Servo újdonságok októberben

kami911 képe

Az erős párhuzamosságra és memóriabiztonságra kihegyezett nyelven íródott Servo böngészőmotor célja, hogy komponenseit a végfelhasználóknak szánt Firefox böngészőben lássuk viszont.

A Servo nyílt forráskódú webböngésző motor fejlesztése továbbra is halad. Október folyamán több új funkciót vezettek be és további javításokat hajtottak végre.

A Servo projekt kiadott egy októberi állapotfrissítést, amelynek kiemelkedő pontjai a következők:

  • Az NLNet támogatást nyújt a Servo fejlesztőknek annak érdekében, hogy beágyazható webmotorrá tegyék. Ezen beágyazható webmotor fejlesztése a következő hónapokban fog megtörténni.
  • Támogatás az @media(resolution) CSS médiakérdezéshez.
  • A "dir" attribútum lekérdezés támogatása, ami több mint 12 000 alteszt hibáját orvosolja az HTML tesztkészleten belül.
  • A SpiderMonkey frissítése a v107-ről v115-re.
  • A Stylo továbbra is fejlesztés alatt áll.
  • A WebRender kódját frissítették, amely javít egy görgetési hibát az Acid2-ben, egy WebGL hibát orvosol, és most már a zoomolást is kezeli a Servo-ban.
  • További Servo fejlesztéseket eredményez az a munka, amely a "Cookie Clicker" 2013-as webes játék működését célozza meg a Servo-n. Ennek eredményeként számos CSS kiegészítés és egyéb fejlesztés történt a Cookie Clicker futtatásának segítésére.

A Servo egy nyílt forráskódú webböngésző motor, amelyet a Mozilla kezdetben fejlesztett, hogy egy modern, gyors és biztonságos webböngészőt hozzon létre. A projekt célja az volt, hogy kihasználja a többmagos processzorok és a párhuzamos feldolgozás előnyeit, hogy a weboldalak gyorsabban betöltődjenek és jobban teljesítsenek.

A Servo különlegessége abban rejlik, hogy a programozási nyelve a Rust, amely a biztonság és a párhuzamos programozás szempontjából előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett a Servo egyik célja az volt, hogy az új webes szabványokat és technológiákat elősegítse és implementálja. A projekt az alap böngészőmotorok (layout engines) közé tartozik, amelyek a weboldalak megjelenítéséért felelősek a böngészőkben. A Stylo-ról szóló cikkben, remek összefoglalás található, hogyan működik is a böngésző leképzési folyamata és , mi az amiben a masszív párhuzamosítás akár 2-18x-os sebesség növekedést tud elérni. A Stylo-ban a fejlesztők négy böngésző (Firefox, Servo, Chrome, Safari) megoldásait ötvözték a nagyobb sebesség érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy a Servo projekt fejlesztése tovább folytatódott, de már a Linux Foundation Europe irányítása alatt működik, közösségi projektként.