Sok hasznos újdonsággal érkezett meg az Audacity!

AI audioeffektusok, hangátírás stb. jön az Audacityhez.
Az Intel egy sor mesterséges intelligencia effektust adott ki az Audacity nyílt forráskódú audioszerkesztőhöz.
Az Intel OpenVINO AI beépülő moduljait az Audacityhez úgy tervezték, hogy offline és lokálisan is működjenek, ami azt jelenti, hogy használatukhoz nincs szükség felhőkiszolgálókra, regisztrációkra vagy előfizetésekre csak néhány félig-meddig tisztességes hardver kell!
Ide tartoznak időtakarékos effektusok a kimondott hangok szerkesztéséhez, például podcastok, hangoskönyvek és interjúk, valamint effektusok zenekészítéshez/produkcióhoz. Az utóbbiak tovább erősítik az Audacity növekvő DAW-képességeit:

  • Zajcsökkentés a nem kívánt zaj(ok) elnyomására
  • Átírás a szavak átírásához és/vagy fordításához
  • Zenegenerálás új zene generálásához
  • Music Style Remix új zenék generálásához a már meglévő zenék alapján
  • Zene szétválasztása egy dal vokális és hangszeres részekre történő felosztásához

Az OpenVINO az „Open Visual Inference and Neural Network Optimization” rövidítése. Ez egy új, nyílt forráskódú eszközkészlet, amelyet az Intel fejlesztett ki az AI feladatok helyi futtatására az Intel hardverén.

A Transcription effektust a Whisper.cpp modul hajtja, míg a Music Generation és a Music Style Remix a Stable Diffusion és Riffúziót használja.

Ezek az új mesterséges intelligencia effektusok hasznosnak hangzanak, de van egy megjegyzés a Linuxon való használatukhoz: manuálisan kell őket forráskódból fordítani – az OpenVINO AI effektusokból és az Audacityből egyaránt. Jelenleg nem állnak rendelkezésre előre elkészített Linux-csomagok. Reméljük ezen azért változtatnak, bár sokszor tapasztalhattuk, hogy a Linuxos részeket kicsit mostohán kezelik.

Hasznos az OpenVINO lépésről-lépésre szóló útmutatója, amely végigvezeti a teljes építési folyamatot, az elejétől a végéig.
A Linux útmutató átfogónak tűnik, bár személyesen nem próbáltam ki. A fordításhoz tengernyi függőségre van szükség (néhány GB méretű!). A méretből és a célokból sejthető, hogy aki fordításra adja a fejét hosszabb munkafolyamatra készülhet, és erősebb gépek előnyt jelenthetnek.
A Windows-felhasználók számára gondoskodnak a fent említett OpenVINO AI-effektusok mindegyikét tartalmazó előre beépített csomagok, amelyek letölthetők az OpenVINO GitHub kiadási oldaláról. Természetesen az effektusokhoz az Audacity for Windows legújabb verzióját kell telepíteni.

Nézd meg az Audacity blogbejelentést z OpenVINO AI-effektusokkal kapcsolatos további részletekért.