Lassan elkészül az új Mesa

A Mesa 23.3 egy-két héten belül megjelenésre készül, a Mesa 23.3-rc4 pedig a nyílt forráskódú grafikus illesztőprogramok gyűjteményének legfrissebb heti kiadása lesz.

Eric Engestrom szerdán kiadta a Mesa 23.3-rc4-et az illesztőprogramok legújabb gyűjteményeként. Az elmúlt héten számos javítást gyűjtöttek össze a Mesa általános Vulkan kódjához, a RADV és ACO AMD illesztőprogram kódjához, a Zink OpenGL-on-Vulkan illesztőprogramhoz, az Intel ANV Vulkan és Iris Gallium3D illesztőprogramokhoz, valamint számos egyéb javításhoz. Összességében semmi sem túl izgalmas a Mesa 23.3-rc4 számára, csak a különféle javítások rutinszerű backportolása.

A Mesa 23.3 kiadás jelenleg két hibát követ: egy GNOME problémát a Waylanden és egy RadeonSI összeomlást. Amint a blokkoló hibákat eltávolították, a Mesa 23.3 hivatalos formában debütál. Ez a Mesa 23.3 stabil kiadás valószínűleg a következő egy-két héten belül megérkezik a szokásos megjelenési ütem miatt. Mivel a Mesa 23.2 a kiadáskezelési problémák miatt közel két hónappal ezelőtti stabil debütálása óta nem látott pont kiadásokat, a Mesa 23.3 remélhetőleg előbb, mint utóbb megjelenik.

A Mesa 23.3 a Mesa3D negyedéves frissítéseként bevezeti az NVK Vulkan illesztőprogramot, a kezdeti AMD GFX11.5 "RDNA3 frissítés" támogatást, a kezdeti Raspberry Pi 5 támogatást, további Intel Arc Graphics optimalizálásokat, a mesh shader alapértelmezés szerinti támogatását az Intel ANV-hez, és sok más változást különösen az Intel és AMD Radeon nyílt forráskódú illesztőprogramokhoz. Az olyanok, mint a Rusticl és a Zink is kapott néhány szép fejlesztést ebben a ciklusban.

Itt található A Mesa 23.3-rc4 javításainak listája a levelezőlistájukon.

Összefoglalva: semmi teendő, a munka halad, várjuk a stabil kiadást. Hacsak nem vagy technomágus, nem kell(ene) a Mesa rendszeredet barkácsolni!