A Python dominál

A Python dominál: a GitHub 2023-as legnépszerűbb programozási nyelvei.

A GitHut adatai szerint a Python a legnépszerűbb nyelv a GitHubon 2023-ban, kiemelve a kódolásra gyakorolt ​​globális hatását.
A GitHut egy olyan platform, amely elemzéseket és vizualizációkat biztosít a GitHub, a legnagyobb és legnépszerűbb kódtárhely platform számára. Betekintést nyújt a programozási nyelvek és a GitHub adattárak tevékenységébe és népszerűségébe.
A GitHub adatainak, például a különböző programozási nyelvekre vonatkozó push-ok vagy lehívási kérelmek számának elemzésével a GitHut megmutatja a használatuk trendjeit, a nyilvános adattárakba való hozzájárulást és a szoftverfejlesztési tevékenységekkel kapcsolatos egyéb mutatókat.

Python a legjobb?

Nem meglepő módon 2023-ban továbbra is a Python az első számú versenyző a GitHubot használó fejlesztők között, közel 18%-os részesedéssel az összes programozási nyelv közt, megőrizve vezető helyét immár negyedik éve. 0,5%-os növekedést mutatva az előző évhez képest, megszilárdítva pozícióját, mint a legnépszerűbb programnyelv.

Az enyhe visszaesés ellenére a Java továbbra is erős a második helyen végzett, alig több mint 11%-kal. Amit azonban hangsúlyozni kell: a Java, a különféle hullámvölgyeket átélt programozási nyelvek közül egyedülállóan, az elmúlt évtizedben stabil pályát tartott, bizonyítva stabil pillérként betöltött szerepét az egész IT szektorban.

Go, a feltörekvő

A rangsorban gyorsan emelkedő Go megszerezte a harmadik helyet, és a Java elhagyásának küszöbén áll, kevesebb mint 0,3%-kal lemaradva. Ennek természetesen megvan a magyarázata az elmúlt évek felhőalapú alkalmazások és szolgáltatások fellendülésében, ahol a Go az egyik legjobb választás a DevOps mérnökök számára.

A JavaScript, amely egykor vitathatatlanul vezető szerepet játszott a GitHubon 2014 és 2018 között, az elmúlt négy évben jelentős csökkenést tapasztalt annak ellenére, hogy megőrizte erős pozícióját.
A C++ és a TypeScript az ötödik és a hatodik helyet foglalja el.

A GitHub legnépszerűbb programozási nyelvei 2023-ban

Íme egy pillantás a 2023-as 10 legjobb programozási nyelvre a GitHubon, a lehívási kérések szerint rangsorolva – egy javaslat a kódváltozások tárházba való egyesítésére, ami megbízható mérce.

A vezető nyelvek

A vezető nyelvek

A PHP népszerűségi csökkenése

Azonban ahogy egyes programozási nyelvek egyre népszerűbbek, mások elvesztik vonzerejüket. Ez különösen nyilvánvaló a PHP és a Ruby esetében. A webfejlesztésben régóta működő PHP 4,8%-os népszerűségével a hetedik helyre csúszott vissza. Ruby szorosan követi, 4,7%-kal. A GitHubon 2023-ban a 10 legnépszerűbb nyelv között a kilencedik és a tizedik helyet a C, illetve a C# foglalja el.

Következtetés

Összességében a programozási nyelv népszerűségére és az évről évre (Y/Y) vonatkozó változásokra vonatkozó adatok a szoftverfejlesztés dinamikus tájáról árulkodnak. A Python továbbra is szerény növekedéssel vezet, ami erős és növekvő jelenlétét jelzi.

A Go is egyre nagyobb teret hódít, megmutatva növekvő relevanciáját az iparágban, tükrözve a technológiai trendek és a fejlesztői preferenciák változásait. A hagyományos nyelvek, mint például a Java és a C++, jó ellenálló képességről tettek tanúbizonyságot, ami az évek során bizonyítja tagadhatatlan tulajdonságaikat, amelyek a mai napig relevánsak.

Ezzel szemben az olyan nyelvek, mint a PHP és a Ruby, túl vannak a csúcson, és ez a csökkenő tendencia valószínűleg tovább fog erősödni.

További információkért látogass el a GitHut oldalára .

Hozzászólások

Ez talán az oktatás hatása?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mármint nyugaton, mert ott a Python iskolai tanagyag sok helyen. A GO-t viszont nem értem. Mármint hogy mitől jött fel ennyire.