A közösségre hárítja a LibreOffice RPM csomag készítését a RedHat

kami911 képe

A LibreOffice RPM-ek nemrég árva (orphaned) állapotúvá váltak, ennek okait így magyarázza el Matthias Clasen egy levelezőlistára írt levelében:

A Red Hat Display Systems csapata (a Red Hat legtöbb asztali fejlesztései mögött álló csapat) évek óta gondozza a LibreOffice csomagokat a Fedorában, részben azért, hogy támogassa a LibreOffice-ot a Red Hat Enterprise Linux számára. Mérnöki prioritásainkat azonban az RHEL Workstation-re összpontosítjuk, és a Wayland hiányosságait, az HDR támogatás fejlesztését, a színérzékeny munkához szükséges elemeket és sok más finomítást dolgozunk ki. Ez a munka javítani fogja a Fedora és az RHEL felhasználói munkaállomás-élményét, és remélhetőleg a teljes Linux közösség pozitívan fogadja majd.

A kompromisszum az, hogy elfordulunk az asztali gépeken végzett munkánktól. Az alkalmazásokon dolgoztunk, és a LibreOffice RHEL részekénti szállítását egy jövőbeli RHEL verzióval kezdődően megszüntetjük. Ez korlátozza a Fedora jövőbeli verzióiban való karbantartási lehetőségeinket is.

Folytatni fogjuk a LibreOffice karbantartását az aktuálisan támogatott RHEL verziókban (RHEL 7, 8 és 9) a szükséges CVE-kkel és hasonlókkal az adott kiadások élettartama során (amint az a Red Hat webhelyén közzétételre kerül). Ezen munkát végző mérnökök részt fognak venni néhány javításban az upstreamban annak érdekében, hogy biztosítsák a LibreOffice jobb működését Flatpak-ként, amelyet hosszú távon várhatóan a legtöbben használnak majd a LibreOffice telepítésre és használatra.

Természetesen bármely közösségi tag szabadon átveheti a karbantartást, mind a Fedora RPM-ek, mind a Fedora LibreOffice Flatpak esetében, de érdemes tudni, hogy ez egy jelentős csomag- és függőségblokk, és jelentős mennyiségű munkával jár a lépést tartani vele.

Ez a változás nem érinti a külső forrásból készített RPM csomagokat, amelyek például LibreOffice letöltési oldalán is elérhetőek és a gyártó tehát a Flatpak csomagok használatát javasolja.

Hozzászólások