Közös újdonságok

Frissítéskezelő

A Frissítéskezelő képes arra, hogy felsorolja a mainline kerneleket és megjelenítse a támogatásuk állapotát:

Egy új gombot adtak hozzá, hogy egyszerűbbé tegyék a nem használt kernelek eltávolítását.

Szoftverforrások

A Szoftverforrások eszköz új megjelenést kapott. Az Üdvözlőképernyőhöz hasonlóan most ez is Xapp oldalsávot és címsorsávot (header bar) használ.

Amikor egy szoftver összeomlik, az olyan eszközök, mint pl. a mintreport létrehoz egy veremkivonatot (stack trace-t), amelyet a fejlesztőink megnézhetnek, hogy megértsék az összeomlás okát. Ez az első lépés egy ilyen hiba kijavítása felé. Hogy a veremkivonat értelmes legyen, a felhasználóknak telepíteniük kell a hibakeresési szimbólumokat (debug symbols). A tűkörszervereikhez használt sávszélesség csökkentésére tett egyik erőfeszítésében a Debian úgy döntött, hogy a hibakeresési szimbólumokat a főtárolókon kívülre mozgatja. Ez a döntés nemcsak a Debiant és LMDE-t, hanem az Ubuntut és Linux Mint-ot is érintette és sokkal nehezebbé tette a felhasználók számára ezeknek a szimbólumoknak a telepítését. Hogy leegyszerűsítsék ezt az eljárást, hozzáadták a hibakeresési szimbólumok támogatását a Szoftverforrások eszközhöz. A hibakeresési szimbólum tárolók hozzáadása most egy egérkattintással elvégezhető.
Egy új gombot is hozzáadtak a „Karbantartás” fülön belül, hogy eltávolíthasd a duplikált bejegyzéseket a tárolóidban.

Beviteli módok

A Nyelvi beállítások és a Beviteli módok most két külön alkalmazás.
A Beviteli módok eszközhöz tartozó felhasználói felületet átdolgozták. Ez egy ikon-oldalsávot használ és most minden egyes támogatott nyelvhez megjelenít egy dedikált oldalt.

Egyértelmű utasításokat nyújtanak az egyes nyelvekhez, hogy végigvezessenek nemcsak a támogatási csomagok telepítésén, hanem a megfelelő beviteli mód keretrendszer és a megfelelő beviteli mód kiválasztásán is.
A Cinnamon 4.0 jobb Fcitx támogatást is kapott. A billentyűzet kisalkalmazás most elrejtődik, amikor az Fcitx fut.

Xapp-ok fejlesztései

Xreader

Fejlesztéseket végeztek a dokumentum megjelenítő megjelenésén. Különösen a bélyegképek és az oldalhatárok látszanak élesebbnek.

Xed

Az Xed, a szövegszerkesztő áttért a libpeas-ra, python3-ra és a MESON fordítás-automatizáló rendszerre.

Az állapotsorát átdolgozták. Ez most jelzi, hogy a dokumentum TAB-bal vagy szóközzel tagolt üzemmódban van-e, a kiemelési módok pedig kereshetők.

LibXApp

Négy új widget elérhető a libxapp-ben:
Az XAppStackSidebar egyszerűvé teszi az olyan ikon oldalsávok létrehozását, mint amilyeneket az Üdvözlőképernyőn vagy a Szoftverforrásokban használnak.
Az XAppPreferencesWindow többoldalas beállítási ablakot nyújt beépített ikon oldalsávval. Ezt a komponenst arra használják, hogy megjelenítse az alkalmazás beállításait a Xedben, Xreaderben és Nemoban.

Az XAppIconChooserDialog olyan párbeszédablakot nyújt, amely lehetővé teszi számodra, hogy kiválassz egy ikonnevet vagy egy ikon-elérési útvonalat.
Az XAppIconChooserButton olyan gombot nyújt, amely egy ikont vagy egy képet jelenít meg, és lehetővé teszi számodra, hogy újat válassz, amikor rákattintasz.

Más fejlesztések

A tűzfal beállítást hozzáadták az Üdvözlőképernyő „Első lépések” szekciójához.
Hogy megakadályozzon téged abban, hogy a rossz ablakba írd be a jelszavadat (és tévedésből on-line elküldd), a sudo most csillagokat jelenít meg, amikor beírod a jelszavadat.  
Ez a kiadás a linux-firmware 1.173.2-vel és a 4.15.0-20 verziójú linuxos kernellel érkezik.

Grafikai fejlesztések

A Linux Mint 19.1 remek háttérkép-gyűjteményt nyújt Alessio Soggetti, Alex Ruban, Bruno Fantinatti, Drew Coffman, dking-től, Felix Haller, George Hiles, Ivan Bandura, Jan Kaluza, Kalen Emsley, Mark Tegethoff, Ricardo Gomez Angel, Sezgin Mendil, Stefan Kunze és a következő tagoktól Tom Grimbert.

A Mint-Y, Mint-Y-Dark és Mint-Y-Darker témák most elérhetők kékeszöld (Aqua), kék, barna, szürke, narancssárga, rózsaszín, lila, piros, homok és pávakék (Teal) színekben.

A Mint-Y témákhoz több kontrasztot adtak hozzá:

A címkék élesnek látszanak és élesen kirajzolódnak a háttereik előtt. Az ikonok is, amelyek most sötétebbnek látszanak, mint azelőtt. Ennek eredményeként egyszerűbb, hogy vizuálisan azonosítsuk a fókuszban lévő ablakot:

Hogy mind a világos, mind a sötét paneleket támogassa, a Linux Mint 19.1 a szimbolikus ikonok támogatásával fog érkezni a Redshiftben, a mate-volume-control-appletben, a felületen és a network-manager-appletben.

A fő komponensek

A Linux Mint 19.1 a Cinnamon 4.0-át, a Linux kernel 4.15-öt és egy Ubuntu 18.04-es csomagbázist nyújt.
Hosszú ideig támogatott (LTS) stratégia
A Linux Mint 19.1 2023-ig kap biztonsági frissítéseket.
2020-Ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagbázist fogják használni, mint a Linux Mint 19,1, hogy az emberek számára triviálissá tegyék a frissítést.
2020-Ig a fejlesztőcsapat nem kezd új bázison dolgozni és erre a bázisra fog összpontosítani.

Melléklet: