Fájlok és mappák törlése

kami911 képe

Fájlok törlése

Ha már nincs szüksége egy fájlra vagy mappára, akkor törölheti azt. Egy elem törlésekor az a „Kuka” mappába kerül áthelyezésre, ahol a Kuka ürítéséig marad. A Kuka mappában található elemek visszaállíthatók az eredeti helyükre, ha úgy dönt hogy mégis szüksége van azokra, vagy ha véletlenül kerültek törlésre.

Fájlok áthelyezése a Kukába:

  1. Egy kattintással válassza ki a Kukába helyezni kívánt elemet.
  2. Első: Nyomja meg a Delete billentyűt a billentyűzeten.
    Második: Húzza az elemet az oldalsávon lévő Kukába.

A fájlok végleges törléséhez és a számítógép lemezterületének felszabadításához ki kell ürítenie a Kukát. Ehhez kattintson a jobb egérgombbal a Kukára az oldalsávban, és válassza a Kuka ürítése menüpontot.

Fájl végleges törlése

A fájlokat a Kukába dobás kihagyásával is törölheti véglegesen.

Fájl végleges törléséhez:

  1. Válassza ki a törölni kívánt elemet.
  2. Nyomja le, és tartsa lenyomva a Shift billentyűt, majd nyomja le a Delete billentyűt.
  3. Mivel ezt nem vonhatja vissza, a számítógép a fájl vagy mappa törlésének megerősítését kéri.

Ha gyakran kell fájlokat törölnie a Kuka használata nélkül (például mert gyakran dolgozik érzékeny adatokkal), akkor felveheti a fájlok és mappák helyi menüjébe a Törlés bejegyzést. Válassza a „Szerkesztés” menüt majd a „Beállítások” menüpontot, végül a „Viselkedés” lapot. Jelölje be a „Törlés a Kuka megkerülésével” négyzetet.

A cserélhető eszközön törölt fájlokat lehet, hogy nem fogja más operációs rendszereken – például Windowson vagy Mac OS-en – látni. A fájlok nem tűnnek el, az eszköz következő csatlakoztatásakor elérheti azokat.