A szankciók és a szabad szoftverek

kami911 képe

Az amerikai és a nyugati kormány szankciói az orosz kormány és védelmi ipara illetve vállalatai ellen az ukrajnai háború miatt érdekes kérdéseket vetettek fel a nyílt forráskódú világban. Néhány nappal azután, hogy az ipmitoolt archiválták és felfüggesztették a GitHub-on, amiről kiderült, hogy a jelenlegi karbantartónak egy orosz technológiai céghez való kötődése miatt, most külön-külön blokkolják a Linux kernelhez való hozzájárulásokat a kiválasztott orosz fejlesztők részéről. Pár nappal az eset után a Sourceforge-on olvasható lett ez a nyilatkozat:

Sorry to say, but on March 1st without any prior notice or any explanation whatsoever, GitHub has suspended my personal account and made orphan all the projects that I owned / maintained.

That includes ipmitool and frugen.

This mailing list and the old sourceforge project page are the only means of communication with you that I have left. I am currently searching for a way to unblock my GitHub or (less preferably) migrate ipmitool once again to another less hostile service.

Thank you.
Sincerely, Alexander Amelkin

azaz:

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de március 1-jén minden előzetes értesítés vagy bármilyen magyarázat nélkül a GitHub felfüggesztette a személyes fiókomat, és árván hagyta az összes projektemet, amelyet birtokoltam / karbantartottam.

Ez magában foglalja az ipmitoolt és a frugent is.

Ez a levelezőlista és a régi sourceforge projekt oldal az egyetlen kommunikációs eszköz, ami megmaradt nekem. Jelenleg keresem a módját annak, hogy feloldjam a GitHubom blokkolását, vagy (kevésbé előnyösen) újra átköltöztessem az ipmitoolt egy másik, kevésbé ellenséges szolgáltatásra.

Köszönöm.
Üdvözlettel, Alexander Amelkin

A szankciók kezelése a nyílt forráskódú világban a közösség által irányított projektek körében nagyobb kihívást jelent, mivel sok nyílt forráskódú projekt engedélyezi az álnevek használatát és nem feltétlenül teszi egyértelművé a kormányokhoz vagy vállalatokhoz való kötődéseket, vagy akár a fizikai elhelyezkedést. A nyílt forráskódú projektekhez való hozzájárulás hagyományosan az egyenlőségjelet jelenti, és a kódhoz való hozzájárulásnak csak technikai korlátai lehetnek. A potenciálisan szankcionált szervezetek és maguk a nyílt forráskódú projektek között gyakran nincsenek pénzügyi ügyletek vagy egyéb hivatalos megállapodások.

A szankcionált orosz szervezetek miatt felvetődött legújabb probléma az, hogy a Linux hálózati javításokat - legalábbis egyelőre - blokkolják a Baikal Electronicshoz kapcsolódó fejlesztők (a különböző MIPS és ARM alapú processzorok mögött álló orosz vállalat, amely évek óta dolgozik a hazai orosz CPU-k gyártásán). A Baikal korábbi anyavállalata, a T-Platforms 2013 óta amerikai szankciók alatt áll, míg a Baikal Electronics ellen tavaly óta közvetlenül is szankciókat alkalmaznak különböző kormányok, mivel mikroprocesszoraik orosz katonai hardverekben is előfordulhatnak.

A legutóbbi fejlemények, hogy a STMMAC illesztő-programokban, amely a Synopsys Ethernet-vezérlők hálózati vezérlője, amelyet a Baikal Electronics egyes hardverei használnak, valamint más Synopsys licencjogosultak más hardverekben. Ez a javítássorozat, amely csak néhány javítást kínál ehhez az Ethernet-illesztőprogramhoz, most vissza lett utasítva, mivel Jakub, a Linux hálózati karbantartója ezt az üzenetet küldte:

We don't feel comfortable accepting patches from or relating to hardware produced by your organization.

Please withhold networking contributions until further notice.

tehát:

Nem szívesen fogadunk el javításokat az Ön szervezete által gyártott hardverektől, illetve az Ön által gyártott hardverekkel kapcsolatban.

Kérjük, további értesítésig tartsa vissza a hálózati hozzájárulásokat.

Talán ezt a sort az OpenBLAS fejlesztői nyitották, még tavaly felmerült a nemrégiben bevezetett Elbrus támogatásának megszüntetésével.

Az OpenBLAS (Open Basic Linear Algebra Subprograms) egy nyílt forráskódú, CPU-kra optimalizált BLAS (Basic Linear Algebra Subprograms) könyvtár. A BLAS egy alapvető matematikai könyvtár, amely matematikai műveleteket tartalmaz, például mátrix-vektor szorzást, mátrix-mátrix szorzást, és más alapvető lineáris algebrai műveleteket.

Az OpenBLAS célja a hatékony és gyors lineáris algebrai számítások végzése, és többek között a tudományos számítási és adatelemzési szoftverek, például a NumPy, a SciPy és a MATLAB teljesítményének javítása. Az OpenBLAS optimalizálja az alapvető lineáris algebrai műveleteket a CPU architektúrájához, az alacsony szintű hardver jellemzőkhöz és az adott operációs rendszerhez. Ennek eredményeként a számítások gyorsabbak és hatékonyabbak lesznek. Az OpenBLAS támogatja a különböző CPU-kat, beleértve az Intel, az AMD és az ARM architektúrákat is. Az OpenBLAS forráskódja ingyenesen elérhető az Apache License 2.0 alatt, és a fejlesztők széles körű támogatást nyújtanak a felhasználóknak.

Ahogy az indoklásban írták:

Az Elbrus processzor egy úgynevezett hazai gyártású processzor, amely fő felhasználási esete a szankciók megkerülése. A processzort a katonai felszerelésekben, az orosz hírszerző szolgálatokban és más orosz kormányzati ágakban használják/majd használják. Az OpenBLAS által nyújtott lineáris algebrai műveleteket olyan fegyverekben is használják/használni fogják (pl. gépi tanulás, mintázatfelismerés, számítógépes látás), amelyeket az orosz katonaság jelenleg vagy a jövőben használni fog.

Végül úgy tűnik, hogy a projekt úgy döntött, inkább továbbra is legyen mindenki számára elérhető a csomag, hiszen a már beolvasztott Elbrus támogatás kivétele az OpenBLAS-ból nem tenné sokkal nehezebbé a felhasználást és mások is használhatják ezt a csomagot harcászati célra.

Ezek mellett még ezres nagyságrendben kerültek felhasználói fiók felfüggesztésre az elmúlt évben, köztük a Sberbank TechnologySberbank AI Lab, és Alfa Bank Laboratory kódtárolói is a GitHub and Trade Controls házirendre hivatkozvaés ebben a blogbjegyzésben leírva:

Ugyanakkor mi is teszünk azért, hogy támogassuk a platformunkkal és megfeleljünk a sok kormányrendeletnek, amelyekről valószínűleg már olvastál ebben a háborús kontextusban. Jogászaink alaposan megvizsgálják az ilyen kötelezettségeket, és betartjuk az exportellenőrzéseket és kereskedelmi szabályozásokat. Ez magában foglalja a szigorú új exportellenőrzések bevezetését, amelyek súlyosan korlátozzák Oroszország hozzáférését a technológiákhoz és egyéb elemekhez, amelyekre agresszív katonai képességeinek fenntartásához szüksége van. Emellett minden kormányzati lekapcsolási értesítést nyilvánosan közzéteszünk, mert hisszük, hogy a nyitottság elengedhetetlen a jó irányítás szempontjából.

Ennek megfelelően a felfüggesztett magánfiókok azon személyekhez vagy vállalkozásokhoz kapcsolódnak, akik valamilyen módon kötődnek vagy együttműködnek szankcionált entitásokkal, vagy éppen szankcionált vállalatoknál dolgoztak korábban. Azonban úgy tűnik, hogy tévedésből azok fiókjait is felfüggesztették, akiknek semmi közük nem volt a szankcionált entitásokhoz.

Ez azt jelenti, hogy az orosz felhasználók általánosságban a projektjeik eltűnhetnek, és fiókjaik felfüggeszthetők, még akkor is, ha ezeknek a projekteknek semmi közük nincs a szankcionált vállalkozásokhoz.

Hogy látjátok, melyik a jó irány ezekben az esetekben?

(forrás)

Hozzászólások

???

Az oldal eddig többé-kevésbé politika mentes volt, viszont ezzzel a témával foglalkozni politika nélkül csak köd szúrkálás. Kami biztos, hogy ezt a témát itt meg lehet vitatni objektíven?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

???

#1 Például érdemes-e korlátozni a licencben az ilyen jellegű felhasználást - minden fél számára? Kérdés, hogy hol lehet a határ szankciók a szoftverek és a forráskód kapcsán. Van példa arra, hogy látszólag hasznos tool (ipmitool) fejlesztése lehetetlenül el. De például az OpenBLAS kapcsán felmerült, hogy kiveszik a háborús célra használt Elbrus procik támogatását, amit végül elvetettek, mert nem nehéz a meglévő forrást megpatchelni, pláne, ha megvan már a patch - ami elkészült. Másik oldal, hogy az szabad szoftvert szabad-e, lehet-e kell-e korlátozni a felhasználás céljától függően. A GPL-ben nincsenek ilyen korlátozások, pedig lehetnének - a háborús céllal való felhasználás. Vagy csak simán az internetről kellene az oroszokat leválasztani, de ilyen helyzetben mehet-e egy aninim VPN? Szóval szerintem számos kérdés van. Engem érdekel a véleményetek, remélem meg lehet vitatni objektíven!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

???

#1.1 Műszakilag egyértelműen zsákutca minden ilyen szankció. Az OpenSource lényege vész el ezáltal. Egy zárt forráskódúnál talán van értelme egy ilyen jellegű korlátozásnak, de főleg talán..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

??? ???

#1.1.1

#1.1.1 Meg amúgy hogyan vitelezed ki, ha nyílt, szabad, akkor  mint a neve is mutatja, az.
Hogyan lehet korlátozni? Igen lehet, jogilag, bár már ekkor is a "szabad" kifejezés sérül.  És egy hadviselés esetén ezzel ugyan ki fog foglalkozni mikor ennél 1000x nagyobb volumenű jogi szabályzásokat is semmibe vesznek?

De nég ennyire sem kell belemélyedni, nem kell ehhez háborús felhasználás. A Windoes fizetős. Az. Hány 100 millióan használják aktiválatlanul? Mit éra liszensz jogi szabályzása, semmit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

??? ???

#1.1.1.1 Igen, valahogy így! Ilyen jellegű korlátozás megvalósítása fogalmilag kizárt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Jó téma

Örülök hogy Kami felvet egy-két felnőtteknek való témát. (Azért írom ezt mert remélem mindenki felnőttként viselkedik majd és nem csak politikai véleményhadakozásba kezd.)
 

Szóval baromira jó kérdés ez mindenféle tekintetben. Például korlátozni kell-e a szabadszoftvert bármilyen tekintetben, hogy ha bizonyíthatóan azt mondjuk háborús bűnök elkövetésére használják? Ez egy elég komoly dilemmát vet fel, amit mindenképpen meg kell vitatni, amivel juthat is az ember vagy a közösség egy konszenzusra.

De mint tudjuk a gyakorlat mindig sokkal kacifántosabb és összefonódottabb szituációkat eredményez. Itt van például ennek az Alexander Amelkinnak az esete a Githubbal. Mivel ez utóbbi, hiába a nyílt forráskódú szoftverek/fejlesztés egyik kiindulópontja, de már Microsoft tulajdon és az MS pedig igyekszik az USA törvényeinek/szankcióinak eleget tenni - gondolom ezért - befagyasztották az illető működését. Szóval az aktuálpolitika ebben az esetben ellehetetleníti a szabad szoftvert.

Viszont a mélyebb kérdés még mindig ott marad. Szabad-e, kell-e korlátozni a szabad szoftvert ha azt mondjuk tényleg elítélendő dolgokra használják? It aztán persze tényleg szét lehet ezt teljesen cincálni, például mi a morálisan elítélendő és jöhetne erre a válasz hogy hát mikor kinek mi....

Szerintem, elméletben a szabad szoftvert nem kellene semmilyen formában korlátozni, de mint ahogy ezt fentebb is írtam. A gyakorlatban ez nem fog, nem tud megvalósulni mindig mert annak egyes terjesztői számára bizonyos politikiai környezetek éppen fontosabbak lehetnek. Például a fent említett Microsoft sem erkölcsi/morális alapon tilthatta le az orosz illetőt hanem azért mert nem akar jogi/törvényi támadási felületet hagyni.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Jó téma

#2   Ami szomoru hogy egy totalisan politikamentes teveknyseg, pl. egy szabad free szoftver megirasa, karbantartasa ezekszerint ma mar faji, borszin, nácio, hovatartozas, esetleg nemi megkulonboztetes miatt ellehetetlenul.

Ez szamomra legalabb annyira szomoru dolog mint amikor az egyik olimpiara 4 evig keszult felszaz sportolo, mindenfele politikamentesseg nelkul es a nyito napjan diszkriminaltak oket az olimpiai reszvetelbol. Szintiszta politikai okokbol holott elvileg a sportnak is pont ugyanannyi koze van a politikahoz, a nemzetkozi helyzethez mint egy orosz szoftverfejlesztonek. Semmi.

Nekem 5 eve custom rom van a telefonomon aminek az egyik fo fejlesztoje egy indiai urge, a masik meg egy koreai de van a stablistaba orosz, magyar es nemet meg amerikai fejleszto is. Most akkor toroljem le a romot es ne hasznaljam mert orosz embargo van minden vonalon? 

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
Balazs_B képe

Jó téma

#2.1 Ebben teljesen egyetértek veled és igen, szomorú látni azt amikor egy ilyen dologba is beleszól a politikai érdek.

Említetted az olimpiát és a sportolókat. Igen, sajnos azok már nagyon régóta túlhangsúlyozott politikai jelentőséget kapnak. Ha akrják ezt a sportolók ha nem, de mégis viselniük kell annak következményeit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
IG képe

A politika mindenek felett!

A politika mindenek felett! Ez sajnos ilyen. Az ember maga ilyen. Önző, pénz-, és hatalomhajhász.
Nagy átrendeződés van a világban, aminek szemtanúi vagyunk...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Politika a mindennapok része.

Üdv Mindenkinek!

Örvendetes, hogy szakami dolgokról itt normális hozzászólást lehet olvani. Köszönet illet meg mindenkit.

Szadad szoftver korlátozása? Lényeg vész el. ennek lehet mások által generált gazdasági okai is.

Tudomásul kell venni az internet a megfigyelséről, adat gyüjtésről szól.

Senki nem vethet a másik szemére semmit. Ukrán konfliktusra ráhúznak mindent, találtak indokot. Eddig nem zavart senkit? Dehogynem, csak keleltt egy megelelő indok amire ráhúzhatják.

Windows az egyik legnagyobb adatgyüjtő, mégsem kiabálnak a kormányok és egyéb szervezetek.

Sajnálatos az irány. Félő nem áll ezen a szinten meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve