Megjelent az OpenZFS 2.2.3 – Linux 6.7 kernelhez is

kami911 képe

Itt az OpenZFS 2.2.3 a nyílt forráskódú ZFS fájlrendszer-megvalósításnak a legújabb frissítése, amelyet jelenleg Linux és FreeBSD rendszerek támogatnak.

A szokásos hibajavítások mellett az OpenZFS 2.2.3-at az teszi kiemelkedőbbé, hogy a Linux 6.7 kernel kompatibilitást is biztosítja. A Linux 6.7 upstream kernel mostantól használható az OpenZFS 2.2.3 out-of-tree moduljaival, ami nagyszerű hír az olyan rendszerek számára, amelyek alapértelmezésben Linux 6.7-es használnak. Az Ubuntu 23.10 új telepítőjével visszaállítja a ZFS root fájlrendszer telepítésének támogatását, így az az Ubuntu 24.04 verziójával, és így a Linux Mint 22-es szérijával is elérhető marad.. Az OpenZFS továbbra is megőrzi kompatibilitását a Linux kernel verzióival egészen a Linux 3.10-ig visszamenőleg.

Az OpenZFS 2.2.3 különböző újdonságai között számos fontos fejlesztés és javítás található, amelyek mind a ZFS rendszer funkcionalitásának bővítését, mind pedig annak stabilitásának és teljesítményének javítását célozzák. Ezek között szerepel például az új értesítési támogatás (Ntfy értesítések) bevezetése a ZED-ben, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az események hatékonyabb figyelemmel kísérését és kezelését. Hozzáadásra került a „zpool status -e” opció az egészségtelen vdev-ek megtekintéséhez, ami javítja a rendszer állapotának megértését és kezelését. A blokkklónozási tesztek ki lettek bővítve és finomhangolva, hogy jobban illeszkedjenek a FreeBSD és Linux környezetekhez. Ez segít javítani az adatok másolásának és klónozásának hatékonyságát és megbízhatóságát. Emellett fontos hibajavításokat is végrehajtottak, például a hamis memóriaszivárgás jelentésének korrigálását, valamint a szoftverépítés során fellépő problémák kijavítását, amelyek mind a rendszer stabilitását és megbízhatóságát növelik.

A teljesítményjavítások is hangsúlyosak a frissítések között, például a zpool trim funkció hatékonyságának növelése Linux alatt. Ezáltal gyorsabb és hatékonyabb adatkarbantartást tesznek lehetővé, ami fontos a rendszer általános teljesítményének fenntartása szempontjából.

További részletek és a forráscsomag letölthető az újdonságok részletes listáját tartalmazó kiadási oldalról.

Támogatott platformok

  • Linux: kompatibilis a 3.10 - 6.7 rendszermagokkal,
  • FreeBSD: kompatibilis a 12.2-RELEASE-től kezdődő kiadásokkal.