ISO lemezkép-fájl beszerzése

kami911 képe

A Linux Mint letöltéséhez, látogasson el a letöltési oldalra, amit következő címen érhet el: https://linuxmint.hu/letoltesek és válassza ki az Ön számára érdekes változatot.

A fájl, amelyet le kell töltenie ISO lemezképfájl formátumú. Két módon tudja letölteni ezt a fájlt: torrent segítségével (Peer to Peer protokoll) vagy közvetlen letöltéssel (HTTP vagy FTP protokoll). Ha a letöltés véget ért, ellenőrizze az MD5 ellenőrzőösszeg segítségével az ISO lemezképfájl sértetlenségét.

Ha nem rendelkezik széles sávú internet-kapcsolattal, vagy túl lassú az internet-kapcsolata, megrendelheti a DVD-t a http://www.osdisc.com oldalon keresztül.

A torrent egy Peer to Peer (P2P) protokoll. Ahelyett, hogy egy központi helyről töltené le a telepítőt, a torrentek segítségével az ISO lemezképfájl különböző emberektől kerül az interneten keresztül letöltésre. Minél több embert tölti le egy időben az ISO lemezképfájlt, annál nagyobb lesz a letöltés sebessége. Ez az előnyben részesített és az ajánlott módja a Linux Mint letöltésének.

Szüksége lesz egy „torrent kliens” programra, hogy torrent segítségével letölthesse a kért fájlt.

Amennyiben Linux Mint-et használ, akkor már van torrent kliens a számítógépre telepítve. Ha másik Linux disztribúciót használ, telepítse a „Transmission” nevű kliensprogramot.
Ha Windows-t használ, használja a „µTorrent” kliensprogramot. (http://www.utorrent.com/ )

A letöltés akár egy órán keresztül is eltarthat, így azt javasoljuk, használja fel ezt az időt arra, hogy megismerje a Linux Mint operációs rendszert.

A torrent fájl letöltése

A következő lépésben a Linux Mint weboldaláról töltse le a „.torrent” kiterjesztésű torrent fájlt. Ez a fájl nagyon kicsi. A letöltés után egy torrent klienssel kell megnyitnia a fájlt. A torrent kliens lehet megkérdezi, hogy hova mentse el az ISO lemezképet.
Válassza ki a célmappát és a várja meg a letöltés befejeződését.
A torrent protokollról további tudnivalók: http://en.wikipedia.org/wiki/BitTorrent

Közvetlen letöltés

Ha nem választhatja, vagy nem szeretné használni a torrent protokollt, akkor nézze meg a letöltési helyek listáját és válasszon onnan egyet. Itt az ISO lemezkép-fájlra mutató letöltési hivatkozásokat talál, amelyre kattintva elindíthatja a letöltést.

Ne feleddje, hogy a sávszélesség korlátozott és minél több ember tölt le a tükörszerverről, annál lassabb lesz a letöltés
sebessége mindenkinél, aki tükörszerverről tölti le a fájlt. Továbbá, ha valamilyen oknál fogva meg kell szakítania a letöltést, lehet, hogy meg fog sérülni a fájl és újra kell kezdenie a letöltést. Ezen okok miatt érdemes lehet egy letöltési menedzsert használni Linuxhoz vagy Windows-hoz egyaránt.