Végre ismét sok-sok kiegészítőt fog támogatni az androidos Firefox

kami911 képe

Amióta az androidos Firefox váltott a GeckoView infrastruktúrájára, azóta hiányoznak a Firefox fő erősségének tekinthető kiegészítők derékhada a mobilis böngészőből. A lényegesebbnek gondolt közel 20 kiegészítő eddig is elérhető volt, de a Mozilla most arra törekszik, hogy ez év utolsó negyedében szélesebb körben elérhetővé tegye ezt a szolgáltatást ismét. Ennek megfelelően december 14-től debütál a Mozilla Firefox for Android bővítmények nyílt ökoszisztémájának támogatása az addons.mozilla.org (AMO) oldalon.Az addons.mozilla.org (AMO) oldalon december 14-től az Androidhoz kompatibilisnek jelölt kiegészítők szabadon elérhetővé válnak a Firefox böngészőt használó Android-felhasználók számára.

„Lenyűgözött minket a fejlesztői lelkesedés és felkészültség,” – mondta Giorgio Natili, a Firefox mérnöki igazgatója. „Csak néhány héttel ezelőtt úgy tűnt, hogy az induláskor talán csak néhány száz Android-bővítmény lesz elérhető, de most biztonságosan kijelenthetjük, hogy az AMO-n december 14-én több mint 400 új Firefox Android-bővítmény lesz elérhető. Hálásak vagyunk a fejlesztői közösségnek, hogy örömmel fogadta ezt az izgalmas pillanatot.”

Az Androidon nyílt bővítmények indulása előtt hozzáadtunk egy hivatkozást az  „Összes Android-bővítmény felfedezése” lehetőségként az AMO Android oldalához, hogy könnyű legyen új tartalmakat felfedezni. És csak szórakozásként és az elkövetkező esemény ízelítőjeként néhány új nyílt bővítményt is kiadtunk Androidra. Ezeket megtalálod az AMO Android oldalán az Ajánlott bővítmények gyűjteménye alatt. Próbálj ki néhányat!

Készítsd elő Firefox asztali bővítményed Androidra

Még mindig van idő ahhoz, hogy az asztali bővítményedet kompatibilissé tedd a Firefox Androiddal, ha részt szeretnél venni a december 14-i induláson. Simeon Vincent, a Senior Developer Relations Engineer nemrégiben két webináriumot vezetett, hogy segítsen a fejlesztőknek áthidalni a gyakori migrációs akadályokat. Itt találod az októberi (bevezetés a mobil bővítmény migrációjába) és a novemberi (beállítás, tesztelés, hibakeresés) felvételt.

Simeon minden hétfőn és kedden nyitott „fogadóórát” is tart, ahol bárki jelentkezhet, hogy 1:1 segítséget kapjon a Firefox Android bővítményfejlesztésében. Az fogadóórák decemberig tartanak, tehát érdemes igénybe venni Simeon tapasztalatát, amíg van rá lehetőség.

Az „Early Add-opter” pólók még mindig elérhetők!

Fejlesztő vagy, és tervezed, hogy az asztali bővítményedet kompatibilissé teszed a Firefox Androiddal 2023. december 14-ig? Szereted a menő ingyenes pólókat? Nagyszerű! Akkor küldj nekünk egy e-mailt a firefox-android-addon-support [kukac] mozilla.com címre a bővítmény AMO-listájának hivatkozásával, és mi követni fogunk a póló rendelési részleteivel. De sietned kell, csak összesen 200 pólónk van, és már csak néhány darab maradt.

A Firefox lesz az egyetlen nagy Android böngésző, amely nyílt bővítmény-ökoszisztémát támogat majd

A bővítményfejlesztők ökoszisztémájának támogatása érdekében további útmutatókat, erőforrásokat hoztak létre, és közösségi rendezvényeket tartunk, hogy támogassuk az Androidhoz hasonló, irányított többprocesszoros környezetre való átállást.

Háttérszkriptek átállítása nem állandó eseményoldalakra

A Mozilla mérnökei közelmúltban vezették be a többfolyamatos támogatását a Firefox for Android Nightly-ban. Ez azt jelenti, hogy a kiegészítők már nem ugyanabban a főfolyamatban vannak elhelyezve, mint a Firefox felhasználói felülete. Ez kulcsfontosságú fejlesztés, mivel az Android hajlamos az erőforrás-igényes folyamatok, például a kiegészítők leállítására. A kiegészítők váratlan leállításának kockázatát csökkentendő, bevezették az eseményoldalak architektúráját, hogy ne legyen perzisztens és ellenállóbb legyen a folyamatok leállításával szemben. Ezért a Mozilla részéről nyomatékosan javasolják a fejlesztőknek, hogy álljanak át a perzisztens hátterszkriptekről a nem perzisztens eseményoldalakra. Ezzel a kiegészítők fejlesztői javítani tudják a kiegészítők stabilitását.

Összefoglalva ezt a fejlesztők részéről kipróbálható

  1. Frissítsd a manifest.json fájlt, és adja hozzá a "persistent": false.
  2. Győződjd meg arról, hogy a listenerek szinkronban vannak regisztrálva a legfelső szinten.
  3. Rögzíts a globális állapotot a tárolási API-ban, például a storage.session-ben.
  4. Módosítsd az időzítőket riasztásokra.
  5. Válts át az extension.getBackgroundPage használatáról a háttéroldalról történő függvényhívásra az extension messaging vagy a runtime.getBackgroundPage használatára.

Ha készen áll a kiegészítőd mobil verziójának tesztelésére, hozz létre egy gyűjteményt az AMO-n, és teszteld a Firefox for Android Nightly alkalmazáson. Ha a bővítményét az AMO-n való közzététele előtt szeretnéd csiszolni, akkor a web-ext segítségével is hibát kereshet és futtathatja a kiegészítőt.

Izgalmas időszak ez a fejlesztők számára, akik asztali kiegészítőik működési körét a mobil Android térben is ki szeretnék terjeszteni. A közösség támogatásáért és hozzájárulásáért szívesen látjuk, ha csatlakozol a beszélgetéshez a Firefox Add-ons Discourse-on.