A Proxmox VE 8.1 megérkezett

A Proxmox VE 8.1 Debian 12.2 alappal, Linux kernel 6.5-tel, QEMU 8.1.2-vel és LXC 5.0.2-vel debütál, továbbfejlesztve a virtuális környezeteket.

A Proxmox VE (Virtual Environment) egy nyílt forráskódú virtualizációs platform virtuális gépek és tárolók kezelésére. Átfogó megoldást nyújt a virtualizált adatközpontok és a felhő infrastruktúra számára egyaránt. A Proxmox egy olyan platform, amely lehetővé teszi a szerverek virtualizációját és konténerizációját. Ez egy nyílt forráskódú szoftver, amely számos lehetőséget kínál a virtualizációhoz és a konténerek kezeléséhez. A Proxmox olyan eszközöket biztosít, amelyek segítségével könnyen létrehozhat, kezelhet és felügyelhet virtuális gépeket és konténereket.

Ez a platform ötvözi a KVM (Kernel-based Virtual Machine) virtualizációs technológiát a konténerezésre szolgáló LXC (Linux Containers) technológiával. Ezen felül tartalmaz egy webes felületet is, amelyen keresztül könnyen elérhetővé válnak az egyes szolgáltatások és funkciók.

A Proxmox lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hatékonyan használják a hardveres erőforrásokat, például a processzor teljesítményét és a memóriát, miközben virtualizált környezeteket vagy konténereket hoznak létre és futtatnak. Ezáltal egy könnyen kezelhető, de erős eszközt kínál a szerverek virtualizációjához és menedzseléséhez.

A Debianra épülve olyan kulcsfontosságú technológiákat integrál, mint a kernel alapú virtuális gép (KVM) virtuális gépekhez és Linux konténerek (LXC) a könnyű konténer alapú virtualizációhoz.

Öt hónappal az előző 8.0-s verzió után megérkezett a Proxmox 8., lássuk az újdonságokat.

Proxmox VE 8.1 újdonságok

A Proxmox VE 8.1 a Debian 12.2-re (Bookworm) épül, de a Linux 6.5-ös kernelre támaszkodik, mint új stabil alapértelmezésre. Ez a kiadás a QEMU 8.1.2, az LXC 5.0.2 és a ZFS 2.2.0, valamint a Ceph Reef 18.2.0 és Ceph Quincy 17.2.7 frissítéseit is tartalmazza.

A hozzáadott Secure Boot támogatás jelentős fejlesztés, amely biztonságosabb rendszerindítási folyamatot biztosít. A Proxmox VE mostantól tartalmaz egy aláírt rendszerbetöltőt, amelyet a legtöbb hardveres UEFI implementáció felismer.

Ez a szolgáltatás a telepítőre is kiterjed, megkönnyítve a telepítést a Secure Boot-kompatibilis környezetekben. Meglévő telepítéseknél a Secure Boot rendszerre való áttérés újratelepítés nélkül lehetséges, a Proxmox dokumentációjában található útmutatás alapján .

Sőt, a Proxmox VE Software-Defined Network (SDN) stackje a kísérleti állapotból a teljes mértékben támogatotttá fejlődött. Olyan új funkciókat tartalmaz, mint az automatikus DHCP IP-címkezelő beépülő modul és a továbbfejlesztett DHCP-bérletkezelés a webes felhasználói felületen keresztül.

A rugalmasabb értesítési rendszer bevezetése egy másik feltűnő funkció ebben a kiadásban. A felhasználók mostantól a helyi Postfix MTA és hitelesített SMTP vagy Gotify példányokon keresztül irányíthatják az értesítéseket. Ez a rendszer egyeztető alapú szabályokat használ az értesítések címzettjének és az általuk fogadott események természetének meghatározására.

A platform felhasználóbarát webes felületet kínál, így kezdők és tapasztalt rendszergazdák számára is elérhető. Ennek fényében a Proxmox VE 8.1 fejlesztéseket hoz, beleértve a hatékonyabb tömeges műveleteket, a továbbfejlesztett vendégszűrést és az egyszerűsített kerneljelentést.

A biztonsági mentési és visszaállítási rendszerben jelentős fejlesztések tapasztalhatók, beleértve a konfigurálható értesítési módokat és a biztonsági mentések főkulcsokkal történő továbbfejlesztett kezelését. Ráadásul a vma CLI eszközt finomítottuk a célzottabb biztonsági mentéskezelés érdekében.

Végül, az új kiadás tartalmazza a legújabb QEMU verziót, és javítja a vágólap támogatását a VNC konzolon. Különféle problémákkal is foglalkozik, beleértve a virtuális gépek összeomlásának megelőzését a biztonsági mentés során, valamint a virtuálisgép-sablonok jobb kezelését a TPM segítségével.

Ha a többi újdonság érdekel, nézd meg a bejelentést vagy a kiadási megjegyzéseket a Proxmox Virtual Environment 8.1 változásainak teljes listájáért. A telepítési ISO képfájlok ingyenesen letölthetők a projekt weboldaláról.