Fájlok és mappák tallózása

kami911 képe

A „Fájlok” alkalmazás segítségével tallózhatja a számítógépén található fájlokat. Ezzel a programmal kezelheti a tárolóeszközökön (például: belső- és külső merevlemezeken, DVD lemez, pendrive), fájlkiszolgálókon és hálózati megosztásokon lévő fájlokat.

Fájlok alkalmazás elindítása

A fájlkezelő elindításához válassza a „Fájlok” alkalmazást a Panelon vagy a „Menü”-ben. A fájlkezelőt elindíthatja a SUPER+E billentyűzetkombinációval is.

Mappák tartalmának felfedezése

A fájlkezelőben a mappákra duplán kattintva megjelenik azok tartalma, a fájlokra duplán kattintva azok megnyílnak a fájltípushoz tartozó alap alkalmazásban. A mappán jobb egérgombbal kattintva megnyithatja azt új ablakban vagy új lapon.

A mappákra vagy fájlokra jobb gombbal kattintva a helyi menü jelenik meg, amely mindig az adott elemhez tartozó leggyakrabban használt műveletek gyors elérését biztosítja.

A fájlok és mappák listája fölötti útvonalsáv megjeleníti az éppen látható mappát, beleértve a szülőmappáit is. Kattintson egy szülőmappára az útvonalsávon az adott mappába ugráshoz. Kattintson bármely mappára a jobb egérgombbal az útvonalsávon az új lapon vagy ablakban való megnyitásához, másolásához vagy áthelyezéséhez, illetve tulajdonságainak megjelenítéséhez. Ha az útvonalsávtól jobbra lévő „Hely beviteli mező átváltása” gombra kattint, akkor az útvonalsáv szerkeszthetőre változik és beírhatja az Ön által kívánt útvonalat.

Ha gyorsan egy fájlra akar ugrani az éppen megjelenített mappában, akkor kezdje el begépelni a fájl nevét. Az ablak jobb alsó sarkában megjelenik egy keresőmező, és a keresett kifejezésre illeszkedő első fájl kijelölésre kerül. Nyomja meg a Lefelé nyíl billentyűt, vagy görgessen az egérgörgőn a keresett kifejezésre illeszkedő következő fájlra ugráshoz.

Az oldalsávból gyorsan elérheti az általános helyeket. Ha nem látja az oldalsávot, akkor kattintson az ablak bal asó sarkában látható „Oldalsáv megjelenítése (F9)” gombra vagy nyomja meg az F9 billentyűt. A gyakran használt mappákra könyvjelzőket is készíthet, ezek is az oldalsávban jelennek meg. Ehhez használja a „Könyvjelzők” menüben található „Könyvjelző hozzáadása” elmenüt, vagy húzzon egy mappát az oldalsávra. Ugyanezt megteheti a CTRL+D billentyűzetkombináció megnyomásával.