Ubuntu: 19 éve indult és az open source világ egyik sarokkövévé vált

kami911 képe

Ma az Ubuntu Linux disztribúció ünnepli 19. születésnapját.

Az Ubuntu egyik alapítója Mark Shuttleworth, egy dél-afrikai üzletember és űrtúrista, akinek a cége, a Canonical 2004. október 20-án adta ki a rendszer első kiadását, az Ubuntu 4.10-et. A név az afrikai Bantu népek filozófiájából származik, és azt jelenti, hogy „emberiesség”. További körülbelüli fordítása: „emberiesség másokkal szemben”, „azért vagyok, mert mi vagyunk”, „egy egyén a többi emberen keresztül válik emberivé”. Más fordítás szerint: „a hit egy univerzális kötődés, amely összeköti az emberiséget”.

Az Ubuntu rendkívül következetes frissítési ütemezéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy minden hat hónapban megjelenik egy új kiadás, így az új funkciók és fejlesztések gyorsan eljutnak az emberekhez. Az új Ubuntu kiadások mindig tartalmazzák a legfrissebb GNOME-ot, mert úgy van időzítve, hogy a legfrissebb GNOME után egy hónappal jelenik meg az Ubuntu. Az Ubuntu jelenleg a GNOME felületet használja alapértelmezetten, de régebben, a 11.04-es verziótól a 17.04-esig a saját fejlesztésű Unity volt alkalmazva. Egyéb felhasználói felületekkel is elérhető, melyek fejlesztése kisebb-nagyobb mértékben különálló projektként fut, mint például az Ubuntu KDE-s testvére, a Kubuntu vagy az LXQt-re alapozott Lubuntu disztribúció. Mindegyik terjesztés azonos verzióit újratelepítés nélkül konvertálhatjuk át, vagy akár egy időben mindegyik telepítve lehet. Ezt azért tehetjük meg, mert mindegyik disztribúció ugyanazon az archívumon alapul.

Az Ubuntu fejlesztését jelenleg a Canonical Ltd. finanszírozza. 2005. július 8-án Mark Shuttleworth és a Canonical Ltd. bejelentette az Ubuntu alapítvány létrehozását, 10 millió dollár alaptőkével. Az alapítvány célja az Ubuntu fejlesztésének mindenkori támogatása, de 2006 óta nem fejtett ki aktív tevékenységet. Az alapítvány célja hogy az Ubuntunak a Canonical-tól független pénzügyi alapja legyen, ezzel biztosítani a disztribúció fennmaradását hosszú távon, abban az esetben is, ha a Canonical esetleg nem vesz részt a fejlesztésben.

2007. május 1-jén a Dell bejelentette, hogy Ubuntuval előtelepített asztali PC-ket, és laptopokat fog árusítani 2007. május 24-től. Ezek a számítógépek csak Észak-Amerikában kerültek forgalomba, de nem sokkal később, 2007. augusztus 8-án az Egyesült Királyságban, Franciaországban, és Németországban is hozzáférhetők lettek.

2007 júliusában az Ubuntu Live 2007 konferencián Mark Shuttleworth bejelentette, hogy a 2008 áprilisában megjelenő Ubuntu 8.04 lesz a következő LTS (Long Term Support – hosszú ideig támogatott) kiadás, illetve hogy kétévente fognak LTS kiadásokat megjelentetni.

Azóta minden páros év áprilisában jelennek meg LTS (Long Term Support - Hosszú Támogatású) kiadások, amelyre napjainkban a Linux Mint és épül. Ezek a kiadások öt évnyi gyártói támogatást élveznek. Az Ubuntu azonban kínál 10 évnyi támogatást is, miután 2021-ben 10 évre bővítette a Canonical az Ubuntu 14.04 és 16.04 LTS támogatását.

  • Az első Ubuntu kiadás, az Ubuntu 4.10, a "Warty Warthog" nevet kapta, és azóta minden új verziót egy állat és egy melléknév alkot.

  • Az Ubuntu a Debian disztribúcióra épül, és a Debian projekt aktív hozzájárulója.

  • Az Ubuntu alapvetően az asztali felhasználók számára készült, de a különböző variánsai lehetővé teszik a használatát különböző területeken, mint például a szerverek vagy az IoT eszközök.

  • Az Ubuntu a világ számos országában elérhető, és számos nyelvre van lefordítva.

  • A Canonical nevű vállalat áll a Ubuntu mögött, amely a rendszer fejlesztését és támogatását végzi.

  • Az Ubuntu Studio változat kifejezetten a kreatív szakemberek és művészek számára készült, tartalmazza a grafikai és multimédia alkalmazásokat.

  • Az Ubuntu telefonos változata, az Ubuntu Touch, kifejlesztés alatt állt, de végül nem terjedt el széles körben.

  • Az Ubuntu terjesztése ingyenes, és az összes szoftvert is ingyenesen elérhetővé teszi.

  • Az Ubuntu hatalmas közösséggel rendelkezik, amely hozzájárul a fejlesztéshez, támogatja a felhasználókat, és részt vesz a dokumentáció írásában és a fordításban is.

Jelentősége

Az Ubuntu rendkívül fontos szerepet játszik az open source világban és a számítástechnikában általában. Ezek néhány főbb jelentőségi pontja:

  1. Felhasználóbarát: Az Ubuntu rendkívül felhasználóbarát. Az asztali verziók könnyen telepíthetők és használhatók, így sokan választják elsődleges operációs rendszerként.

  2. Open Source elvek tiszteletben tartása: Az Ubuntu szigorúan ragaszkodik az open source elvekhez, és a közösség folyamatosan munkálkodik a szabad szoftverek elterjesztésének és fejlesztésének előmozdításán.

  3. Közösségi Fejlesztés: Az Ubuntu nem csak egy operációs rendszer, hanem egy élénk közösség is. Fejlesztők, hozzájárulók és felhasználók egyaránt részt vesznek a projekt életében.

  4. Stabilitás és Biztonság: Az Ubuntu LTS (Hosszú Távú Támogatás) kiadásokat is kínál, amelyek hosszú időn keresztül támogatottak, és ideálisak vállalati és kritikus rendszerek számára.

  5. Globális Közösség: Az Ubuntu elterjedt a világ minden táján. Az Ubuntu LoCo (Local Community) csoportok aktívak a világ számos pontján, és segítenek a felhasználóknak megismerni és használni ezt a rendszert.

(forrás)

Hozzászólások

A Linux-szal való

A Linux-szal való ismerkedésemet Ubuntun kezdtem. 8.10, 9.04, 9.10 és a 10.04 volt az utolsó napi használatú Ubuntum. Aztán elmúlt és átnyergeltem a CrunchBang-re, majd az LMDE jött. Jelenleg pedig egy Cinnamononnal szerelt Debian-t használok. Régi szép idők!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Érdekes, hogy az Ubuntut éles

Érdekes, hogy az Ubuntut éles gépen nagyon sokáig nem futtattam, csak virtuális gépen, erllenben a belőle származó Linux Mintet a megjelenése után pár évvel már aktívan használtam, köszönhetően főleg annak, hogy a zárt forráskódú drájvereket nem kezelte olyan szigorúan, mint a Debian, de akár csak az Ubuntu abban az időben. Ugyanis én nagyon sokáig Debiánoztam, azon szoktam hozzá a Linux világához, a parancssor kezeléséhez, mert akkoriban az asztali felületet nem volt olyan könnyű telepíteni, gyakran konfigurálni kellett az X szervert. Ti mit használtatok esetleg Linux Mint előtt?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Érdekes, hogy az Ubuntut éles

#2 Debian és Ubuntut is használtam, Enterprise Linux-okat, SUSE-t is próbáltam. Direktbe az Ubuntu-t váltottam le Linux Mint-re anno.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Érdekes, hogy az Ubuntut éles Érdekes, hogy az Ubuntut éles

#2.1

#2.1 A legelső disztró, amit használtam, az a Suse volt, Süsü néven, ha még emlékszel erre a nevére. :) Majd utána jött a Red Hat, mert a cégnél akkor a gateway-en ez futott.  Aztán pedig a Debian, mert ugye abban az időben az volt a mondás, hogy ez az igazi Linux.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve