Hó végén jön az új Tails

A Tails 6.0 Anonymous operációs rendszer február 27-én indul a Debian 12 Bookworm alapján.

A Tails 6.0 védelmet ígér a rosszindulatú USB-eszközök ellen és a külső eszközök automatikus csatlakoztatását.

A Debian-alapú Tails biztonságra fókuszáló GNU/Linux disztribúció mögött álló, az internetes adatvédelem és névtelenség megőrzését célzó fejlesztők bejelentették, hogy tesztelik a következő nagy kiadást, a Debian Bookworm-on alapuló Tails 6.0-t.

A jelenlegi Tails 5 sorozat a Debian GNU/Linux 11 „Bullseye”-re épül, így itt volt az ideje, hogy ezt a népszerű, biztonságra és adatvédelemre összpontosító disztribúciót frissítsék a legújabb Debian operációs rendszer-sorozatra, a Debian GNU/Linux 12 „Bookworm”-ra, amely egy újabb GNOME asztali környezetet, a GNOME 43-at is tartalmaz.

A Debian Bookworm-ra alapozáson túl a Tails 6.0 számos új funkciót is tartalmaz, például védelmet a rosszindulatú USB-eszközök ellen, köszönhetően annak az új mechanizmusnak, amely figyelmen kívül hagy minden, a számítógéphez csatlakoztatott USB-eszközt, miközben a képernyő le van zárva. Az új USB-eszközök csak feloldott képernyő esetén használhatók.

A Tails 6.0-ban várható másik újdonság a külső eszközök automatikus csatlakoztatásának képessége, valamint a tárolóeszköz feloldásának képessége, ha az tartalmaz titkosított partíciót.

A GNOME 43 asztali környezetsorozatra való frissítésnek köszönhetően a Tails 6.0 sötét módot és Night Light funkciókat is kínál majd, valamint egyszerűbb képernyőképek készítését a GNOME beépített képernyőképező eszközével.

A Tails 6.0 frissített állandó tárolási funkcióval érkezik, amely mostantól javasolt jelszavakat generál katalán, német, olasz, portugál és spanyol nyelven, valamint egy frissített Mozilla Thunderbird e-mail klienst, amely megkönnyíti a Gmail-fiókok beállítását.

Természetesen a Tails 6.0-ban található szoftverek többsége a Debian Bookworm tárolók legújabb verziójára frissül. A Tails fejlesztői a Tails 6.0 hivatalos kiadását még ebben a hónapban, 2024. február 27-én tervezik.

Addig is tesztelheted az első fejlesztői verziót, ha letöltöd az ISO- vagy USB-képeket a kiadás bejelentési oldaláról. Ne feledd, hogy ez egy kiadás előtti verzió, ezért ne használd semmilyen fontos munkához.