Közös újdonságok

Nem készül KDE kiadás

Fontos megjegyezni, hogy:

 • ebből a kiadásból nem készül már KDE kiadás. A KDE asztal külön telepíthető marad.

A következő néhány oldalon elolvashatók az új verzió újdonságai, valamint kiadási megjegyzései:

Közös újdonságok

Timeshift

A Linux Mint 19-ben a show sztárja a Timeshift. Bár a Linux Mint 18.3-ban mutatták be és visszaportolták az összes Linux Mint kiadásba, ez van most a Linux Mint frissítési stratégiájának és kommunikációjának a középpontjában.


A Timeshiftnek köszönhetően visszamehetsz az időben és visszaállíthatod a számítógépedet az utolsó működő rendszer pillanatképre. Ha bármi elromlik, visszatérhetsz az előző pillanatképhez és ez olyan, mintha a probléma sosem történt volna meg. Ez nagymértékben leegyszerűsíti a számítógéped karbantartását, mivel többé nem kell aggódnod a potenciális regressziók miatt. Kritikus regresszió esetén visszaállíthatsz egy pillanatképet (és ezzel visszavonhatod a regresszió hatásait), és még mindig képes vagy arra, hogy szelektíven alkalmazd a frissítéseket (ahogy az előző kiadásokban tetted). A biztonság és stabilitás kiemelkedő fontosságúak. Az összes frissítés alkalmazásával a számítógépedet biztonságban tarthatod és a helyben tartott automatizált pillanatképekkel a stabilitása garantált.

Frissítéskezelő

A Frissítéskezelő többé nem igényli a felhasználói éberséget és a szelektív frissítéseket. A Timeshiftre támaszkodik abban, hogy garantálja a rendszer stabilitását és azt javasolja, hogy az összes elérhető frissítést alkalmazd. Ha az alkalmazás nem képes megtalálni a Timeshift beállításodat, megjelenít egy figyelmeztetést:

A frissítéseket típus szerint rendezi, élükön a biztonsági és kernelfrissítésekkel. Egy új típust vezettek be a frissítésekhez, amely a harmadik féltől származó csomagtárolóktól és/vagy PPA csomagtárolóktól ered.  Ha az egérkurzort ezek fölé a frissítések fölé mozgatod, egy buboréksúgóban mutatja az eredetüket. A múltban az automatikus frissítéseket a tapasztalt felhasználóknak tartották fenn. Azt feltételezték, hogy ha valaki elég tapasztalt volt ahhoz, hogy beállítson egy cron feladatot, akkor ők ahhoz is elég tapasztaltak lennének, hogy APT naplókat elemezzenek és megoldják a regressziókat. A Timeshiftnek hála, amely bárki számára egyszerűvé teszi, hogy megoldja a regressziókat a pillanatképek visszaállításával, az automatikus frissítések  most egyszerűen engedélyezhetők, a beállításokban.

A mintupdate-tool parancsot felváltotta a mintupdate-cli. Ez az új parancs nem használ dconf-ot, ez jobb opciókat nyújt és egyszerűbben használható szkriptekben és a terminálban.
A kernelfrissítések inkább meta-csomagokra támaszkodnak ahelyett, hogy kézzel telepítenénk kernelcsomagokat. Ez egyszerűbbé teszi, hogy eltávolítsunk régebbi kerneleket az „apt autoremove” használatával. Hozzáadták a „lowlatency” kernelek támogatását. A Frissítéskezelő szimbolikus ikonokra váltott, hogy jobban támogassa a sötét témákat és egy billentyűkombinációkat tartalmazó ablakot nyújt a súgó menüjében.

Üdvözlőképernyő

A Linux Mint 19 vadonatúj üdvözlőképernyővel érkezik:

A főoldalt arra szánták, hogy üdvözöljenek téged a számítógépeden és az új operációs rendszeredben. Az új elrendezés egyszerűbbé teszi, hogy több információt adjanak hozzá és hogy végigvezessenek téged az első lépéseiden. Az üdvözlőképernyőn kívül a Linux Mint csapat azon is dolgozott, hogy fejlessze a dokumentációját. Egy telepítési útmutató, egy hibaelhárítási útmutató és egy fordítási útmutató már elérhető. Egy biztonsági útmutatót és egy fejlesztői útmutatót is terveznek.

Szoftverkezelő

A Szoftverkezelő, amelyet megújítottak és Flatpak támogatást kapott a Linux Mint 18.3-ban, sok fejlesztést kapott.

 • A felhasználói felületen az elrendezést finomították és átmenet animációkat adtak hozzá.
 • A billentyűzetnavigációt áttekintették és fejlesztették.
 • A keresés gyorsabb, aszinkron és most a kategóriákon belül kereshetsz.
 • Egy belső gyorsítótárat fejlesztettek ki az APT és Flatpak számára a Linux Mintben. Ez a gyorsítótár nyújt egy absztrakciós réteget, hogy az olyan alkalmazások, mint pl. a Szoftverkezelő anélkül tudja egyformán kezelni az APT-t és a Flatpakot, hogy aggódnának a különbségeik miatt. Ezt a gyorsítótárat potenciálisan használhatnák olyan más alkalmazások a jövőben, mint pl. a menü vagy a Frissítéskezelő.
 • Sok erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy növeljék a gyorsítótár teljesítményét. Ez azt eredményezi, hogy a Szoftverkezelő még gyorsabban indul el, mint korábban.
 • A Tevékenységi és betöltési mutatókat fejlesztették. Most egyszerűbb nyomon követni a háttértevékenységeket.

Támogatást adtak hozzá a .flatpak ref-hez és a .flatpakrepo-hoz, így rákattinthatsz a Weben lévő gombokra, vagy megoszthatsz Flatpak telepítőfájlokat, hogy egyszerűen telepíts Flatpak alkalmazásokat.
Amikor elérhető, a Szoftverkezelő mutatja a Flatpak alkalmazások méretét és verzióját.
A régi képernyőképeket kitakarították.

Xalkalmazások fejlesztései

A Xed, a szövegszerkesztő új beállítások ablakot használ. Ezt azt ablaktípust a libXapp nyújtja és a jövőben több alkalmazás használhatná.

 • A megjelenést finomították és a GTK 3.22-höz igazították.
 • Egy billentyűkombinációk ablakot adtak hozzá a Súgó menüben.
 • Egy új bővítményt adtak hozzá az automatikus szókiegészítéshez. Ez a bővítmény nem használ szótárakat, de képes kiegészíteni olyan szavakat, amelyek már jelen vannak a dokumentumban.
 • Az Xreader PDF-olvasó is kapott egy libXapp beállítások ablakot és támogatást az opcionális eszköztárgombokhoz.
 • Ha engedélyezed a „Jelenleg elért fájlok megjegyzése” opciót az „Adatvédelem” beállításokban, az Xreader megjeleníti és gyors hozzáférést biztosít a jelenleg megnyitott PDF és ePub dokumentumaidhoz.

Most már lehetséges módosítani a bélyegképek méretét és ezt a méretet minden egyes dokumentumhoz megjegyzi.

 • Az annotációk most törölhetők.
 • Az ePub támogatást fejlesztették. A bélyegképeket javították és most már lehetséges az ePub dokumentumok elmentése.
 • A sima görgetés támogatását fejlesztették.

Háttérképek

A Linux Mint 19 a következő nagyszerű művészek révén az alábbi szuper háttérképekkel érkezik: Aaron Thomas, Bruno Fantinatti, Eva Blue, Ezra Comeau-Jeffrey, Jakob Owens, Jan Kaluza, Joanna Kosinska, Johannes Plenio, Jonathan Ferland-Valois, Josh Spires, Luke Stackpoole, Micha Sager, Monika, Oskars Sylwan, Rachael Smith, Sezgin Mendil, Tom Vining, Vladimir Proskurovskiy, Will H McMahan és Willian Justen de Vasconcellos.

Új, Linux Mint támájú háttérképek is érkeztek Bookwood és Kevin Tee munkásságának köszönhetően:

 Az alapértelmezett téma a Mint-Y lett. A Mint-X téma továbbra is telepítésre kerül, így könnyedén kiválasztható. A Mint-Y témához számos új ikon készült, valamint a helyek ikonok többféle színben érhetőek el.

Továbbfejlesztett megjelenés és felhasználói élmény, illetve HiDPI és sötét témák jobb támogatása. Számtalan eszköz és alkalmazás, amely a Linux Mint-tel érkezik, szimbolikus ikonokat kaptak.

HiDPI támogatás

A HiDPI támogatás minden kiadással egyre jobb lesz. Az összes Linux Mint segédprogram GTK 3-as verzióját használja és támogatja a HiDPI használatát. A Mint-Y, amit az alapértelmezett ikontéma, kétszeres méretű ikonokkal érkezik, amely tűéles megjelenést biztosít HIDPI kiejelzőkön is. A gksu helyett – amely a GTK+ keretrendszert használja – a pkexec programot használja a rendszer minden összetevője. Az alapértelmezetten telepített alkalmazások közül mindössze néhány program (Hexchat, Gimp és Tomboy jegyzettömb) nem támogatja még.

További fejlesztések

 • A Pendrive formázó alkalmazás támogatja az exFAT fájlrendszer létrehozását.
 • A Szoftverforrások alkalmazás a képes megjeleníteni a PPA csomagtárolókból telepített csomagokat.
 • A bejelentkezési képernyőn fejlesztve lett a többmonitoros támogatás. Most már ki lehet választani, hogy melyik kijelzőn jelenjen meg a bejelentkezési képernyő. Alapértelmezett beállítás, hogy a bejelentkezési ablak azon a kijelzőn jelenik meg, ahol az egérmutató éppen megjelenik.
 • A 61-es verzióval kezdődően a Firefox támogatja a folyamatjelző sáv megjelenítését a Panelon az ablaklistán. A letöltések folyamata jelenik meg itt a Firefoxnál.

 • A GNOME Naptár telepítésre kerül a rendszerre. A naptár alkalmazás használható offline naptárként, de a Google fiókkal rendelkezők szinkronizálhatják is az online naptárakkal is. Az alkalmazás képes megjeleníteni időjárás-előrejelzést is.

A Gnome-system-logs csomagot felváltotta a gnome-logs.

 • A multimédiás kodekek most tartalmazzák a Microsoft betűkészleteket.
 • Az összes Mint eszköz támogatja a HiDPI-t, GTK3-at és a Python3-at. Sokat közülük AptDaemon-ra és pkexec-re is áthelyeztek.
 • A Pidgint eltávolították az alapértelmezett szoftverek választékából. Ez továbbra is elérhető lesz a tárolókban, de többé nem telepítik alapértelmezés szerint.
 • Az Ntp-t és ntpdate-et eltávolították. A Cinnamon a systemd-t használja az idő beállítására.
 • A PIA Manager, a PIA VPN-kapcsolatok beállító eszköze (elérhető a tárolókban) most megjegyzi a felhasználónevedet, jelszavadat és az átjáró-beállításaidat.
 • Ez a kiadás a linux-firmware 1.173-mal és a 4.15.0-20 verziójú linuxos kernellel érkezik.