Cinnamon újdonságok

kami911 képe

A Linux Mint 19 a legfrissebb Cinnamon 3.8-cal érkezik.

Gyorsabb alkalmazásindítás

A Cinnamon 3.8 lendületesebbnek érződik, mert gyorsabb és hatékonyabb az alkalmazások indításánál és az új ablakok megjelenítésénél.
A fejlesztőcsapat megvizsgálta a Cinnamon teljesítményét és összehasonlította sok mással.
Itt van, hogy hogyan hasonlították össze a Cinnamon 3.6-ot a Metacity-vel, amikor elindítottak 200 ablakot:

Szűk keresztmetszeteket azonosítottak néhány appletben és az ablakkezelőben. Miután módosításokat hajtottak végre, hogy megoldják ezeket a problémákat, a számok csökkentek és a Cinnamon most éppen olyan gyors, mint a Metacity abban, hogy felépítse és visszaállítsa a 200 ablakot.
Amikor egyetlen alkalmazást indítunk el, a különbség nem olyan drasztikus és az eredeti probléma nem olyan nyilvánvaló. Ez a teljesítménynövekedés viszont kis mértékben érezhető és a lendületesség benyomását kelti az asztali környezetben.
Ezenfelül a csapat megragadta a lehetőséget, hogy fejlessze az ablakanimációkat. Bár nem felelősek semmilyen késleltetésért, ezek is hatással vannak a kényelemre és az érzékelésre. Az új animációk tisztábbnak tűnnek és a teljesítményfejlesztésekkel együtt a Cinnamont lendületesebbnek éreztetik, mint korábban.

Teljesítményfejlesztések

Hála a libnemo-extension-ben és annak módjában végzett fejlesztéseknek, ahogyan a nézeteket megjeleníti, a Nemo gyorsabb a könyvtár tartalmának mutatásában.
A Nemo többé nem késlekedik, amikor fájlokat mozgatunk USB-eszközökre.
A GNOME-ból átvett fejlesztések csökkentik a teljes szakasz újrarajzolásainak előfordulását a Cinnamonban.

Szabályozható maximális hangerőszint

Jelenleg a Hang kisalkalmazással és a multimédia gombokkal 0-tól 100%-ig tudjuk állítani a hangerőt. Ha az erősítést 100% fölé akarjuk emelni, azt csak a Hangbeállításoknál tehetjük meg. Egy plusz beállítási lehetőséget kapunk majd, amellyel 0 és 150% között beállíthatunk egy maximum hangerő értéket. A Cinnamon következő verziójában a Hang kisalkalmazással, a multimédia gombokkal és a Hangbeállításoknál is, 0 és az előbb említett maximum érték között tudjuk majd változtatni a hang erősségét.

Ez lehetővé teszi a számodra, hogy hogy gyorsan elérd a 150%-ot anélkül, hogy bemenj a hangbeállításokba, de azt is, hogy gyorsan elérj bármilyen tetszőleges értéket, ami csak megfelel a hangszóróidnak és a környezetednek, legyen az akár olyan érték, amely 100%-nál magasabb kis hangszórókhoz hangos környezetekben, vagy 100%-nál alacsonyabb csendes környezetekben.

Fájlkeresés

A Nemo keresést leegyszerűsítették és egyszerűbben használható.
Aszinkron és sokkal gyorsabb, mint azelőtt.

Amikor keresést hajtasz végre, rákattinthatsz a csillag ikonra, hogy megjegyezze.
Ha jobb egérgombbal kattintasz a csillag ikonra, az hozzáférést nyújt az előzőleg elmentett kereséseidhez.

Értesítések

Az értesítések okosabbak. Most van rajtuk egy bezárás gomb (amely ellentétben magával az értesítéssel nem küld téged tovább a forrásalkalmazáshoz) és többé nem halványul el, ha fölé mozgatod az egeret.
Hogy elkerüld az értesítés spam-et, forrásonként korlátozták azok számát és eltűnnek, amikor az alkalmazás megkapja a fókuszt, kivéve bizonyos alkalmazásoknál (Firefox, Chromium, stb), amelyek több fület használnak és amelyek különböző belső forrásokhoz képesek értesítéseket küldeni.
Az értesítések most a képernyő alján is megjelenhetnek.

Megjelenés

A szimbolikus ikonok modernebb megjelenést nyújtanak a Cinnamonnak és jobb támogatást adnak a sötét témáknak.
Néhány felületi elem (widget) és komponens koordinátáit és méretét úgy módosították, hogy pontosan a képpontokra essenek (amelynek eredményeként eltávolították az enyhe elmosódottságot és élesnek tűnnek).
A kilépési párbeszédablak többé nem ugorja át a tálcát.

Más fejlesztések

 • A gumiszalag (Rubber-banding) effekt, amely előzőleg csak ikonnézetben volt elérhető, most listanézetben is rendelkezésre áll.
 • Most lenyomhatod a Super+Alt-ot (vagy használd a jobb egérgombos kattintási lehetőséget az Asztal megjelenítése (Show Desktop) kisalkalmazáson), hogy gyorsan megnézd a deskleteidet, anélkül, hogy lekicsinyítenéd az ablakaidat. Ha így teszel, a deskletek az ablakaid fölé lépnek, míg máshová nem kattintasz.
 • A hang appletben a mikrofon és a hangszórók most külön némíthatók. Egy opciót adtak hozzá, hogy kiválaszd, hogy kikényszeríted-e vagy sem az albumgrafika méretarányát. A sávok módosíthatók a balra/jobbra való görgetéssel (ez az opció beállítható).
 • A CJS, a Javascript értelmező alapját GJS 1.50.2-re módosították és most a mozjs52-től függ.
 • Támogatást adtak hozzá az elogind-hez, systemd-timedated1-hez (amelyeknek fel kellene váltania az ntp-t és ntpdate-et a Linux Mint 19 Cinnamon Kiadásban), illetve az admin:// protokollhoz.
 • A támogatást javították a GTK 3.22-höz, a CSD ablakokhoz (főleg a gombjaik elrendezéséhez és a címsor kattintási eseményeihez) és a LibreOffice-hoz (a nemo-preview-ban).
 • A Nemo bővítmények kivételével az összes Python komponenst Python 3-ra portolták.
 • A hálózati beállításokat visszaportolták GNOME 3.24-ről és tartalmazzák a GNOME 3.26-ból származó javításokat.
 • A régióbeállítások most támogatják a képességet a ritka/exotikus billentyűzet-kiosztások megjelenítésére.
 • Az energiagazdálkodási beállításokban az „Azonnali leállítást” most kiválaszthatod lecsukott képernyőfedél és a kritikus akkumulátorteljesítményhez kapcsolódó események esetén.
 • A Cinnamon most aktiválja az érintőpadot, ha nincsenek jelen más mutatóeszközök.
 • A képernyő most az alvó állapottal egyidejűleg is zárolható.
 • Az Alvó állapot, Hibernálás és Képernyőforgatás billentyűket most támogatja, amikor a képernyő zárolt.
 • A bélyegképek most megjeleníthetők a 32 GB-os fájlokhoz.
 • A Scale/Overview most a dbus-on keresztül aktiválható.
 • Az Xlets most meghatározhat oszlopbeállításokat, amikor listákat használsz, a függőséggel kapcsolatos beállítások most megjelenítőt (revealer) használnak, a függőségek megfordíthatók és szakaszokra definiálhatók (nem csak widgetekre). Logikai operátorokat alkalmazó egyszerű kifejezéseket használhatsz az értékek összehasonlítására. A beállítások minta appletet frissítették mindezeknek az új bővítéseknek a bemutatására.