Az erő legyen veletek!

kami911 képe

A nemzetközi Star Wars nap („May the Fourth be with you”) május 4-én van. Ez az ünnepnap azért alakult ki, mert a "May the Fourth" (május 4.) angol kifejezés nagyon hasonlít a Star Wars filmekben gyakran használt „May the Force be with you” („Az Erő legyen veled”) idézetre. Ez az ünnepnap egyébként az egész világon népszerű, és a Star Wars rajongók körében különböző rendezvényekkel, vetítésekkel és egyéb eseményekkel ünneplik a Star Wars univerzumát.

Az ünnepnek nincs hivatalos szervezője, és az ünneplés módja változó lehet az országok, városok és rajongói csoportok szerint. Néhány Star Wars rajongó a filmeket újranézve, cosplay (szereplők ruháiban való) megjelenésben, felvonolásban, vagy akár játékokat, interaktív programokat, kreatív alkotásokat, vagy Star Wars ihlette ételeket készítve ünnepli ezt a napot. A rajongói események körébe tartoznak a vetítések, találkozók, koncertek, cosplay-versenyek és egyéb rendezvények is, amelyek az egész napos Star Wars-ünnepre készülnek.

Az ünnepnap az eredeti Star Wars-trilógiára (Új remény, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér) való emlékezéssel, a különböző karakterekkel, lényekkel és űrhajókkal való foglalkozással és azok kedvenc jeleneteinek újbóli megtekintésével jár. Azonban az ünneplés nem csak a klasszikus Star Wars filmekre korlátozódik, hanem kiterjed az újabb filmekre, könyvekre, rajzfilmekre és videojátékokra is, amelyek a Star Wars univerzumban játszódnak.

Az első Star Wars nap a kanadai Torontóban került megrendezésre 2011-ben, a Toronto Underground Cinemaban. Sean Ward és Alice Quinn szervezte: a fesztiválon sor került az eredeti trilógiával kapcsolatos játékokra, jelmezversenyre; valamint kisfilmeket, paródiákat és remixeket vetítettek. A második ilyen rendezvényt 2012-ben is megszervezték – Budapesten is jelmezes felvonulást szerveztek.

Hivatalosan május 25-ét a Los Angeles-i Városi Tanács 2007-ben Star Wars napnak nyilvánította annak emlékére és tiszteletére, hogy 1977-ben ezen a napon mutatták be a Csillagok háborúja filmek első részét. Így a rajongók egész hónapban találhatnak valamilyen alkalmat a film iránti hódolatuk kimutatására, kikapcsolódásra és ismerkedésre más rajongókkal.

Az első ismert említése a „May the Fourth be with you” módosulatnak 1979-ben történt, amikor Margaret Thatcher-t Nagy-Britannia miniszterelnökévé választották és ennek ünnepléseként pártja gratuláló újsághirdetést helyezett el a London Evening News-ban, az alábbi szöveggel: „May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations” („Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.”). 2005-ben a német N24 hírcsatorna interjúján George Lucast felkérték, mondja el a híres filmes mondatot. Ezt a fordító úgy fordította le németre, hogy „Am 4. Mai sind wir bei Ihnen“ („Május negyedikén Önökkel leszünk.“). 2019. május 2-án Kalifornia állam a megnyitás előtt álló Galaxy's Edge park elismeréseként hivatalossá tette, hogy május 4-e a "Star Wars Nap". Bár az ünnep nem a Lucasfilm ötlete nyomán keletkezett, ők is átvették a Csillagok háborújának éves ünnepeként.

A május igen zsúfolt hónap a Csillagok háborúja rajongók életében – már ami az ünnepeket illeti. A nagy sikerű filmek atyja, George Lucas 1944. május 14-én született; a Star Wars saga mind a hat élőszereplős filmje májusban került bemutatásra (az első 1977. május 25-én). A Star Wars napot azonban mégis május 4-ére tették, amelynek igen különleges a fent ismertetett angol szójáték.