Linux kernel fejlesztése a Linux 6.7-tel folytatódik

Linux kernel fejlesztése a Linux 6.7-tel folytatódik, amely a következő nagy kernelkiadás az év végére várható, és Linus Torvalds bejelentette, hogy elérhető az első Release Candidate (RC) mérföldkő nyilvános tesztelésre.
A legnagyobb változás a Linux kernel 6.7-ben a bcachefs fájlrendszer megvalósítása, amely egy másolás-írásra (COW) fájlrendszer Linux-alapú operációs rendszerekhez, amely úgy készült, hogy versenyezzen a Btrfs és ZFS fájl által kínált modern funkciókkal. rendszereket, miközben az EXT4 és XFS fájlrendszerek sebességével és teljesítményével rendelkezik.

A Linux kernel 6.7 az NVIDIA GSP firmware-ének támogatását is ígéri a Nouveau nyílt forráskódú grafikus illesztőprogramban, amely csak olyan hardvereken lesz használható, ahol a GSP (GPU rendszerprocesszor) nem támogatott, míg a már támogatott hardvereken opcionális.

Számos hálózati frissítés található a Linux 6.7-ben, például támogatja a GRO kicsomagolást az IPsec ESP-hez UDP-ben, a TCP időbélyegek használati felbontásának támogatását, amelyeket egy route attribútum szelektíven engedélyez, valamint támogatja a TCP hitelesítési opciót (RFC 5925, TCP-AO).

Ezenkívül támogatja a netlink GET for MDB-t (multicast forwarding), amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egyetlen MDB-bejegyzést kérjen a teljes tábla kiíratása helyett, 20%-kal növelte az egyetlen TCP áramlási teljesítményt egy 200 Gbit-es hálózati kártyán a rendszeres TCP ACK elhalasztásával a socket feldolgozása közben.

A Fair Queuing (FQ) csomagütemező beépített 3 sávos prioritást és WRR ütemezést, bypass támogatást és jobb inaktív folyamatjelentést kapott. A BPF v4 CPU utasítások támogatása az ARM32 és s390x platformokhoz került hozzáadásra, valamint a BPF időzítő rögzítésének lehetősége az aktuális CPU-hoz.

A Linux 6.7 Btrfs fájlrendszeréhez számos új funkció tartozik, mint például a raid-stripe-tree, egy új fa a logikai fájl kiterjedésének leképezéséhez, ahol előfordulhat, hogy a fizikai leképezés nem egyezik több eszközön, egyszerű kvóta elszámolás (squota) és ideiglenes fsid fájlrendszer (temp_fsid).

A Btrfs fájlrendszer teljesítményjavításokat is kapott, hogy 12 százalékkal csökkentse a fájlok törlésének idejét a sok kiterjedésű fájlok esetében azáltal, hogy csökkenti az ellenőrzőösszeg-törlések foglalásait, és 5 százalékkal csökkenti a kritikus funkciók futási idejét,hatékonyabbá tette a beszúrások során végzett állapot-összevonásokat.

Az EXT4 fájlrendszer fejlesztéseket kapott a több blokkos lefoglalója és a kiadott adatblokkok optimalizált kezelése terén a véglegesítési mechanizmusában, hogy elkerülje az esetleges zárolási versengéseket az s_md_lock spinlockon. Ezenkívül az EXT4 tartalék szuperblokkját továbbfejlesztették, hogy online átméretezések, illetve a címke vagy az UUID frissítésekor jobban frissüljön.

Az exFAT fájlrendszer támogatása ioctls támogatással frissült a fatattr utilban használt fájlattribútumok lekéréséhez és beállításához, valamint egy új zero_size_dirmount opció a fürt lefoglalásához könyvtár létrehozásakor. Másrészt az F2FS fájlrendszer nagyobb oldalméret-támogatást kapott azáltal, hogy megváltoztatta a belső blokkméretet az oldalmérethez igazítva, és javította a zónás blokkok eszközeinek támogatását a kikapcsolási helyreállítás tekintetében.

A Linux kernel 6.7 emellett kezdeti hálózati támogatást ad a Landlockhoz, a HDA javítások támogatása, a Thunderbolt/USB4 javítások az új hardvertípusok és eszközök támogatásához, lehetővé teszi, hogy minden média-illesztőprogram VB2 kAPI-t használjon a régi V4L2 mag helyett Az eltávolított videobuf kAPI portolja az autofs-eket az új mount API-hoz, frissíti a CephFS naplózást, és támogatja a nem összefüggő kapacitású bitmaszkokat az Intel CAT implementációjához.

A Linux 6.7 a LoongArch-ot a KVM (Kernel-alapú virtuális gép) támogatott architektúrájává teszi, valamint a PREEMPT_DYNAMIC támogatását statikus kulcsokkal, valamint a BPF CPU v4 utasításait is hozzáadja a LoongArch architektúrához. Az ARM platformok esetében a KVM mostantól vendégtámogatást is kínál a memóriakezelési utasításokhoz. Ezenkívül a KVM támogatást kapott az Smstateen és a Zicond bővítményekhez, valamint a senvcfg virtualizáláshoz.

A Rust támogatása a Rust 1.73.0-ra frissült, és az IBT alapértelmezés szerint engedélyezve van, ha a C-ben is engedélyezve van. Az ARM64 támogatás új HWCAP-definíciókkal és az Ampere SoC PMU-k támogatásával bővült, míg az ARM platform egy adattámogatást kapott Az AMD/Pensando feldolgozóegysége és a Sophgo új RISC-V alapú csúcskategóriás eszköze.

A Linux 6.7 kriptográfiai támogatása új virtuális címen alapuló lskcipher interfészt kapott, javított AES/XTS-teljesítményt a 6-utas kibontásnál PPC-hez, FIPS 202 SHA-3 támogatást a PKCS1Pad-ben, valamint gyors útvonalat az egyoldalas üzenetekhez az Adiantum lemeztitkosításban.

Ahogy az minden új Linux kernelágtól várható, a hardver támogatása lendületet kap. A Linux 6.7 támogatást ígér az AMD platformokhoz es83xx, AMD ACP 6.3 és 7.0, Awinc AT87390 és AW88399 hangchipekkel, hangtámogatást számos Intel és MediaTek platformhoz, Qualcomm SM6115 és SC7180 platformokat, Richtek T28 és Texas Instruments RTQx51 Qualcomm SDM670 (MDSS) és SM7150 SoC-hoz.

A Linux 6.7 hardvertámogatása további USB Type-C új illesztőprogramokat, XHCI kiterjesztett nyomkövetési támogatást, USB „La Jolla Cove Adapter (LJCA)” támogatást, új USB dwc3 platformok támogatását, DMI különlegességet a HP Omen gépekhez, firmware-t is tartalmaz. Illetve észlelési fejlesztés a Lenovo cptkbd-hez, támogatja az aux MAC-címek olvasását a Lenovo Thinkpad eszközök átvitele közben, valamint a ThinkPad Compact billentyűzetek felfüggesztési/folytatási javításait.

Végül, de nem utolsósorban van egy új EDAC-illesztőprogram a Xilinx Versal integrált memóriavezérlőjéhez, egy új eszközfa-kötés a Monolithic Power (MPS) MP3309C fokozó konverterhez, „eladói” háttérvilágítási különlegességek 3 Lenovo x86 Android táblagéphez, egy EC GPE. észlelési funkció a HP 250 G7 notebook PC-hez.

A közelgő Linux 6.7-es kernelkiadás azt is lehetővé teszi a Linux számára, hogy natív módon kezelje a PCIe AER-n keresztül jelzett CXL-hivatkozási protokollhibákat a jelenlegi generációs CXL-platformokon, frissíti az NFSv4.1-et, hogy kezelje az NFS4ERR_DELAY hibákat a munkamenet-trunking során, támogatja az idmapped csatolásokat a CephFS-ben,

A Linux kernel 6.7 végleges kiadása 2023 decemberének végén vagy 2024 januárjának elején várható, ami teljes mértékben attól függ, hogy Linus Torvalds hány kibocsátásra jelölt (RC) mérföldkövet jelent be addig, vagy túlságosan elfoglalt-e a szilveszteri ünnepségek alatt.

A Linux 6.7 megjelenésére december 31-én (szilveszterkor) számíthatunk, ha Linus Torvalds hét kiadásra jelölt verziót jelent be, vagy január 7-én, ha addig nyolc kiadásjelöltet jelentenek be. Van egy olyan érzésem, hogy a december 31-i megjelenési dátum nem biztos, hogy megtörténik, de remek újévi ajándék lesz, ha lesz.

Azok a korai alkalmazók, akik tesztelni szeretnék a Linux kernel 6.7-et, letölthetik az első Release Candidate (RC1) mérföldkövet Linus Torvalds git fájából vagy a kernel.org webhelyről.

Ne feledd azonban, hogy ez egy kiadás előtti verzió, nem kellene egy termelő, vagy akár csak folyamatosan használt hobby gépre tenni.

Összefoglalva: Ha nem vagy technomágus, akkor elegendő annyit tudni: ez több hardvert támogat majd, illetve pár hasznos dolgot fejlesztettek (pld. btrfs fájlrendszert).