Egy kis "csemege" a Linux Mint XFCE használóinak.

szhf62 képe

 Nem régen megoldódott egy kis segítséggel egy régi problémám. MATE asztali környezetet használva a panelalkalmazások között található "temp" (működési hőmérséklet kijelzés) és internet adatsebesség-mérőt szerettem volna az XFCE asztali környezetben is viszont látni, de ezt csak sokáig a Screenlets-el, és a Conkyval tudtam az asztalon (ami nekem nem felelt meg) megtenni.

A kísérletező kedvemnek (és a segítségnyújtásnak) köszönhetően a Synapticban ráleltem a "nem telepített" fájlok között az "xfce4"-re, és ez alatt (xfce4...) a leírásban "...panel"-ként szereplő fájlokra. Ezeket feltelepítve a panelhez adható alkalmazások listája kibővült, amiből (ezeket) az alkalmazásokat (is) hozzá lehet adni a panelhez. Az adatsebesség mérő működéséhez szükség van a Wavelan-ra is, aminek alapján kell beállítani ezt (a Wavelanon megjelenő lehetőséget be kell írni a "hálózati eszköz" rublikába, másképpen nem indul el!). Ez mutatja a sebességet (tetszés szerint) grafikus, és numerikus formában is.

Ha a Synaptic keresőjébe beírjuk a "wavelan"-t, és a keresés alapján megjelent fájlt telepítjük, nem kell a fájlok leírásában keresni az előzőleg felsoroltakat. A wavelan beállításoknál érdemes kísérletezni a felkínált lehetőségek között (pl: wlan, eth0 stb.) ha az adatsebesség mérő (Hálózatfigyelő) elsőre nem indulna el. 32 és 64 bites rendszeren egyaránt működik.

Megjegyzés: A Wavelan ikonját (különösen mobilinternet használata esetén) célszerű a panelen tartani. (Friss hozzáadásnál feltétlenül!) Ezen a grafikus kijelzés (zöld vagy fehér sáv) mutatja hogy a wifi eszköz kapcsolódik-e a számítógéphez.

A hőmérséklet (HDD és egyéb) kijelzésének konfigurálását itt lehet megtalálni: http://linux.network.hu/blog/linux-klub-hirei/hardveres-kutakodasok-rend...

Hozzászólások

szhf62 képe

Némi üröm az örömben.

 Jó ideig mentek a fentebb felsorolt alkalmazások, de mostanra varázsütésre eltűntek a panelről! Nem tudom hogy mi okozhatta, csak gyanítom hogy frissítés után történhetett ez. Sem adatsebesség mérő, sem hddtemp, sem wavelan nem jelenik meg a panelen, de még a panelalkalmazások listájában sincs egyik alkalmazás. Megpróbálok ennek a végére járni, de ha közben valaki tudna egyszerűbb megoldást, megköszönöm ha leírná.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Némi üröm az örömben.

#2 Telepítve vannak (még) ezek az alkalmazások? Ha jól értem, az Xfce4 csomag tartalmazza,. Synaptic, katt a csomag nevére, és megnézed, mit ír a tulajdonságoknál.

Az összes

ps -aux

vagy csak panel folyamatokra rá lehet tekinteni.

pstree

Utóbbit lehet, telepítened kell.

sudo apt-get install pstree

Grafikus lehetőség is kínálkozik.
Netán a top, htop ..
http://linuxlookup.com/howto/view_running_processes_linux_system

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:RE:Némi üröm az örömben.

#2.1 A Wavelan-t és a Hálózatfigyelő-t a Synapticból újból fel kellett telepíteni (remekül működik, újra lett panelalkalmazás is). A hddtemp-el már nem igazán foglalkozok, mert a panel már túlzsúfolt. Az alkalmazáskereső "észleli" ugyan, panelalkalmazás nincs jelen (most) ezzel.
Már lassan "fülre" megy a hőmérséklet (túlterhelés) megállapítása, de ha bármikor kell az alkalmazás, könnyen rátalálok. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:Némi üröm az örömben.

#2.1.1 Ne csak azt írd, amikor eltűnik valami, hanem akkor is, ha megvan. =:)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Némi üröm az örömben. - Megoldódott. :)

#2.1.1.1 A(z újra vagy ismételten) feltelepített alkalmazásoknál egy időt ki szoktam várni (használva azokat) hogy a működésüket meg tudjam vizsgálni. Csak az után adom közszemlére, ha megbizonyosodtam róla hogy tartósan használható. (Lásd feljebb a Wavelan 32 és 64 bites működtetését. Ezzel kapcsolatban az újabb telepítésnél már a Wavelan nem a "bevált" lehetőségeket adta - ugyan annál a hotspotnál/routernél - hanem egészen mást. Kicsit tartottam tőle, de nem jelentett ez a beállítás sem problémát.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Némi üröm az örömben. - Megoldódott. :)

#2.1.1.1.1 'Ezzel kapcsolatban az újabb telepítésnél már a Wavelan nem a "bevált" lehetőségeket adta - ugyan annál a hotspotnál/routernél - hanem egészen mást. Kicsit tartottam tőle, de nem jelentett ez a beállítás sem problémát.'

Két kérdés, pontosítást kérek..., nyilván nemcsak engem érdekel.
-- mik a bevált lehetőségek?
-- mi az egészen más?

Minden kérdéshez/válaszhoz úgy kéne hozzáállni,
hogy a többieknek fogalmuk sincs a témáról, csak neked. :-)
Különben 'nightmare' van
http://www.youtube.com/watch?v=EFqjDXy9s5A
most nekünk is .. mire kitaláljuk, mire gondolsz.
(mi lehet az állatka a videóban? :D)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:Némi üröm az örömben.

#2.1 Bár már 'megoldódott' a probléma, a Task menedzserekről pár sor;
http://www.linuxandubuntu.com/home/10-best-linux-task-managers

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Főmenü rendezése. - kiegészítés

 MATE környezetben a Főmenü láthatósági beállításait és szerkesztését alapból meg lehet oldani. Ez XFCE-n a Synapticból telepíthető "alacarte" alkalmazással jön létre. Ezt az alkalmazást a "menu" keresőszóval könnyen megtaláljuk a felsorolás elején.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Főmenü rendezése.

#3 Nem tudom, mire válaszoltál, szerkeszd a hozzászólásod.

Menulibre?
https://wiki.ubuntuusers.de/MenuLibre/
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2332321
Alapvetően így is,
https://wiki.xfce.org/howto/customize-menu
esetleg így/ezt is lehet.
http://en.zimagez.com/zimage/screenshot-201114-153801.php
( https://git.xfce.org/xfce/xfce4-panel/tree/plugins/applicationsmenu/appl... # csak a panelé )
https://forum.xfce.org/viewtopic.php?id=8671

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:RE:Főmenü rendezése.

#3.1 Ez nem válasz akart lenni, a blog kiegészítése és némi segédlet a Linux Mint XFCE asztali környezet használóinak, ha szeretnék ezt (is) alkalmazni. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:Főmenü rendezése.

#3.1.1 Értem. Akkor írd oda, hogy segédlet vagy kiegészítés. Lehet, sokat kérek .. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:RE:Némi üröm az örömben. - Megoldódott. :)

Eleinte a Wavelan (friss telepítésnél a panelre kihelyezve) "eth0, wlp2s2,  ..." kapcsolatot "adott meg" ami a Hálózatfigyelő működéséhez kellet. Újabban (semmi nem változott a rendszeren, és a készüléken) eth1, eth2 ... kódot "ad ki".
Ezekkel a kódbeállításokkal azért nem akartam "terhelni" a fórumot, mivel (érzésem szerint) a rendszertől (is) függ(het) a Wavelan által felkínált csatlakozási lehetőség. Több esetben is előfordult velem, hogy a sikertelen kapcsolódás (adatsebesség mérés) után újból feltelepítve mindkét alkalmazást, a Wavelan más kóddal "állt elő". Ezért nem jeleztem a kódokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:Némi üröm az örömben. - Megoldódott. :)

#4 Mint már említettem, a Linux Mint 17 alatt még upstart van, a Linux Mint 18 alatt systemd, utóbbi máshogy nevezi a hálózati kapcsolatokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve