Fájlok megnyitása más alkalmazásokkal

kami911 képe

Fájlok megnyitása

Amikor duplán kattint egy fájlra a fájlkezelőben, akkor az az adott fájltípus alap alkalmazásával kerül megnyitásra. A fájlt megnyithatja másik alkalmazással, kereshet hozzá alkalmazásokat online, vagy beállíthat a fájltípushoz egy új alap alkalmazást.

Fájlok megnyitása más alkalmazásokkal

Egy fájl az alaptól eltérő alkalmazással való megnyitásához kattintson a fájlra a jobb egérgombbal, és válassza ki az alkalmazást a menü tetejéről elhelyezett „Megnyitás ezzel: <alkalmazásnév>” lehetőséggel. Ha nem látja a kívánt alkalmazást, akkor válassza a „Megnyitás ezzel” almenüt, ahol további elérhető alkalmazásokat találhat. Ha ezek között sem találja a kívánt alkalmazást akkor az ebben az almenüben találhatő „Egyéb alkalmazás…” menüpontot kiválasztva kézzel megadhatja a megnyitáshoz használandó alkalmazást. Alapesetben a fájlkezelő csak az általa a fájl kezelésére képesnek tartott alkalmazásokat jeleníti meg. A számítógépén található összes alkalmazás áttekintéséhez tekintse meg a „Más alkalmazások” összegyűjtött listát. Saját parancsot is megadhat az „Egyéni parancs magadása” szövegmezőben majd a „Hozzáadás a listához” gombra kattintva.

Az alap alkalmazás módosítása

Módosíthatja az adott típusú fájlok megnyitására használt alap alkalmazást. Ez lehetővé teszi az Ön által kiválasztott alkalmazás megnyitását, amikor duplán kattint egy fájlra. Ilyen lehet például a kedvenc zenelejátszó alkalmazása, amely egy MP3-fájlra való dupla kattintás után nyílik meg.

  1. Válasszon egy olyan típusú fájlt, amelynek alap alkalmazását módosítani kívánja. Az MP3-fájlok megnyitására használt alkalmazás módosításához például válasszon egy .mp3 kiterjesztésű fájlt.
  2. Kattintson a jobb egérgombbal a fájlra, és válassza a „Tulajdonságok” menüpontot.
  3. Válassza a „Megnyitás ezzel” vagy „Megnyitás mással” lapot.
  4. Válassza ki a kívánt alkalmazást, és kattintson a „Beállítás alapértelmezettként” gombra. Alapesetben a fájlkezelő csak a fájl kezelésére képes alkalmazásokat jeleníti meg. A számítógépen található összes alkalmazás végignézéséhez tekintse meg a „Más alkalmazások” listát.
    Ha a „Más alkalmazások” közt olyan alkalmazást talál, amelyet néha szeretne használni, de nem akar alapként beállítani, akkor válassza ki azt az alkalmazást, és kattintson a „Hozzáadás a listához” gombra. Ez hozzáadja a „Javasolt alkalmazások” listájához. Ezt az alkalmazást a továbbiakban a fájlokon való jobb kattintással megjelenő listából választhatja ki.

Ez az alap alkalmazást nem csak az adott fájlhoz, hanem minden ugyanolyan típusú fájlhoz is megváltoztatja.