Ubuntu Thunderbird-je ezentúl csak Snap-ból érhető el

A Firefoxhoz hasonlóan az Ubuntu Thunderbird levelezőprogramja is lecserélésre kerül, mivel a Snap alkalmazás homokozójában fog futni. A Canonical, az Ubuntu mögött álló vállalat az elmúlt években azon dolgozik, hogy az alapvető alkalmazásokat Snap csomagformátumba portolja. Firefox, Chromium és egyéb sok program az Ubuntu Software (App Center) programban mostantól Snap alkalmazásként van jelen a jelenlegi Ubuntu kiadásokban. A következő valószínűleg a Thunderbird lesz!

A Canonical már teszteli a Thunderbird-et Snap csomagként. Ez az upstream bináris újracsomagolása, csak az amd64(Intel/AMD CPU-k) architekturához érhető el, egyelőre alternatív csomagként az előre telepített .deb csomag mellett.

Épp egy nappal ezelőtt az Ubuntu Desktop csapata bejelentette, hogy a Thunderbird Beta Snap most a forrásból építkezik az újracsomagolás helyett. Ez azt jelenti, hogy más CPU architektúra típusokra építhető lesz, mint pl arm64és armhf stb.

A forrásból épített Thunderbird Snap pedig az alapértelmezett lesz a következő Ubuntu 24.04 LTS-ben.

Célunk, hogy a Noble-ben a deb helyett a forrásból épített snap-et használjuk. (az okok ugyanazok, mint a Firefox esetében, ami megkönnyíti az új verziók görgetését a régebbi támogatott sorozatokon, és csökkenti a karbantartási erőfeszítéseket).

Ez azt jelenti, hogy a jövőben (többnyire) NEM lesz .deb csomag a Thunderbird e-mail klienshez az Ubuntu tárolóban! Ami a választási szabadságot veszi el a felhasználóktól. Többen idegenkednek a snap és egyéb külső csomagolási formáktól.

Szerencsére azok, akik a klasszikust kedvelik .deb csomagban a Snap helyett használhatják helyette a Mozilla Team PPA-t , amelyet az Ubuntu Developer Team tagjai tartanak fenn.

Ha többet szeretnél megtudni a Thunderbird csomagformátum-átállásról, tekintsd meg a discourse.ubuntu.com webhelyen a hivatalos bejelentést.

Hozzászólások

Nem igaz

Már a cím sem fedi a valóságot:
Ubuntu Thunderbird-je ezentúl csak Snap-ból érhető el

Az eredeti cím ez:
Ubuntu 24.04 Aims to use Thunderbird Snap as Default

Ami valami olyat jelent, hogy
Az Ubuntu 24.04 célja, hogy alapértelmezett módon a Thunderbird Snap-et használja.
(Bár ez inkább a Canonical célja lehet, mert nem hiszem, hogy az Ubuntu 24.04-nek lennének céljai)

Tehát csak az alapértelmezésről van szó!
Már csak azért sem igaz a cikk címe, mert még ebből a gyatra fordításból is kiderül, hogy nem igaz a cím.
"Ez azt jelenti, hogy a jövőben (többnyire) NEM lesz .deb csomag a Thunderbird e-mail klienshez az Ubuntu tárolóban! Ami a választási szabadságot veszi el a felhasználóktól. Többen idegenkednek a snap és egyéb külső csomagolási formáktól.

Szerencsére azok, akik a klasszikust kedvelik .deb csomagban a Snap helyett használhatják helyette a Mozilla Team PPA-t (külső hivatkozás), amelyet az Ubuntu Developer Team tagjai tartanak fenn."

Tehát nem igaz, hogy csak Snap tárolóból lesz elérhető!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nem igaz Nem igaz

#1 Javaslom nézd meg a Firefox csomagját, szerintem ugyanarra lehet számítani:
https://packages.ubuntu.com/noble/firefox

Transitional package - firefox -> firefox snap

Thunderbird esetén:

https://packages.ubuntu.com/noble/thunderbird

Itt még nem a snap csomagra terelés van, de a cikk értelmében ott sem zárható ki, hogy pár hónap múlva már snap lesz. Személy szerint nem gondolom, hogy LTS előtt meglépik, de a snap lesz az irány.

Az Ubuntu csak snap-ot fog adni, külső csomagtárolóból vagy PPA csomagtárolóból eddig is bármit fel lehetett telepíteni. Az nem lenne hír. De Snap az irány az Ubuntunál. Persze ez akár vezethet a végén egy imutable Linux-hoz is a részükről. De utóbbi még nagyon sok idő lesz elérni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem igaz

#1.1
Amikor a Win7 után az Ubuntu 10.04-et telepítettem, azt magyarázták, hogy milyen jó, hogy nem kell száz programhoz telepíteni ugyanazt az összetevőt.
Most azt mondják, hogy de.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nem igaz

#1.1.1 az ugyanúgy automatikusan mehet, a Linux Mint Frissítéskezelője is mindent egy helyen frissít, legyen az akár deb csomagtároló, PPA-csomagtároló, Flatpak, Snap, kisalkalmazások, asztalkalmazások, bővítmények, Nemo műveletek. Meg lehet oldani és meg is van oldva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nem igaz

#1 Még egy gondolat:

 

„Ez azt jelenti, hogy a jövőben (többnyire) NEM lesz .deb csomag a Thunderbird e-mail klienshez az Ubuntu tárolóban!”

Ne keved a hivatalos csomagtérolót a PPA csomagtárolókkal és csomagtárolókkal. Az egyiket támogatja az Canonical (vehetsz rá supportot) a többi főleg önkéntes munka, illetve a Canonical support tevékenysége sem vonatkozik rá.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem igaz

#1.2 Ezt nem én írtam, ez egy idézet a cikkből.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nem igaz

#1.2.1 így van, amiben le van írva, hogy nem lesz deb csomag az Ubuntu részéről. Hogy ki, hogyan milyen csomagot szállít, az nem az Ubuntu ügye, nem ők szállítják, hanem külső entitások, akár PPA-ban, akár a Mozilla deb repoból, vagy akármilyen külső repoból. De az nem Canonical termék lesz. Szólval a cikk címe is igaz, ha a dolgok a Canonical tervei szerint haladnak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nem igaz

#1 Alapból támogatottan a 24.04-hez csak Snap lesz a tervek szerint. Külső tárolóból mindenki belátása szerint azt telepít amit akar, és amiben megbízik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogy a cikkhez is szóljak,

Hogy a cikkhez is szóljak, engem nem zavar ez az irány, én példámból kiindulva, Opera böngészőt használok, tudjuk, hogy Linuxon vannak vele gondok, ha deb-ből telepitjük, viszont snapból semmi baj vele. Részemről mehet a snap, ameddig nem korlátozzák, hogy felvegyek külső ppa-kat is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Hogy a cikkhez is szóljak,

#2 szerintem is lehet ez jó, de emlékeim szerint a snap Firefox az elején minden szempontból rosszabbul teljesített a deb csomagolt változatnál. Most már több hibát javítottak, jobb megoldás is lett. De a Linux Mint továbbra is külön csomagolja deb csomagként.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve