3 százalék felett az asztali Linux-ok népszerűsége

kami911 képe

Három százalék felettire mérte a Statcounter oldala a Linux népszerűségét, amelyet a figyelt weboldalak látogatói alapján állapítanak meg. A 3,08%-os értek a valaha mért legnagyobb érték. A piacvezető továbbra is a Windows 68,15 %-kal, második az OS X 21,38 %-kal. A Chrome OS - amely – lelkét a Linux kernel adja – a harmadik, amely 4.15 %-ot jelent. A bizonytalanságot növeli, hogy az ismeretlen szekció is viszonylag nagy: 3,23 %. A mobiltelefonok tekintetében Android a piacvezető, eredménye 70.79%. Ahogy a ChromeOS esetében, az Android lelkét is a Linux kernel adja. Bár más környezet épül az Android esetében is a kernelre, mint az asztali Linux-ok esetében. Szóval van aki szereti a Linux-hoz számolja, de a többség általában nem. Ezt követi az iOS: 28.44 % és a Samsung: 0.38%. Még látható a radaron a KaiOS, amely a FirefoxOS örökségét hordozza 0.18 %-kal. Az összes eszköz listája a következő:

Android 40.16%
 
Windows 28.59%
 
iOS 16.8%
 
OS X 8.97%
 
Chrome OS 1.74%
 
Unknown

1.43%

Ha a Linux tábor nagyságát a teljes internet-képes eszközökre vetítve nézzük, akkor 1,29 %-os eredménynek feleltethető meg. Ti érzékeltek belőle valamit, hogy egyre több ember használ Linux-ot, vagy ez nem jellemző?

Hozzászólások

Ez az én véleményem lesz és

Ez az én véleményem lesz és nem vita indításnak írom.

Igazából nem érzem hogy egyre több ember használna Linuxot. Én spec nagyon sokféle oprendszert használok - így alakult. Két telefonom van (az egyik a magán a másik a céges) az egyik droid, a másik iphone. Otthon szintén van minden. A pi-n rapsbian fut, amin rengeteget dolgozom azon 11. A másikon is. A gyerek gépén Mint van. A másikon Bunsenlabs. A legtöbbet a net, levelezést használom, word, xls, pdf szerkesztés, pdf olvasás, ppt és projekt. Filmet, zenét csak a gyerek és a nejem néz/hallgat.

A tapasztalatom, hogy az MS és Open termékek között még mindig van egy "bosszantó" rés. A net és levelezés rendben. A film/zene is szintén. Az eltérés a docx és xlsx kezelésnél kezdődik ami kb rendben és itt most lehet vitatkozni, hogy a Libreoffice 100%-san kezeli az Ms formákat - de nem. A WPS office még a legjobb szerintem.

A pdf szerkesztés már rázósabb. Itt most nem szöveg beszúrásról beszélek. Rajzolás, kivágás, terület és hossz mérések. Azaz igazság, hogy nincs jobb az Adobe-nál, talán még a Pdf xchange ami olyan mértékű tudással bír. Linux alatt a PdfMasterEditoron kívül (az is messze van a tökéletestől) mutassatok egy olyan alkalmazást, ami tud területet mérni. Van pár szerkesztő (a Librenek is) de haloványak. Megjegyzem a pdfmastereditor sem ingyenes pro-ban.

Az Ms Project-re talán a legjobb a ProjectLibre - de ez sem teljesen igaz. Aki használta tudja.

Szóval a legnagyobb probléma a platformok közötti átjárás. Az én világomban az emberek 99%-a Win10, 11-t használ. Pár emberről tudok aki Apple-t, de ott is Ms alkalmazások futnak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Ez az én véleményem lesz és Ez az én véleményem lesz és

#1

#1 Nekem is hasonló a tapasztalatom.
Én munkában win 10-et használok mert az van a céges gépen. Otthon Mint megy a gépeken, mobilból meg csak droidos van nálunk, egyszerűen csak azért mert itthon az az olcsóbb.
Az biztos hogy munkahelyi környezetben a fejlesztőkön kívül én nem találkozom olyannal aki nem windowst vagy macos-t használna.

Produktivitási applikációk terén meg abszolút egyeduralkodó az MS meg az Adobe. Szerencsére dokumentumok terén nálam főként a dcox, xlsx, ppt megy így azokat akár linuxon is meg tudod oldani böngészőből.

PDF szerkesztés terén, ha valami komolyabbat kell csinálni, akkor valóban csak az adobe tud labdába rúgni. Otthon, személyes használatra én vagy a Libre Office Drawt használom PDF szerkesztésre és ha az valamiért nem jó, akkor a Sejda vált még be. Viszont komolyabb dolgokra, mint amit te írtál szerintem ezek sem jók.

Viszont ha MS Office és Adobe applikációk lennének Linuxra is, akkor nagyon más lenne a helyzet.

A windows marad asztali téren az egyeduralkodó. Lakossági szinten azért mert amíg a gépek azzal vannak előtelepítve, akkor az emberek azt használják. Céges környezetben meg azért, mert amíg a Microsoft a windowst, onedrive, sharepoint, Office, outlook, teams és minden más szolgáltatást és szoftvert egy havidíjas alapon ad egy vállalatnak és ezek integrálva is vannak egymással, azzal nem lehet versenyezni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nálunk 2 gépen van linux

Nálunk 2 gépen van linux distro, 1 gépen win10. Van steam fiókom, de nem játszok linux alapon. Játékra konzol (PS5) ill. a gyerek átált pc-n win10-re, mert a kortársai azt használnak. A lányom laptopján ugyancsak linix mint van, amit akar meg tud oldani, egyetlen probléma, hogy sem a szabványos docx, sem az open dokument format nem kompatipilis windowson, ezért elvitte a laptopot, hogy bemutassa, hogy néz ki valójában a prezentáció. Amennyiben az iskolai informatikus hajlandó feltelepíteni a tanárok és diákok számára ingyenes oprdsz-t és irodai programot, miattam törölheti a laptopot csak hogy kompatibilis legyen a power point...pont nem érdekel. 

Jelen vagyok linuxos közösségben, de a környezetemben nem tapasztalom a növekvő népszerűséget, reklámozni csak a kocsin és a kerékpáron matrica formájában.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve