Egy korszak vége?

Az RHEL 10 terve felfedi a Wayland dominanciáját a jövőbeli Linux-kiadásokban, a továbbfejlesztett megjelenítési funkciókra összpontosítva.

A Xorg és a Wayland két alapvetően eltérő megközelítést képvisel a grafikus szerverrendszerekkel kapcsolatban a Linux világában, élénk és folyamatos vitát váltva ki a közösség között.

Ennek fényében a Xorg, a klasszikus szabvány kiterjedt történetéről és széles körű kompatibilitásáról ismert, míg a Wayland modernebb és áramvonalasabb utódja.

Mindennél jobban azonban úgy tűnik, hogy a Xorg utolsó napjait éli, egyre több Linux disztribúció és asztali környezet készül elhagyni a Wayland javára. Például a KDE és a GNOME kinyilvánította szándékát, hogy a következő verzióikban teljes mértékben áttérnek a Waylandre, amihez a Fedora is csatlakozott.

Most azonban a Linux-ökoszisztéma legnagyobb neve, a Red Hat bejelentette, hogy jövőbeli RHEL 10-ük teljes mértékben a Waylandre fog támaszkodni, elhagyva az Xorgot, és csak az Xwayland-et fogja megtartani kompatibilitási rétegként.

Egy korszak vége...

A Red Hat jelentős változtatásokat jelentett be a közelgő Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 10-ben, ami egy korszak végét jelenti a 30 éves hagyományos X Window System, az Xorg számára, a Wayland javára. Akár hiszi, akár nem az ember, a Red Hat részvétele ebben az átalakulásban körülbelül 15 évet ölel fel.

A végső döntés meghozatalának ideje azonban lejárt. A lépést az a felismerés vezérelte, hogy az X11 protokoll és az Xorg szerver alapvető problémákkal küzd, amelyeket a Wayland megoldhat. Ugyanakkor, míg a Red Hat az Xorg és a Wayland stackeket is támogatta, a köztük megosztott idő és erőforrások fenntartása egyre nagyobb kihívást jelent.

Mindez ahhoz a döntéshez vezetett, hogy az RHEL 9-ben leállítják az Xorg szervert, és a tervek szerint a jövőbeni kiadásokban eltávolítják. A 2025 első felére tervezett RHEL 10-ből eltávolítják az Xorgot és más X-szervereket, kivéve az Xwaylandet. Ez az átállás folyamatos támogatást biztosít az X11 kliensek számára az Xwaylanden keresztül, miközben megkönnyíti az átállást a Wayland ökoszisztémára.

Ezzel úgy döntöttünk, hogy eltávolítjuk az Xorg szervert és más X szervereket (az Xwayland kivételével) az RHEL 10-ből és a következő kiadásokból. Az Xwayland képes lesz kezelni a legtöbb X11-klienst, amely nem kerül azonnal a Waylandre, és ha szükséges, ügyfeleink képesek maradni az RHEL 9-en annak teljes életciklusa alatt, miközben megoldják a Wayland ökoszisztémára való átálláshoz szükséges sajátosságokat.

Noha ez a döntés az RHEL-re vonatkozik, a Linux disztribúciók közötti egyre növekvő egyetértést tükrözi a modernebb és hatékonyabb grafikus veremek felé való elkerülhetetlen elmozdulásról.

Bár mindig lesznek olyan felhasználók, akik racionalizálják, hogy bizonyos alkalmazások, például távoli asztali kliensek, képernyőmegosztás vagy más funkciók nem futnak megbízhatóan a Wayland alatt, de a fejlődés nem áll meg!

A kérdés az, hogy ki mikor fog áttérni, nem az, hogy áttérnek, vagy nem. De akár tetszik ez sokaknak, akár nem, a következő 2024 vízválasztó lesz. A dolgok várhatóan a közelgő KDE 6 és GNOME 46 megjelenése után alakulnak, amelyek teljes mértékben a Waylandre összpontosítanak. Ennek fényében az Xorg valószínűleg teljesen megszűnik a következő években, és eleinte megmarad némi Xwayland-alapú kompatibilitás.

Mi a teendő?

Érdemes átnézni a programjainkat és azokat lassan lecserélni, amik csak és kizárólag Xorg alatt mennek. Bár sok olyan Xorg-ra írt program van, ami simán és jól használja Xwayland-on keresztül az új megoldásokat, de egy idő után már igényünk lesz a teljesen Wayland kompatibilis programokra.

Hozzászólások

kami911 képe

Mondjuk neki könnyű Mondjuk neki könnyű

#1 Saját gyerekük, örülnének, ha jobban terjedne. Az a gond, hogy még nincsen kész, pedig jó ideje készítik. Nem is értem, hogy ennyi idő alatt miért nem érték el az azonos szolgáltatás paritást a X-szel összehasonlítva.

 

Majd kíváncsi leszek a Cinnamon 6.0-ban hogy muzsikál a Wayland támogatás. Lehet csak erre vártak eddig? (csak viccelek)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve