A Fish 3.7.0 Shell sok újdonsággal

Fish 3.7.0 Shell kiadásra került, jópár érdekes megoldással. Azaz megérkezett a Fish Shell (barátságos interaktív héj) 3.7.0 új kiadása.

A Fish mögött álló csapat bemutatta a legújabb iterációt – a fish 3.7.0-t. Tele van fejlesztéssel és javítással. Ez a kiadás a 3.6.0 után egy év elteltével jelent meg. Közben azonban volt néhány kisebb pont kiadás, így folyamatosan kaphatták a felhasználók az újdonságokat.

Mi is a Fish Shell

A Fish Shell egy modern, interaktív parancssoros (shell) program, amelyet kifejezetten azért terveztek, hogy könnyen használható legyen és tartalmazzon néhány fejlett funkcionalitást a felhasználók számára. A "shell" egy olyan program, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy parancsokat adjanak ki ésinterakcióba lépjenek a számítógép operációs rendszerével.

A Fish Shell különböző tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítik a felhasználókat a hatékonyabb és kényelmesebb munkavégzésben. Néhány jellemzője:

  1. Intelligens autókiegészítés:A Fish Shell egy intelligens autókiegészítő rendszerrel rendelkezik, amely segít a parancsok, fájlok és egyéb bemenetek gyorsabb begépelésében.
  2. Színkódolt kimenet: A shell kimenetei színkóddal lettek ellátva, amelyek segítik a felhasználókat a könnyebb értelmezésben.
  3. Egyszerű konfiguráció: A Fish Shell egyszerűen konfigurálható és testreszabható a felhasználói igények szerint.
  4. Jól dokumentált: A Fish Shell részletes dokumentációval rendelkezik, ami segíti a felhasználókat a funkcionalitások megértésében és használatában.

Fontos megjegyezni, hogy a Fish Shell egyike a többféle elérhető shellnek (például a Bash, Zsh stb.), és a választás a felhasználó preferenciájától függ. A Fish Shell különféle Linux disztribúciókhoz, macOS-hez és más Unix-szerű rendszerekhez érhető el.

Vessünk egy pillantást az új funkciókra.

Fish Shell 3.7.0: Újdonságok

Az előzmények lapozó, amely a parancsok előzményei között való navigálás kulcsfontosságú funkciója, jelentős fejlesztéseket kapott. Mostantól a felhasználók részsorozat-egyeztetéseket hajthatnak végre, lehetővé téve számukra, hogy könnyedén megtalálják az adott parancsokat.

Az előzménylapozó megnyitása most már intuitívabb, mivel automatikusan kitölti a keresőmezőt, amikor a felhasználók keresnek. Kényelmesebbnek bizonyul az előzmények lapozó Enter billentyűvel történő bezárása, akárcsak a keresett szöveg parancssorba másolása az azonnali szerkesztéshez, ha nem talál egyezést.

A motorháztető alatt teljesítményjavításokat vezettek be a parancsok befejezéséhez és a globbinghoz, ami különösen előnyös a lassabb fájlrendszereken, például az NFS-en.

Interaktív fejlesztések és szkriptek

A Fish 3.7.0-s szkriptelése számos fejlesztést tartalmaz, beleértve az összeomlások megelőzését negatív számmal rendelkező „exit” futtatásakor, valamint informatívabb hibaüzeneteket a parancshelyettesítések során fellépő hibák esetén. Az 'exec' parancs mostantól változó-felülírásokat alkalmaz, biztosítva a parancsok zökkenőmentes végrehajtását.

A Vi mód rajongói számos frissítéssel elégedettek lesznek, mint például a továbbfejlesztett kurzorformálás az iTerm2-ben és a kifinomultabb előzmények keresési élménye. A parancsok befejezését finomhangolták a kellemetlen hibaüzenetek elkerülése érdekében.

Az új funkció, a 'history-pager-delete', leegyszerűsíti az előzmények kezelését, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy gyors billentyűleütéssel töröljék az aktuálisan kiválasztott előzménylapozó elemet.

Kiegészítések, kinézet

A Fish 3.7.0 promptjai arculatváltáson estek át, az alapértelmezett téma most követi a terminál palettáját a harmonikusabb vizuális élmény érdekében. A különféle parancsok, köztük a zfs és a git kiegészítései finomításra kerültek, kiküszöbölve a hibákat és hozzáadva az új funkciók támogatását.

A kiadás a manual oldalkitöltés-generátor fejlesztéseit is tartalmazza, javítva a manual oldalakra vonatkozó javaslatok általános teljességét és pontosságát.

Összességében ez nem csak egy hibajavító frissítés, hanem hatékonyabb és élvezetesebb parancssori élményt is biztosít a komoly shell felhasználók számára. Köszönjük meg a csapatnak a folyamatos és átgondolt fejlesztéseket.

Ha meg szeretnéd tapasztalni a legújabb Fish Shell élményt, látogass el a Fish Shell hivatalos webhelyére, és szerezd be a Fish 3.7.0 példányát.