Új ioctl-ok az XFS fájlrendszerben a Linux 6.12-es verzióval

kami911 képe

A Linux 6.12-es kernelhez készült XFS fájlrendszer változtatásai között két új ioctl (input/output control) művelet is helyet kapott, amelyek célja két fájl tartalmának cseréje. Az XFS fájlrendszer illesztőprogramja hozzáadja az XFS_IOC_START_COMMIT és XFS_IOC_COMMIT_RANGE ioctl-kat, amelyek segítségével atomikus (megoszthatatlan) frissítéseket lehet végrehajtani a fájlok tartalmán.

Hogyan működik az új ioctl?

A commit ioctl hasonló a már meglévő XFS_IOC_EXCHANGE_RANGE művelethez, de azzal a fontos különbséggel, hogy biztosítja: a fájlt nem módosították a művelet kezdeti mintavétele óta. Az új interfészhez fűzött megjegyzés a következőképpen foglalja össze ezt a folyamatot:

„Az új ioctl ugyanazt a file2 definíciót használja, mint a struct xfs_exchange_range. A commit művelet végrehajtja a file1 tartalmának file2-be való áthelyezését, amennyiben file2 inode száma, módosítási ideje (mtime) és létrehozási ideje (ctime) megegyezik a hívásban megadott értékekkel. A file2 régi tartalmát file1-be helyezi át."

Hibajavítások és további fejlesztések

A Linux 6.12-es verziójának XFS fájlrendszerével érkezett további frissítések főként hibajavításokat tartalmaznak. Ezek az újítások a fájlrendszer megbízhatóságát és teljesítményét javítják, hogy a felhasználók számára még stabilabb és gyorsabb működést biztosítsanak.

További részletek az XFS fájlrendszer frissítéseiről a Linux 6.12 Git-ben találhatók.