Stamps Back: Blu-Ray-en minden jóval

kami911 képe

Támogatóként anno moziban láttam a Stamps back című filmet, amely a magyarországi 80-as évek lakossági számítástechnika vadkeleti megoldásait mutatja be, igen érdekes és élvezetes interjúkon keresztül. A Stamps back kiválóan bemutatja, hogyan is indult el itthon a számítástechnikai élet, és az akkori fiatalok, miképpen jutottak új élményekhez, barátokhoz a világ számos tájáról. Ma is tartó barátságok (esetleg ellenségeskedések) születtek ebben az időszakban, és láthatóvá vált, hogy hogyan maradt életben a számítógép-rajongók által önszerveződő körök, amelyeknek köszönhettük az akkori játékok és programok elterjedését, valamint a nyomtatott újságokat és – nem nyomtatott – lemezújságokat is. A mindenféle turpisságra is kellőképpen fogékony fiatalok számos módot találtak arra, hogy az akkori szigorú, de nem hozzáértő rendszert kijátsszák.

A Stamps Back, a Vakondok dokumentumfilm-sorozat 5. része,  egy 144 perces film a magyar videójátékos élet hőskoráról és a magyar demoscene kialakulásáról a 80-as, 90-es években, melyet ingyen megnézhetsz a Youtube-on. A filmhez több mint 76 órányi interjú készült, ami igazi kordokumentuma a 80-as és 90-es évek magyar otthoni számítógépes életének. Ezt a 76 órányi anyagot a filmmel együtt most egy díszdobozos Blu-Ray kiadvány + letölthető image file formájában te is megszerezheted. Sőt, mivel a Vakondok 2, ami a demoscene 2012-es állapotát mutatja be, a Stamps Back folytatásának is tekinthető, így ezt a filmet is hozzácsaptuk a díszkiadáshoz, ami így már 3db 50Gb-os Blu-Ray lemezt jelent tele videójátékos és demoscene tartalmakkal. Ha sikerül elérni a magasabb támogatási célt is, akkor pedig egy 4. lemez is bekerül a kiadványba, ami az elmúlt 40 év legjobb magyar intróiból és demóiból fog egy válogatást tartalmazni videó formátumban.

A kampány oldala itt érhető el:
https://crowdfundr.com/stampsback

Minden támogatónak, akinek jár a fizikai hordozó, lehetősége lesz letölteni a lemezek image fájljait is, így számítógép segítségével akkor is meg fogja tudni nézni azt, ha nincs Blu-Ray lejátszója. (Természetesen a fizikai hordozót is megkapja.)

Becsempészett C64-ek, feltört játékok, swapperek, piacon árult másolt játékkazetták, lemezújságok. Ha érdekel a 80-as, 90-es évek izgalmas magyar számítógépes szcénája, hogy hogyan kerültek be az országba a feltört játékok, kik terjesztették azokat, milyen trükköket alkalmaztak, vagy milyen volt az élet a legendás Csoki Klubban. VHS előzetes:

A film megtekinthető itt:

Ha ingyen nézhető a film, akkor minek ez a pénzgyűjtés?

Rengeteg visszajelzést kaptunk, hogy szívesen látnátok a Vakondok 4-hez hasonlóan a Stamps Back-hez forgatott interjúkat is teljes hosszukban egy fizikai díszkiadás formájában.

Mivel egy ilyen kiadvány legyártatása igen költséges, így saját forrásból nem tudjuk annak létrejöttét előfinanszírozni. Közösségi finanszírozás segítségével most viszont lehetőséged van pénzügyi rizikó nélkül előrendelést leadni. Ha ugyanis nem jön össze a gyártáshoz minimálisan szükséges 500 darab előrendelés (illetve ezzel egyenértékű nagyságú támogatás), akkor a kampány végén a rendszer nem vonja le az összeget a támogatóktól. A minimum összeg elérése esetén viszont le tudjuk gyártatni a kiadványt, és mindenki megkapja a saját példányát.

Mi kerül a 3db Blu-Ray lemezre?

  • A 144 perces film, full HD felbontásban, angol felirattal
  • 59 db interjú, összesen több mint 76 órányi hosszban, angol felirattal (4 olyan extra interjúalannyal akik a filmben nem szerepeltek.)
  • A Vakondok 2 - Demoscene: Az Algoritmusok Művészete című film 11 nyelven feliratozva
  • Egyéb, a filmekhez tartozó extrák, pl. előzetesek, stb.
  • A támogatók névsorát tartalmazó videó

A második cél elérése esetén

  • Egy 4. lemez az elmúlt 40 év legjobb magyar intróiból és demóiból készült válogatással 50fps-ben.

A film régebbi beharangozói:

Stamps back és Vakondok 4 és 2

A Stamps back a Vakondok 2 előzményének is felfogható, amivel nagyjából párhuzamosan futott a Vakondok 4 idővonala is.

Nézzétek meg a Vakondok 2-t, ami a demók-ról, demóscene-ről szól: Demoscene - Az Algoritmusok Művészete:

Ha még nem láttátok, tekintsétek meg a Vakondok 4-et is: