Új hónap, új Arch telepítő

Az Arch Linux 2023. decemberi ISO-kiadása meghozza a Linux 6.6 LTS frissített telepítőjét
Az archinstall menü alapú telepítő számos új funkciót és fejlesztést kapott.

Az Arch Linux 2023.12.01 tegnap jelent meg az Arch Linux ISO-pillanatfelvételeként 2023 decemberére, amelyet egy új kernel hajt, és sokkal jobban továbbfejlesztett telepítési élményt kínál.

Az Arch Linux 2023. decemberi ISO-kiadása tartalmazza az archinstall 2.7-et, amely két fontos szolgáltatást tartalmaz, nevezetesen az egyesített kernelkép (UKI) támogatását, amely egyetlen végrehajtható fájl, amely közvetlenül az UEFI firmware-ről indítható, valamint az új verziók ellenőrzésének képességét az Arch Linux telepítő elindításakor.

Az Arch Linux menüalapú telepítő az NVIDIA saját grafikus illesztőprogramjának telepítésekor az nvidia-dkms csomagot is támogatja. Hozzáadásra került a --skip-ntp paraméter, amely kezeli a „Várakozás az idő szinkronizálására (systemd-timesyncd.service) a befejeződésre”hibát a telepítés során, és bevezeti a hindi nyelv kezdeti támogatását.

Ezen felül az archinstall 2.7 lehetőséget ad a megszakítás és az EOF kezelésére a bemeneti promptoknál, javítja a felhasználói hibainformációkat, kiterjeszti a mypy-ellenőrzést, jobb dokumentációt vezet be a CSV használatával a táblázatokhoz, átszervezi a paraméterek meghatározását, egyszerűsíti a SysCommand dekódolást és kijavítja a korábbi verziókban előforduló hibákat, hogy növelje az Arch Linux telepítési tapasztalatának stabilitását és megbízhatóságát.

Az Arch Linux 2023. decemberi ISO-kiadása egyben az első, amelyet a legújabb és legjobb Linux 6.6 LTS kernelsorozat hajt meg, amely olyan új funkciókat vezet be, mint az Intel Shadow Stack támogatása az Intel CPU-khoz, az EEVDF nevű új feladatütemező, az USB MIDI 2 module támogatása, valamint számos új és frissített illesztőprogram a jobb hardver támogatás érdekében.

Azok, akik új számítógépekre szeretnék telepíteni az Arch Linuxot, azonnal letölthetik az Arch Linux 2023.12.01 ISO pillanatképet a hivatalos webhelyről. A meglévő Arch Linux felhasználóknak csak a telepítést kell naprakészen tartaniuk a sudo pacman -Syuparanccsal a kedvenc terminálemulátorukban.