Próbáljátok ki a mobilos Firefox-ot, amibe visszatértek a kiegészítők!

kami911 képe

A Mozilla decemberben bejelentette, hogy több mint 450 új kiegészítő (olyan szoftverek, amelyek új funkciókat vagy lehetőségeket adnak a böngészőhöz) érhető el a Firefox Android alkalmazás felhasználói számára a Mozilla addons.mozilla.org (AMO) Android oldalán. Ez a mérföldkő az új nyílt kiegészítő-ökoszisztéma elindulását jelzi mobilplatformon, ahol a fejlesztők most már szabadon létrehozhatnak és közzétehetnek kiegészítőket, és a felhasználók könnyen hozzáférhetnek és telepíthetik őket a Firefox Android alkalmazásban.

„A kiegészítőket eredetileg az emberek saját internetes élményük testreszabására hozták létre, legyen szó akár művészekről, akik témákat terveznek, vagy fejlesztőkről, akik kiegészítőket akartak létrehozni az emberek webes élményének javítása érdekében” – mondta Vicky Chin, a Firefox mérnöki végrehajtásért felelős alelnöke. „Izgatottak vagyunk, hogy ezt az élményt elhozzuk a Firefox Android alkalmazásba, ahol mi vagyunk az egyetlen jelentős Android böngésző, amely támogatja a nyílt kiegészítő-ökoszisztémát. A következő hónapokban tervezzük még több kiegészítő engedélyezését az emberek választékának növelése és saját mobilinternet-élményük testreszabása érdekében.”

A közjó számára előnyös: a nyitott kiegészítő-ökoszisztémára való áttérésünk útja

A böngészőkiegészítők ma már mindenki napi internetes élményének lényeges részét képezik. Majdnem minden Firefox asztali felhasználó feltelepített egy kiegészítőt az online élményük testreszabása érdekében. A kiegészítők széles választékát kínálják - a személyes adatvédelmi eszközöktől, mint az követésblokkolók és az adatblokkolók, a termelékenységet növelő eszközökön, lapkezelőkön, fordítókon és még sok minden máson át.

A Mozilla küldetésének részeként – az internet mindenki számára nyitott és hozzáférhetővé tétele érdekében – a Firefox a független fejlesztői közösséggel együttműködve kínál kiegészítőket azoknak az embereknek, akik több személyes kontrollt szeretnének az online életvitelükben. Az asztali verzióban ezernél is több kiegészítő áll rendelkezésre, hogy segítsen jobb írónak lenni, munkát találni vagy rendet rakni a kaotikus asztalon. Habár az új Android-ökoszisztémának időre van szüksége ahhoz, hogy olyan sokféle tartalmat kínáljon, mint az asztali kiegészítők, már több jelentős asztali kiegészítő elérhető a Firefox Android alkalmazásban. Például az adatvédelemre összpontosító tartalomblokkolók, többek között az uBlock Origin és a Ghostery, az követőmentesítő Privacy Badger és a színeket személyre szabó Dark Reader.

Augusztusban bejelentettük, hogy elkészültünk a szükséges infrastruktúra felépítésével annak érdekében, hogy támogassuk a nyílt kiegészítő-ökoszisztémát a Firefox Android alkalmazásban. Készen álltunk a következő fejezetre: kiegészítők hozzáadására. Azóta dolgoztunk a fejlesztőkkel, hogy teszteljük és kompatibilissé tegyük a kiegészítők többszázas hadát a mobilplatformon.

Készen állsz, hogy testreszabd a mobil böngészési élményedet, hogy gyorsabbá, biztonságosabbá vagy egyszerűen csak szórakoztatóbbá tegye?

Ne keressen tovább, hiszen ma megjelentek a kiegészítők a Firefox Android alkalmazásban.

Sok mindenben függünk mobil eszközeinktől - gyors információkeresés, cikkek olvasása, zenehallgatás, receptek keresése (például sütemények az éves sütemény csereünnephez). Így értjük azoknak az értékét, akik egyszerű, kiszámítható és koncentrálási időt kínáló élményeket keresnek. Íme néhány ma elérhető kiegészítő, amely segít elérni ezt a folyamatosságot.

  • Midnight Lizard – Egyszerűbb olvasás
    Sokféle környezetben nézzük a mobil eszközeinket. Legyen szó a napsütésről kint vagy egy sötét szobáról bent, a szemünk keményen dolgozik az alkalmazkodás érdekében. A Midnight Lizard az a kiegészítő, amelynek használatával szemeid érezni fogják a különbséget és hálásak lesznek érte. Megváltoztathatja az oldalak színeit, növelheti vagy csökkentheti a fényerőt és a kontrasztot. Adj hozzá kék fény szűrőt, képernyő árnyékolót, és természetesen a mindig népszerű éjszakai módot. A Midnight Lizard megőrzi a szemeid jó állapotát!
  • Dark Background and Light Text: Sötét háttér és világos szöveg – Egyszerűen tartsd meg
    Ez a kiegészítő sok ezer felhasználó kedvence egyszerűsége miatt. Hasznos azok számára, akik a sötét módban szeretnek dolgozni, vagy azok számára, akiknek alacsony a látása, és nehezen olvasható a sötét szöveg egy fehér háttéren. Szabadon testreszabhatja úgy, hogy az összes weboldal ebben az elegáns módban jelenik meg, vagy csak egyes oldalakon.
  • Worldwide Radio: Világraszóló rádió – Jöjj a ritmusba
    Több mint 50 000 rádióállomás elérhető világszerte közvetlenül a Firefox Android böngészőből. Kedved van egy kis brazil samba-hoz? Vagy talán némi hagyományos indiai hindusztánihoz? Techno zenék Berlinből? A világ zeneje és valós idejű beszélgetőrádiója szó szerint az ujjaidnál van.

Nagy köszönet a fejlesztői közösségünknek

Szeretnénk megköszönni mindazoknak a fejlesztőknek, akik együttműködtek velünk, hogy kiegészítőik kompatibilisek legyenek ennek a nyílt kiegészítő-ökoszisztéma bevezetésekor a Firefox Android alkalmazásban. Százak részt vettek webinárainkon, és hihetetlen kreatív energiát hoztak ebbe a projektedbe, amikor kiderült, hogy végre ismét sok-sok kiegészítőt fog támogatni az androidos Firefox.

„Az innovációs lehetőség hatalmas” – tette hozzá Giorgio Natili, a Firefox mérnöki igazgatója. „Izgalmas látni, ahogy a kiegészítőfejlesztők megragadják ezt a pillanatot, és újszerű böngészési élményeket és funkciókat hoznak létre a Firefox Android felhasználók számára. Az embereknek nem kell már szigorúan egyféleképpen böngészniük a mobil weben. A kiegészítőkkel szabadon változtathatod meg a Firefox Android megjelenését és viselkedését. Csak jobb lesz, ahogy több fejlesztő innovál ebben az izgalmas új térben.”

Ahogy egyre több fejlesztő hoz létre mobiloptimalizált tartalmakat, várhatóan a következő hónapokban egy új hullámban új Firefox Android kiegészítők jelennek majd meg. Addig is töltsd le a legújabb Firefox Android verziót, és alakítsd ki saját internetes élményedet Android kiegészítőkkel.

Izgalmas időszak ez a fejlesztők számára, akik asztali kiegészítőik működési körét a mobil Android térben is ki szeretnék terjeszteni. A közösség támogatásáért és hozzájárulásáért szívesen látjuk, ha csatlakozik a beszélgetéshez a Firefox Add-ons Discourse-on.

(forrás)