Az Opensuse Leap 16 hírei

Az openSUSE Project ma megerősítette, hogy az openSUSE Leap 15 operációs rendszer sorozat utódja az openSUSE Leap 16, amely a SUSE új Adaptable Linux Platformon
(ALP) fog alapulni.

Azok, akik a jól tesztelt openSUSE Leap operációs rendszerben bíznak, örömmel fogják észre venni, hogy az openSUSE Project már dolgozik utódján, az openSUSE Leap 16-on, amely ugyanazt a felhasználóbarát karbantartási és biztonsági szintet ígéri, mint az openSUSE Leap, kombinálva a fejlett vállalati szerverterjesztés előnyeivel.

Az openSUSE Leap 16 a SUSE új Adaptable Linux Platform (ALP) kódbázisán alapul, és célja, hogy a felhasználóknak kiegyensúlyozott operációs rendszert kínáljon, amely a SUSE ALP fejlesztése során létrejött hagyományos Linux-alapú operációs rendszeren felül a legmodernebb szoftvereket tartalmazza.
„A Leap 16-ra való áttérés nem csupán számszerű lépés, hanem jelentős előrelépést is jelképez a technológia és a felhasználói élmény terén. Az openSUSE Leap jövője a SUSE Adaptable Linux Platform innovatív koncepcióján alapul” – áll az openSUSE Project közleményében.

Az openSUSE Project azt is megerősíti, hogy a konténeres és virtualizált munkaterhelésekhez használható Leap Micro könnyű operációs rendszerét a Leap Micro 5 sorozatot követve a 6.0-s verzióra frissítik. A Leap Micro 6 a SUSE Linux Enterprise Micro 6.0 operációs rendszeren fog alapulni.

Az openSUSE Project azt ígéri, hogy a felhasználók számára egyértelmű migrációs útvonalakat biztosít az openSUSE Leap 15 és Leap Micro 5 verziókról, és elegendő időt biztosít a telepítéseik frissítésére. Késések esetén a jelenleg fejlesztés alatt álló openSUSE Leap 15.6 életciklusának meghosszabbítását is biztosítják, vagy akár egy új karbantartási frissítés, az openSUSE Leap 15.7 kiadását is.

Az openSUSE Leap 15.6 várhatóan 2024. június 11-én landol. A béta verzió nyilvános tesztelésre február 28-án lesz elérhető, míg a Release Candidate (RC) várhatóan 2024. április 27-én kerül az utcákra.