Nemesi rangra emeli az erszényeshangyászt az Ubuntu

kami911 képe

A Canonical bejelentette az Ubuntu következő verziójának, a 24.04-es verziónak a kódnévét, ami a „Noble Numbat” lesz, és terveik szerint 2024. április 25-én kerül kiadásra.

Az Ubuntu 24.04 „Noble Numbat” a Canonical 40. Ubuntu kiadása, és ez is egy hosszú ideig támogatott kiadás, amelyet öt évig támogatnak majd szoftver- és biztonsági frissítésekkel, egészen 2029 júliusáig. Ez lesz a következő LTS (Long Term Support - hosszú támogatású) kiadás, azaz az Ubuntu 24.04 LTS.

A Numbat (Myrmecobius fasciatus), vagy más néven erszényeshangyász egy kis emlős, amely Ausztrália őshonos területén, különösen a délnyugati részen található. A Numbat az egyetlen faj a Myrmecobiidae családban, és a szárazföldi teremtések (Marsupialia) osztályán belül a ragadozók (Dasyuromorphia) rendjébe tartozik.

A Numbat egy kis méretű emlős, általában 20-30 centiméter hosszú, és testét színes csíkok borítják, ami miatt a „Szalagos hangyász” („Banded Anteater”) név is elterjedt. Sajnos a Numbat populációja veszélyeztetett, és az erdőirtás és az élőhelyvesztés miatt fennmaradásukért aktív védelemre van szükség. Az emberek és a természetvédők erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megőrizzék ezt a különleges emlősfajt.

A Canonical elindította a hat hónapos fejlesztési ciklust amelyet a felépítések készítéséhez használt toolchain (esközkészlet) feltöltéssel, és egy hivatalos kiadási ütemtervvel kezdett, amely szerint a béta verzió április 4-én, az Ubuntu 24.04 végleges verziója pedig 2024. április 25-én jelenik meg.

Az Noble Numbat kiadás ütemtervének további érdekes dátumai közé tartozik két Ubuntu tesztelési hét december 28-án és március 7-én, a Feature Freeze szakasz február 29-én, a Kernel Freeze szakasz április 11-én, valamint a Final Freeze szakasz és a Release Candidate április 18-án.

Bár még korai beszélni az Ubuntu 24.04 új funkcióiról, de vélhetően a következő GNOME 46 asztali környezettel érkezik majd, mert a GNOME 46 asztali környezet várhatóan 2024. március 20-án jelenik meg. Emellett  valószínűleg a rendszer az új Linux 6.8 kernel sorozattal lesz majd hajtva, amely várhatóan 2024 tavaszán jelenik meg. Emellett, reményein szerint a Mesa 24.1 verzió is része lesz ennek a kiadásnak.

Mivel ez egy LTS kiadás, ezért valamivel konzervatívabb lesz a változások terén, mint a köztes, nem LTS ciklusokban. Az LTS (Hosszú távú támogatás) kiadások általában kisebb mértékű változtatásokra összpontosítanak, mint az átmeneti nem LTS ciklusokban.

Az Ubuntu kiadásoknak mindig vannak kódnevei, amelyek a kiadásokra utalnak. Az Ubuntu 24.04 LTS kódneve "Noble Numbat". Az Ubuntu kódnevek általában egy-egy állatfaj nevéből és egy jelzőből állnak, és ezeket az Ubuntu kiadások fejlesztői választják ki. Az LTS a "Long-Term Support" (Hosszú távú támogatás) rövidítése, és azt jelzi, hogy az adott kiadás hosszú ideig, általában 5 évig kap frissítéseket és biztonsági támogatást. Az Ubuntu kiadásokat rendszerint két különböző időszakra tervezik: normál kiadások (Regular Releases) és LTS kiadások. Az LTS kiadásokat kifejezetten a hosszú távú támogatás céljából fejlesztik ki, és ezeket általában vállalati és szerver környezetekben alkalmazzák.