A Linux 6.9 új verziójából kihagyhatják a régi NTFS fájlrendszermeghajtót

kami911 képe

Két évvel ezelőtt olvasztották be a Linux 5.15-tel a Paragon Software által fejlesztett „NTFS3” meghajtót, amely működőképes olvasás-írás támogatást és más fejlesztéseket biztosított a Microsoft NTFS fájlrendszer-meghajtó támogatásához. Ez a meghajtó jelentős fejlődést jelentett az eredeti, csak olvasható NTFS meghajtóhoz képest, amelyet a fő vonalú kernel tartalmazott, és gyorsabb volt, mint az NTFS-3G FUSE fájlrendszer-meghajtó használata. Most, miután kellően sok idő telt el, és az NTFS3 meghajtó jól működik, az öreg NTFS meghajtó eltávolításra kerül.

A Linux 6.9 beolvasztási ablaka előtt, amelyet a hétvégén vagy a következő hétvégén nyitnak meg, attól függően, hogy a v6.8-as ciklus hogyan alakul. Ezen a hétvégén, Christian Brauner benyújtott egy „vfs ntfs” pill requestet, amely eltávolítja az öreg NTFS meghajtót. Az eltávolítását az alábbiak szerint érvel:

„Ez eltávolítja az öreg ntfs meghajtót. Az új ntfs3 meghajtó teljesen helyettesíti, és több mint két éve egyesítettük. Átnéztük a különböző felhasználói területeket, és az láttuk, hogy vagy az ntfs3-ot használják, vagy az ntfs fuse verzióját használják, és így sem az ntfs-t, sem az ntfs3-at nem építik. Úgy gondolom, ez egyértelmű jel arra, hogy érdemes meglépni az örökölt ntfs meghajtó eltávolítását. ... Emellett az régi ntfs meghajtó karbantartatlan, és különböző furcsa javításokat kapott csak. A legrosszabb esetben újra be kell vezetnünk, ha valakinek valóban érvényes függősége van rá. De érdemes megpróbálni megnézni, hogy el lehet-e távolítani.”

Az örökölt NTFS kernel meghajtó eltávolítása 29,303 sorral könnyíti a Linux forráskódját.

Az említett NTFS3 illesztőprogram két éve volt teljesen új, és a akkor mint, a windows-os rendszereken használt NTFS, kernelszintű NTFS illesztőprogram került beolvasztásra a Linux kernel 5.15-ös verziójába. A Paragon Software GmbH által készített NTFS illesztőprogram nagyobb teljesítményt, több támogatott funkciót, jobb Windows 10 támogatást ígér, mint a mostanában a disztribúciók által használt NTFS-3G FUSE illesztőprogram. A FUSE a felhasználói területen megvalósított fájlrendszerek keretrendszere. Az ezzel felépített NTFS-3G nem a kernel része volt, hanem egy külön csomag, amely a FUSE rendszer használva épült a rendszerbe. Ezzel a fejlesztőknek elég nagy szabadságot adott, és az esetleges implementációs problémákat is könnyebben kezelhette a kernel. A most beolvasztásra került, illesztőprogram egy, a három közvetlenül elérhető NTFS illesztőprogramból. A Linux kernel már tartalmazott egy NTFS illesztőprogramot, amely a 2.4-es kernelben megjelenő driver újraírása volt, és elsősorban olvasásra volt alkalmas, limitált írási támogatással, tömörített fájlok támogatása nélkül és egyéb problémákkal. Ennél a NTFS-3G illesztőprogram tudásban és stabilitásban is többet kínált. Ez utóbbit haladja meg az új illesztőprogram, amely NTFS3 néven került a kernelbe.

Az új illesztőprogram:

  • Teljes írás és olvasási támogatást nyújt.
  • Az NTFS 3.1-es verzióját is támogatja.
  • Támogatja a hagyományos, tömörített és sparse fájlok támogatásával.
    • Ez utóbbiban csak a nem-nulla értékek kerülnek eltárolásra.
  • Napló újra lejátszás támogatással rendelkezik.
  • POSIX ACL támogatása.
  • SSD TRIM (discard) támogatása.
  • Rejtett- és metafájlok (fájlrendszer) megjelenítése.
  • Windows 10 tömörítési eljárások támogatása.
  • 64 bites klaszterszám támogatása 16 terabájtnál nagyobb fájlrendszer 4 kilóbájtos klaszterméret esetén (nem kompatibilis a Windows-zal, ott csak 32 bites klaszterszám a maximális).

A fejlesztők ígérete szerint további új funkciók és szükség esetén hibajavítások érkeznek majd a illesztőprogramba.

(kép)