Közeleg a vég: január 24!

Az Ubuntu 23.04 támogatása 2024. január 25-én lejár.

Az Ubuntu 23.04 „Lunar Lobster” hivatalos támogatása 2024. január 25-én lejár – alig egy hónap múlva.

Átmeneti, avagy rövid távú támogatott kiadásként, az Ubuntu 23.04 a kiadástól számított 9 hónapig kap frissítéseket. A Lunar Lobster 2023 áprilisában jelent meg és januárjában eléri az életciklusa végét (EOL).

Frissítsen Ubuntu 23.10-re, hogy továbbra is megkapd a biztonsági javításokat

Még mindig az Ubuntu 23.04-et használod? Frissítse az Ubuntu 23.10-re. Ez biztosítja, hogy továbbra is megkapd a biztonsági javításokat, a kritikus hibajavításokat és a fontos frissítéseket a Canonical szoftvereinek használatához.

Mivel közvetlenül frissíthető – nem kell letöltenie az ISO-lemezképfájlt és törölni a jelenlegi rendszert – nincsen valódi ok arra, hogy ne frissítse.

Az Ubuntu frissítések gyorsak (kevesebb mint 15 perc egy mai modern hálózati kapcsolaton), és nem zavaróak annyira; csak frissíteni, várni, újraindítani, amikor kéri, és kész. A PPA-k és a harmadik féltől származó repók azonban le vannak tiltva a frissítés során, ezért ne felejtse el újra engedélyezni ezeket (ha szükséges).

Miért érdemes frissíteni az Ubuntu 23.10-re?

Az Ubuntu 23.10-re frissítése szükséges ahhoz, hogy továbbra is megkaphassa az alapvető támogatást, de a foltok és javítások mellett kézzelfoghatóbb, nyomósabb okok is vannak rá.

Az Ubuntu 23.10 a legújabb GNOME 45 érkezett (amely tele van fejlesztésekkel), a Linux 6.5 kernelt használja, frissített grafikus illesztőprogramokat tartalmaz, és két vadonatúj alkalmazást mutat be, amelyek jelenleg kizárólag ebben a kiadásban: App Center és Firmware .

Rövid távú kiadásként az Ubuntu 23.10 2024. július közepéig támogatott, és április végétől frissíthetünk Ubuntu 24.04 LTS-re.

Ha úgy találja, hogy a folyamatos frissítési ciklus zavarba ejtő, fontolja meg az Ubuntu LTS-kiadások megtartását. Tény: az Ubuntu asztali számítógépet futtató emberek túlnyomó többsége LTS-verziót futtat. Kevesebb macera, hosszabban támogatott rendszer mindig jobb.

Az Ubuntu LTS kiadások 5 évnyi frissítést kapnak, beleértve az új kerneleket és grafikus veremeket, valamint további 5 év kiterjesztett/kibővített támogatási karbantartást (ESM). Egy új LTS kétévente jelenik meg, és az időközi kiadásokat kihagyva frissíthet egyik LTS-ről a másikra. Így nagyobb lemaradásod nem lesz a rövidebben támogatott verziókhoz képest!

Az Ubuntu 24.04 LTS megjelenési dátuma 2024. április 25. Ha frissítes az Ubuntu 23.10-re, akkor áprilisban frissíthet a következő LTS-kiadásra, amely után csak 2029-ig nem kell frissítenie a rendszert újabb kiadásra, ha nem akarom.

Természetesen továbbra is használhatja az Ubuntu 23.04-et, amíg csak akarja. Ennek a verziónak a támogatása 2024 januárjában megszűnhet, de az operációs rendszere továbbra is működik, és ha Snap és Flatpak alkalmazásokat használsz, valószínűleg még sok éven át fog frissítéseket kapni az alkalmazásokhoz. De ha van mód, akkor kövesse a hivatalos utat: ami EOL, az EOL!