Véletlen segélyhívásokat kezdeményeznek okostelefonok?

kami911 képe

Az okostelefonok több funkcióval is rendelkeznek, amelyek segítik a gyors segélyhívás tárcsázását, akár a képernyőzárat feloldása nélkül is. Úgy tűnik az utóbbi időben az Android 12 frissítésével egy új, ám sajnálatos módon szerencsétlen funkció került bevezetésre, amellyel véletlen könnyen előfordulhat véletlen segélyhívás. Az Android 12 könnyen elérhetővé tett egy funkciót az elsősegélyhívás szolgáltatásokhoz: egyszerűen nyomja meg ötször a bekapcsológombot, és a telefon automatikusan tárcsázza az elsősegélyhívást. Ez azonban könnyen véletlenül megtörténhet, amikor a telefon a zsebében van, vagy ha a bekapcsológomb hibás. Ennek eredményeként megnőtt a teljesen hangtalan véletlen segélyhívások száma a segélyhívó központokhoz. Velem is előfordult már lezárt képernyő melletti véletlen hívás. Veletek még nem történt ilyen az utóbbi egy évben?

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) válaszolt a Lánglovagok portál érdeklődésére, és közölte, hogy 2022-ben több mint négy millió segélyhívás érkezett a 112-es segélyhívószámra. A hívások közel fele nem igényelt beavatkozást. A véletlenszerűen generált segélyhívásokról nem vezetnek statisztikát. Az említett funkció eredetileg a segélyhívás egyszerűsítését célozta meg, mivel öt egymás utáni bekapcsológomb-nyomással lehetőség nyílt volna a segélyszolgálat tárcsázására. Első hallásra ez jól hangzik, azonban sok esetben valóban hamis riasztásokhoz vezethet. Például, ha a bekapcsológomb nem működik megfelelően, vagy ha a telefon egy táskában vagy zsebben van, és véletlenül érintkezik valamivel. Bár a kifejlesztett funkció valójában már másfél évvel ezelőtt debütált az Android 12-ben, azonban csak mostanra érte el azt a kritikus tömeget, amely valóban problémát okoz a segélyhívó központokban.

A segélyhívó központban dolgozó hívásfogadók képzése során megtanulják megkülönböztetni a véletlen hívásokat (egyértelmű háttérzaj: lépések, munkavégzés, beszélgetés a háttérben) és a titokban tárcsázó személyek (vészhelyzetben lévő, suttogó, a telefon nyomógombját megnyomó) hívásait. Az automatikusan generált segélyhívás, amelyet a segélyhívó gomb megnyomásával hoz létre, hasznos és fontos lehetőség a vészhelyzetben lévők számára. Az ORFK azt javasolja, hogy a véletlen hívások elkerülése érdekében módosítsák a mobilkészülék beállításait a segélyhívás gomb megjelenésére.

Ti milyen beállításokat ismertek, amellyel meg lehet változtatni egy adott készüléknél?

Amíg ki nem jön egy javítás, a Google jelenlegi ajánlása az, hogy kapcsolják ki ezt a funkciót. Ez azonban könnyebb mondani, mint megtenni. Sok Android gyártó szeret kavargatni a beállításokat, ami megnehezíti az online útmutatók követését, ezért a legjobb megoldás az lehet, hogy egyszerűen keresse meg a rendszerbeállításokban az „Emergency SOS” kifejezést. A Samsung és a Pixel telefonokon a rendszerbeállításokban található egy legfelső szintű „Safety & Emergency” / „Biztonság és Vészhelyzetek” oldal, amelyen keresztül el lehet jutni az „Emergency SOS” beállításokhoz. Habár a Samsungnak van egy beállítások oldala a funkcióhoz, néhány felhasználó jelentése szerint az oldalon nincs kikapcsolási lehetőség. Néhány Galaxy S23 és S22 verzió lehetővé teszi a vezérlés testreszabását, például hogy az „Emergency SOS” helyezt játsszon-e figyelmeztető hangot, de a bekapcsológomb által elindított gyorsbillentyűt nem lehet ténylegesen kikapcsolni.

(forrás, forrás)

Hozzászólások

Samsung Galaxy A 41

Samsung Galaxy A 41-ben viszonylag egyértelmű a helyzet,

Segélykérő üzenetek küldése: Ki vagy Be
Be állásra kapunk egy figyelmeztetést, hogy az oldalsó gomb 3-szori, vagy 4-szeri megnyomás után aktiválódjon a funkció.
Olyankor automatikusan bekapcsolódik a Wi-Fi és a Helymeghatározás 24 órán keresztül. Ha megváltozik a tartózkodási hely 30 percenként újabb értesítést küld.
Aztán még jön egy csomó beállítás, például, hogy kiket értesítsen, és milyen adatokat osztunk az orvossal. Képet, hangot csatolhatunk az üzenethez.
De ez az egész egyszerűen kikapcsolható.
Ez egy olyan funkció ami soha ne kelljen, de ha nincs aktiválva, és jó lett volna aktiválni, akkor nagyon sok múlhat rajta.

Régen olvastam, hogy egy pasi Görögországban szívrohamot kapott egy szállodai szobában, és egy szót sem tudott külföldiül.
Szerencsére elérte a telefont, és felhívta az itthon lévő barátját, aki riasztotta a görög mentőszolgálatot. Ennek köszönhette, hogy túlélte. Infarktusnál 30 percen belül műtőbe kell kerülni.

Szerintem inkább riasszon hatszor tévesen, minthogy ne működjön, amikor kell.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve