Az örök licenc és a VMware esete...

A Broadcom kitolt a VMware-ügyfelekkel az akvizíció után? A VMware ügyfeleinek nem biztos, hogy tetszik a változtatások mögött rejlő szándék. A Broadcom nemrég fejezte be a VMware felvásárlásának folyamatát 61 milliárd dollárért. Mint minden vállalati tulajdonosváltásnak, ennek is vannak pozitív és negatív hatásai a helyzettől függően. Sajnos a VMware, az egyik legnépszerűbb virtualizációs megoldás számára ez nem jó hír.

Az engedélyezés egyszerűsítése vagy csak a cukorbevonat?

Közvetlenül a felvásárlás után a VMware bejelentette, hogy változások lesznek a licencek működésében és a VMware-ügyfelek támogatási ciklusában. Míg céljuk a jogosítványok "egyszerűsítése" említik, de csak rontottak rajta sokak szerint.
És hogyan? és Az előfizetésen alapuló licencmodell elfogadásával az örökös licencek lemondásával.
Az örökös licencek egyszeri vásárlások, amelyek során a vevő jogosult a szoftver használatára, ameddig csak akarja. Lehetőséget kap a frissítésre/megújításra, ha szüksége van az újabb verzióra. Elvileg.
Így a VMware-termékek örökös licence többé nem számít. Igényeinek megfelelően elő kell fizetnie a termékeikre/szolgáltatásaikra azoknak, akik ezt szeretnék használni.

A közleményben megemlítik:

%3E A VMware már több mint egy éve halad az előfizetéses modellre való átállás felé, és az iparág már magáévá tette az előfizetést a felhőalapú fogyasztás szabványaként. Az egyszerűsített portfólióval befejezzük az előfizetéses ajánlatokra való átállást. Az ajánlatok kizárólag előfizetésként vagy lejáratú licencként lesznek elérhetők az örökös licencek értékesítésének, valamint a támogatási és előfizetési (SnS) megújításának mától kezdődően.

Az ő szemszögükből azt mondják, hogy az előfizetési modellel az ügyfelek több értéket kapnak befektetésükért.
De kétlem, hogy mindenki egyetértene ezzel a gondolattal. Az egyszeri díjas vásárlási tervek mindig jobbak lesznek az ügyfelek számára, mint az előfizetésesek. Ezt agyon jól példázza a DaVinci Resolve is, ahol örökre megveszed a licencet és használhatod, ellenben más NLE videóvágókkal. A YouTube-n sok érdekes videó van, ahol a tartalomkészítők átálltak a DaVinci-re, mert a havi vagy évi "bérleti díj"-at kérő egyéb vágóporgramok már nem olyan kedvező konstrukciók... Szereti az Adobe előfizetésen alapuló modelljét az Adobe Premier Pro használatához, vagy inkább az Apple Final Cut Pro egyszeri díját részesíti előnyben (ha Apple számítógéppel rendelkezik) a felhasználó? De sok hasonló példa is van.
Szerintem a legtöbben inkább az egyszeri díjat választanák. Tehát hasonló előnyben részesítené a VMware ügyfeleit.

Még a VMware is elismerte ezt a tényt vállalkozása számára egy blogbejegyzésben az év elején:

Az állandó helyszíni vagy örökös licenchez licenckulcsot és SnS-t vagy vásárlási támogatási lehetőséget biztosítanak. Ez a leghíresebb modell.

Elég ironikus, igaz? Még akkor is, ha egyes új ügyfelek kedvelik is, a meglévő ügyfelek nem biztos, hogy elégedettek az örökös licencek előnyeivel, amelyek lejárnak. A jó reklámmal, és erős média támogatással mindent el lehet adni, de amikor az emberek találkoznak a korlátozott idejű örök dolgokkal (ami anyagilag is fájó) akkor elgondolkodnak...

Igen, jól olvastad.

Nem, az ügyfelek a mai nap után nem újíthatják meg SnS-szerződéseiket az állandó licencű termékekre. A Broadcom együttműködik az ügyfelekkel, hogy segítsen nekik „kereskedni” állandó termékeikkel az új előfizetéses termékekért cserébe, a frissítési árképzési ösztönzőkkel. További információért az ügyfelek kapcsolatba léphetnek VMware-fiókjukkal vagy partner képviselőjükkel.

A meglévő ügyfelek használhatják a szoftvert. Ennek támogatása azonban megszűnne, és lehetőség lenne az előfizetés alapú előfizetésre történő frissítésre/váltásra.

Ezekkel a változtatásokkal együtt a VMware Cloud Foundation termékkínálatában is vannak módosítások:

  • A felére csökkentették az előfizetési árakat, és megnövelték a támogatási szinteket
  • Bevezetett egy új VMware vSphere Foundationt, amely vállalati szintű platformot kínál a közepes és kisebb ügyfelek számára.

Ha ellenőrizni kell a változás által érintett termékeket, javaslom, hogy kövesd a hivatalos közleményt , ahol további kérdésekre válaszolnak az ügyfeleknek.

Tehát a Broadcom kihasználja a helyzetet?

Azt hiszem, igen. Amint befejezték az akvizíciót, végrehajtották a változtatást, hogy agresszíven több bevételhez jussanak a VMware termékekből.
Úgy gondolom, hogy megtarthattak volna némi támogatást az örökös licenc birtokosai számára, vagy továbbra is kínálhatták volna bizonyos jogosult ügyfeleknek, akik nem tudják indokolni az előfizetési modellt a vállalkozásuk számára.

A Broadcom csak egy újabb vállalat, amely keserű hírt ad az akvizícióról a végfelhasználók számára?