Cinnamon újdonságok

Cinnamon 4.0

Új panelelrendezés

Ahogy végigmész Linux Mint 19.1 üdvözlőképernyő „Első lépések” szekcióján, arra fog kérni, hogy válaszd ki a kedvenc asztal elrendezésedet:

A Cinnamon 4 vadonatúj panelelrendezéssel, és így új munkafolyamattal érkezik.  Egy gombra való kattintással képes leszel vissza és előre váltani a régi és az új között és kiválasztani, hogy melyik alapértelmezett nézet tetszik a legjobban.
Az új panel egy alkalmazáscsoportosítással és ablakelőnézetekkel rendelkező ablaklistával érkezik, egy olyan szolgáltatással, amely a norma lett más fő operációs rendszerekben, akár dokk (Mac OS-ben), panel (Windowsban), akár oldalsáv (Ubuntuban) formájában szerepel.
A panel modernebbnek látszik, de sokkal jobban beállítható is, mint azelőtt.

Különböző ikonméreteket definiálhatsz a három panelzóna mindegyikéhez (bal, középső és jobb a vízszintes panelekhez, vagy felső, középső és alsó a függőlegesekhez). Minden egyes panelzónának most meghatározott ikonmérete lehet, mint pl. 16, 22, 24, 32, 48 vagy 64 pixel, vagy skálázhatóvá tehető, akár pontosan (hogy illeszkedjen a panel méretéhez), akár optimálisan (hogy a mérete arányos legyen a legnagyobb éles ikonmérettel, amely a panelra illeszkedik).
A szimbolikus ikonok mérete is módosítható, hogy a paneled pontosan úgy nézzen ki, ahogyan szeretnéd.
A Cinnamon alapértelmezetten egy sötét nagy 40 pixeles panelt nyújt, ahol az ikonok mindenhol élesnek látszanak, és ahol arányos méretűek a bal és a középső zónákban, de 24 pixelre szűkülnek a jobb oldalon (ahová a rendszertálcát és az állapotjelző ikonokat helyezzük).
Ez az új kinézet, a csoportosított ablaklista által definiált új munkafolyamattal együtt azt érezteti, hogy a Cinnamon sokkal modernebb, mint azelőtt.
És ha a korábbi módszert jobban szeretted, a régi kinézet és annak hagyományos munkafolyamata még mindig létezik, csak egy gombnyomás.

Nemo

A Nemo háromszor gyorsabb, mint azelőtt. A kódját áttekintették és optimalizálták, az eredmény pedig lenyűgöző. A fájlkezelő gyors, mint a villám, rendkívül könnyűnek érezhető, a könyvtárak böngészése pedig gyerekjáték. Ez soha nem volt még ilyen gyors és ez rögtön észrevehető.
Az asztal beállításokat megújították.

Vizuális fejlesztéseket végeztek az ikonméreteken és térközökön, a Nemo pedig most egy XApp beállítások ablakot használ:

A támogatott fájlrendszerekben (ext4, a saját könyvtár titkosítása nélkül) a Nemo most képes arra, hogy megjelenítse a fájl létrehozásának időpontjait.
Beállíthatod a Nemot úgy, hogy a bélyegképeket attól függően jelenítse meg, hogy éppen melyik könyvtárat böngészed.  Ebben az üzemmódban egy bélyegkép váltogató gomb jelenik meg az eszköztárban és lehetővé teszi számodra annak eldöntését, hogy megjelenítsd-e, vagy sem a bélyegképeket ehhez az adott könyvtárhoz.

A Nemo-pythont és az összes Nemo python-bővítményt portolták Python 3-ra.

Más fejlesztések

A bemeneti késleltetést csökkentették az NVIDIA kártyákon és az ablakkezelő gyorsabbnak érződik, amikor mozgatjuk az ablakokat.
Most arra is lehetőséged van, hogy kikapcsold a VSYNC-et a Rendszerbeállításokban. Ez alapvetően átruházza a VSYNC-et a GPU meghajtódra (amelynek ezt kezelnie kell, különben képkocka-túlcsordulást fogsz tapasztalni) és ha ez a meghajtó jól működik, megszüntetheti a bemeneti késleltetést és növelheti a teljesítményt.
Hatalmas mennyiségű upstream módosítást portoltak a GNOME projektből:
    • A Mutterhez hasonlóan a Muffin most a COGL és Clutter saját beágyazott verzióját használja, amely megkapta a GNOME-ban működő programhoz kiadott foltok többségét.
    • Sok Mutter-beli teljesítményfejlesztést alkalmaztak a Muffinon.
    • A CJS sok végrehajtást megkapott a GNOME GJS-éből, beleértve a szemétgyűjtésén végrehajtott fejlesztéseket is.
A Cinnamon 4.0 kivételesen 250 MB RAM mellett kísérletezik az NVIDIA-n, ez gyorsabbnak érződik, mint a 3.8 és néhány hosszú ideje fennálló megjelenítési hiba már a múlté.
Az inhibit kisalkalmazás megjeleníti a képernyőfeketedést meggátoló alkalmazásokat.
Kiválaszthatod, hogy melyik számológép alkalmazás legyen az alapértelmezett az „Alapértelmezett alkalmazások” menüpontban.
Az XScreensaver töréseket és webkit témákat eltávolították a Cinnamon képernyőkímélőjéből.
A kisalkalmazások és deskletek most egyéni widgeteket definiálhatnak a beállítási párbeszédablakukban való használatra.

Melléklet: