos szereplő is. Ez azt jelenti, hogy ma már bekapcsolt Secure Boot mellett is telepíthető illetve futtatható Linux, amennyiben a felhasználó a hivatalos fordítású, megbízható forrásból származó rendszert használja. Sőt, a kooperáció ma már ott tart, hogy a Canonical (az Ubuntu fejlesztője) is teljes mellszélességgel pártolja a Secure Bootot, és megköveteli annak létét az Ubuntuval piacra dobott gépek esetében.
Forrás: HWSW (2015. március 23.)