John Deere, ne sértsd meg a GPL licencet!

kami911 képe

A John Deere észak-amerikai és egyike a világ legnagyobb mezőgazdasági eszközgyártóinak, nem tartja be a felhasznált szabad szoftverek „jogosultságokat biztosító licenceit”, amelyek lehetővé tennék a gazdák számára, hogy javítsák saját tulajdonú mezőgazdasági eszközeiket. Ezzel szemben a John Deere szerződésszegéseket követ el a szabad szoftver komponensek szabályos felhasználásával kapcsolatban, amelynek következtében a gazdák elveszítik a karbantarthatóságot, ha az eszközgyártó nem kívánja javítani az eszközöket.

A John Deere-t az SFC már évek óta kéri, hogy fejezze be a GPL licenc megsértését, és tegye közzé a forráskódot a mezőgazdasági berendezéseikhez. Software Freedom Conservancy (SFC) nyilvánosan felkéri a Deere-t, hogy azonnal oldja meg az összes GPL megsértést, az összes termékükben és adják ki a teljes forráskódot a gazdáknak és másoknak, akik jogosultak rá a használt licenc miatt. Az SFC szerint a Deere által eddig biztosított forráskódok és szkriptek nem felelnek meg a GPL követelményeinek. Az SFC reméli, hogy más szervezetekkel együtt a John Deere elleni eljárások eredményesek lesznek a versenyjogi és egyéb megsértések miatt. A gazdák, akik érintettek Deere gyakorlatában, vagy aggódnak miatta, fordulhatnak az SFC-hez. Az SFC és más szervezetek együtt dolgozva visszaállíthatják a gazdák jogait, és lehetővé teszik számukra, hogy saját eszközeiket javítsák, javítási jogukat visszaszerezzék, ami javíthatja az életüket és azokét is, akik mindennap tőlük függnek.

Azok az emberek, akik érintettek a problémában, számíthatnak a Compliance Lab csoportjának támogatására, hogy jogi eszközökkel biztosítsák a jogukat a saját eszközeik javításához. A jogi eszközök révén a gazdák visszanyerhetik a jogukat, hogy saját mezőgazdasági eszközeiket javíthassák, javítva ezzel saját életüket és az élelmiszerbiztonságot a világban.

A teljes levél amit Denver Gingerich írt „A John Deere folyamatos GPL megsértése: Mi a következő lépés” témában:

Én egy farmon nőttem fel. A szüleim keményen dolgoztak a terménytermesztésért és a mezőgazdasági vállalkozás irányításáért. A szüleim további munkákat is találtak, hogy meg tudjanak élni. Ahogy a földművesek évezredek óta teszik, a családom is szerszámokat használt a gazdálkodáshoz. Közülük néhányan traktorosok voltak. A gazdák most is, mint évezredek óta, arra a képességükre és jogukra támaszkodnak, hogy megjavítsák a szerszámaikat. Talán egy kézi gereblye visszahajlítása. Talán egy törött hárompontos vonóhorgot kell újra összehegeszteniük. A mezőgazdaság volt az emberiség első igazán forradalmi technológiai vívmánya. A kezdetektől fogva a gazdák minden generációja élt a szerszámai javításának jogával. Ez tette lehetővé, hogy a mezőgazdaság mérhetetlenül fejlődjön és javuljon. Magától értetődőnek vesszük az ebből származó előnyöket és a bőséges élelmiszerellátást.

A mezőgazdasági szerszámok javításához való jog most komoly veszélyben van, de nem azért, mert a gazdálkodók nem harcoltak volna e jog fenntartásáért, és még csak nem is azért, mert a gazdálkodók nem olyan eszközöket választottak, amelyek garantálják a szerszámok javításához való jogukat. Valójában a legtöbb gazdálkodó még mindig olyan eszközöket vásárol, amelyekbe a javításhoz való jog be van építve, de nem a szerszámok természetéből adódóan, hanem a szerszámgyártók által a gazdálkodóknak eladott szerszámok részeként választott szoftverek révén.

Sajnálatos módon a mezőgazdasági gépgyártók, akik óriási hasznot húznak a könnyen elérhető szoftverekből, amelyeket a mezőgazdasági termelőknek eladott mezőgazdasági eszközök (traktorok, kombájnok stb.) részeként tudnak biztosítani, nem tartják be a javítási jogra vonatkozó licenceket az általuk választott, ezekben a mezőgazdasági eszközökben használt szoftverek esetében. Ennek eredményeként a gazdálkodók elveszítik megélhetésüket, ha a mezőgazdasági berendezések gyártója nem kívánja megjavítani a mezőgazdasági eszközeiket, amikor azok elkerülhetetlenül meghibásodnak, még akkor is, ha a gazdálkodó a javítást könnyen el tudná végezni saját maga vagy egy általa ismert személy segítségével.

Különösen a John Deere, Észak-Amerika legnagyobb és a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója nem teljesíti egy ideje az általa használt szoftverjavítási licencek követelményeit. Bár évek óta együtt dolgozunk a John Deere-rel, hogy megpróbáljuk megoldani a megfelelési problémáikat, még mindig nem tettek eleget az általuk használt szoftverekre vonatkozó licenceknek, amelyek a gazdálkodók számára jogot és technikai részleteket biztosítanának saját mezőgazdasági eszközeik javítására, ha a Deere eleget tenne a követelményeknek. Ez egy komoly probléma, amely messze túlmutat azon, hogy egy személy meg akarja javítani a nyomtató szoftverét, vagy alternatív firmware-t akar telepíteni egy luxuskészülékre. Ez messzemenő következményekkel jár az összes gazdálkodó megélhetésére, a világ élelmezésbiztonságára, és arra, hogy mi mint társadalom hogyan jutalmazzuk azokat, akik jobbá teszik az életünket, vagy hogyan állunk útjába annak, hogy mindenki számára lehetővé tegyük a világ jobbá tételét.

Ahogyan azt már több éve magánjelleggel tesszük, most nyilvánosan felszólítjuk a John Deere-t, hogy haladéktalanul oldja meg a GPL összes fennálló megsértését a mezőgazdasági gépek valamennyi termékcsaládjában, és adja át a teljes forráskódot, beleértve "a futtatható program fordításának és telepítésének ellenőrzésére használt szkripteket", amelyet a GPL és más copyleft licencek megkövetelnek, a gazdálkodóknak és másoknak, akik a Deere által választott licencek alapján jogosultak erre. Amit a Deere a mai napig az SFC rendelkezésére bocsátott, az messze elmarad a GPL követelményeitől, mind az idézett szöveg, mind a licenc számos más részének tekintetében. És ez csak azokról a termékekről szól, amelyekkel kapcsolatban a Deere elkezdett velünk tárgyalni - a közel egy tucatnyi kérésünk közül sok esetben (mindegyik más termékre vonatkozott) a Deere még semmit sem adott át nekünk. Amellett, hogy a Deere egyáltalán nem válaszolt másoknak, akik forráskódot kértek, az, hogy több mint 2 évvel az első kérésünk után sem tudott teljes forráskódot biztosítani számunkra az összes kért termékhez, több mint elfogadhatatlan, ezért is tesszük ma ezt a nyilvános nyilatkozatot - hogy erőteljesebben ösztönözzük a Deere-t, hogy helyesen cselekedjen és tartsa be az általa használt licenceket, és hogy mások is értesüljenek ezekről a súlyos problémákról, hogy teljesebb képet kapjanak a Deere azon kísérleteiről, hogy elnyomja a gazdálkodók jogát a mezőgazdasági gépek javításához.

Kiállunk az összes többi szervezet mellett, amelyek felelősségre vonják a John Deere-t más megállapodások és törvények, köztük a trösztellenes törvények különböző megsértése miatt, és reméljük, hogy ezek a szervezetek sikerrel járnak a gazdálkodók méltányosságának megteremtésében. Mindannyian a magunk módján segítünk, ami a javításhoz való jog mozgalom igazi ereje.

Ha Ön olyan gazdálkodó, akit aggasztanak a Deere gyakorlatai, vagy személyesen érinti őket, kérjük, forduljon hozzánk a compliance@sfconservancy.org címen. Együttműködésünkkel visszaadhatjuk a gazdáknak a jogaikat, lehetővé téve számukra, hogy újra saját maguk, vagy a barátjuk, illetve a választott bolt segítségével javítsák meg a saját mezőgazdasági eszközeiket, javítva ezzel az ő életüket és mindazok életét a Földön, akik nap mint nap függnek tőlük.

Neked mi a véleményed a fejleményekről? Hogy került a profit a jogszerűség elé? A fogyasztókat megilleti a saját javítás joga?

Hozzászólások

A baj amúgy sokkal nagyobb

Az hagyján, hogy ha elromlik, akkor csak a gyártó javíthatja meg ezeket a gépeket, és ez nem csak szerződés szinten van biztosítva, hanem be van égetve a gépek szoftverébe. Ha bármi hiba van, azt nem lehet alkatrész cserével, vagy akármi módon megjavítani, a gép nem indul el, továbbra is a hibakódot mutatja, amit csak a gyártó tud kiütni.

Ezek a gépek ezen felül is a gyártó kontrollja alatt állnak, mindent naplóznak a gyártó szerverére, és a gyártó bármikor leállíthatja akármelyiket távolról.

Most ugyan ennek pozitív megnyilvánulása, hogy az ukrán traktorok, mezőgazdasági gépek, amiket hadizsákmányként lefoglaltak, nem működnek, mert távolról inaktiválva lettek. De aligha ilyen esetre tekintettel építette be a gyártó ezeket az eszközeibe.

Ugyanakkor még az sem világos, hogy minek ezekbe a gépekbe szoftver, vagy számítógép. 30 éve is léteztek mezőgazdasági gépek, és nem volt semmi okosság sem bennük, mégis működtek. Ma már számítógép vezérelt az úthenger is.

Az iparban amúgy a licencspekuláció elég régi dolog, de eddig az úgy nézett ki, hogy "feltaláltak" valamit, levédték, oszt remélték, hogy lesz vevő rá. Később viszont már az is előjött, hogy ugyan nem találtak fel semmit, csak másképp alakították ki, pl. az elektromos csatlakozó ennek nagy alanya volt, és az IBM az egyik legnagyobb huszárja ennek a csatának. De még ez is olyan dolog, hogy "elmegy", mert kitalálhat MCA csatlakozót, és kérhet borsós licencdíjat érte, de azt nem akadályozta meg, hogy az ipar kitalálja helyette a PCI csatlakozót. (Az IBM ezen felül még egy csomó más csatlakozót is "feltalált", amit magas licenc díjjal szeretett volna értékasítani, nem csak ezt)

Na, de azt feltalálni, hogy hardvert és szoftvert építsenek olyan eszközbe, ami előtte simán el volt nélküle is, és semmit nem javít annak használhatóságán, működésén, az a genyaság netovábbja. Ahogy amúgy a mezőgazdaságban az USA-ban nem csak ezt találták ki, de vannak olyan vetőmagot forgalmazó cégek, amik megtiltják, hogy a vetőmagból kikelt növény magját használják a következő vetéshez. Ahhoz mindenképpen tőlük kell venni vetőmagot. Ha egy gazda földjén a következő évben ugyanaz a növény virul, és nem vásárolt arra az évre vetőmagot, akkor jön az ügyvédsereg a nyakára, ez is milyen már.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

A baj amúgy sokkal nagyobb

#1 Nagyon fontos dolgokat állítasz ebben a bejegyzésben. Ráadásul a mezőgazdasági gépeknél a megvett ilyen eszközt csak használhatod, az adatok a cégnél gyűlnek, ők javíthatnak. Ezek szerint a vetőmag is hatalmas függés lehet. Végül csak a gazdának kell kockáztatnia, mindenki másnak fix a bevétele. Pedig ő állít elő értéket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A baj amúgy sokkal nagyobb

#1.1 Amit István leírt csak a jéghegy csúcsa. Én a műszaki részéhez tudok pár mondatot hozzátenni, ajogi rész szerintem még cifrább de az nem az én világom.

Az autóipar, a mg. gépek, a daruk markolók, földmunkagépek stb. hihetetlenül el vannak ma már bonyolítva. Nem mennék ebbe most bele mert van ebben jó is. Hogy pl. egy gréder ami egy útépítésnél az út alapjául szolgáló ágyazatot és tükröt milliméter pontossággal készít el, és ebben nagy része van a számítógépes vezérlésnek,  a gps-nek lézeres és ultrahangos mérőeszközöknek stb.

 Mezőgazdaság, pár példa.
egy jó kombájnos gépvezető aki 20 éve arat, az két fogás átfedésre 7-10  centit tud tartani, egy gps vezérelt lézeres és lidaros számítógépvezérelt automata kombájn meg 2 centit.Ez 50 hektárnál 1fordulóval kevesebb azaz ennyivel kevesebb üzemanyag. Ezekbe e gépekbe már csak azért van ember mert defektes kereket még nem tud cserélni a vezérlés meg  nem tud tankolni.  Be kell programozni a területet és kiszámolja a legkedvezőbb forduló és sorrendi adatokat,kikerüli az akadályokat pl. villanyoszlop, ahogy lejt-amelkedik a szántőföld folyamatosan állítja az aratóasztal dőlését 2 dimenzióba stb.
Amúgy a mostani traktorokba meg kombájnokba hülyére unják magukat a vezetők.
Poénként, mikor ezeket a traktorokat szereltem, este elmentünk egyikkel a kocsmába öntanuló módba, és másnap este cm pontossággal elvitt minket a kocsmába úgy hogy nem kellett semmihez nyúlni, se kormányhoz se gáz se fékpedálhoz. Még a stoptáblát nem ismerte meg de autónak nem ment neki, azt észlelte. Traktorról beszélek nem egy Tesláról vagy felsőkategóriás vezetéssegéddel ellátott szamélyautóról.
Egy mostani ilyen munkagépbe 2-3 HS (highspeed) nagysebességű CAN busz hozza-viszi az adatokat,  gigabájtos nagyságrendről van szó. Ami nem gyenge.

A másik oldal.
Ez a fenenagy számítástechnika sajnos a kontroll nagymérvű növekedését, és a házi, vagy akár nem felkészült szervizes javítások nullára redukálását hozta magával.
Teslából hiába veszel ki egy faék egyszerű elektromos/elektronikus alkatrészt, az másik autóba nem fog működni mert a buszon keresztül fel kell tanítani, meg kell ismertetni. Ugyanez egy dízel autó befecskendező,  a gyárihoz van egy kódsorozat, amíg azt be nem ütöd az ECUba addig nem fog befecskendezni hanem kiáll hibára a vezérlés.
Kombicirkó, kilométer hosszú a szervizmenüje.
Keresztapám vett egy elektromos kazánt, aminek a lényege hogy 3 fűtőszál van egy tartályba és melegíti a vizet és ezzel fúti a lakást a központi fűtésredszeren. Tényleg faék egyszerű.
Ennek a beüzemelés nekem 30 percembe került mert természetesen mikroprocesszoros vezérlésű, a szervizmenüje 90%-a halandó számára érthetetlen és felesleges.
Nemrég üzemeltem be havernál wifis fürdőszobai tükröt. Komolyan beszélek, abba is wifi van.
Wifis kenyérpirító, wifis porszívó, nagynyomású mosó, stb,  mmm, enélkül hogyan lehetett eddig élni...

Az előbb megemlített járműipar.
Példának okáért a LIn és a CAN buszrendszer, a protokollok elviekben szabványosítva vannak. Elviekben mert a mindegyik gyártó beletesz pár olyan featuret amitől csakis kizárólag az ő saját eszközevel és diagnosztikai szervizműszereivel kommunikál a jármű. Nehogymá' elég legyen egyfajta megoldás, még nem a saját márkaszervizbe hozzák hanem Pistike egy laptoppal meg szabvány célszoftverrel ki tudja olvasni.
Ugyanez van OBD vonalon, bár maga a csatlakozó szabány, a mögöttes adatfolyam ahány gyártó annyiféle.
Egy akkumulátor cseréjénél először is a fél autót újra kell szoftveresen indítani, kiütni a risaztó, immo és egyéb hibakódokat mert addig el se indul, valamint az akkut fel kell tanítani a jármű komputerére.
Érted, egy mezei 100Ah ólomakkut amit bármelyik autósboltba megvehetsz.
A Jóisten mentsen meg egy ilyan autónál egy olyan hibától ami miatt teljesen lemerül.
Ki sem tudod nyitni az autódat mert nincs kilincs és nincs hagyományos kulcs.
Ehhez kell egy márkaszervizes, majd utána az akku feltöltése után 100ezres nagyságrendű összegért elindítják a kocsidat mert minden nullázódott.
Főnüköm 50 millás Mercije, ha 2 hétig csak kisebb utakon használja, elkezdi dobálni az Akku gyenge üzeneteket, mert annyi elektromos kütyü van benne hogy azok leszopogatják az akkut.
Egy 50 millás autót 2 hetente töltögetni kell, szerinem röhej, és a szerviz szerint ez normális.
És sorolhatnám.

Ezeknek a nagy része totál felesleges. De beleteszik mert növeli a meghibásodást és ezzel a fogyasztói társadalom felé tereli a népet. Azaz vedd, kis ideig használd, javvíttasd. Mivel nem éri meg, végy újat.
Volt az Epsonnak a tervezett elavulásos sztorija, meghatározott oldal nyomtatása után a nyomtató megállt, finito. Egy orosz ürge felfedezte a nyomtatókba az ezért felelős csipet a számlálóval, közkinccsé tette a reset menetét és még ma is nyomtatnak velük.

Bocs a hosszúért, lehet nem mindenkinek tldr.

Miről is beszélgetünk...?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Node

Azt gondoltam, a vetőmag témára többen ráugranak. Nos... akkor mondom, hol van az árnyalat. A vetőmagot gyártó cégnek az a dumája, hogy kib..szott sok pénz beruházott csúcstechnikás laborra, ahol molekuláris szinten építgetik a növény DNS-ét, ezzel kialakítva a nagy hozamú, betegségeknek ellenálló, és jég hátán meglő növényt. Jogos igényének állítja be, hogy a befektetett pénzt viszont szeretné látni, de ez nem is elég, hanem a további kutatásokat, az állandó fejlesztéseket is finanszírozni kell valamiből. Csakhogy senki nem mondta, hogy ruházzon be, ez az ő döntése volt... (Az USA-ban nem tilos a GMO).

Lehet azon lamentálni, hogy pfúj GMO,, de akik bármit tenyésztenek, kereszteznek, azok ugyanezt csinálják, csak nekik nincs csúcstechnikás mikroszkópjuk, hogy molekuláris szinten nézzék mi történik az alkotásuk során. (és ez viszont nem tiltott nálunk sem, miközben a konkrét GMO meg igen)

Továbbá a fajta tenyésztő nem köti ki, hogy kölyköket, csemetéket, magokat csak tőle lehet venni.

A növény termesztés során ennek fordítottja is van, a fajta megőrzés. Ezt oltással, bújtatással érik el, és ez nem tilos, magad is végezheted a kertben, a tudás elérhető, eszközök, amik kellenek hozzá szintén. (De jellemzően kertészetek, faiskolák csinálják)

Az van, hogy az élővilág evolúciója nagyon intenzív, egy gyümölcsfát a gyümölcs magjáról szaporítani már nem ugyanolyan fa lesz belőle, mert a beporzó pollen másik fáról származhatott, és az eredmény lehet siralmas, de lehet nagyon jó is. Az biztos, a magonc rendszerint sokkal életképesebb, de hogy mennyit terem pl. az változó. Lehet nagyon jó is, meg lehet meddő is. Ez lutri, mert 10-20 évek múlva derül ki az eredmény. 

Az ember keresztez mindent, beavatkozik a természetes szelekcióba, és ez elég hatékony, van olyan hatékony mint a GMO. Hogy egy példával illusztráljam, a német juhász tenyésztője még simán megélte a fajta létrejöttét, mindezt keresztezéssel és szelekcióval érte el. És ne mondja senki, hogy a német juhász genetikája nem tér el nagy mértékben pl. egy tacskóéhoz képest, csak rájuk kell nézni. Van ez akkora genetikai változás, ha nem nagyobb, mint amit a GMO laborokban csinálnak.

Na de a technikához visszakanyarodva, amit Tibi olyan szépen illusztrált. Az a kapitalizáció, amit mindenre ráhúznak, az egészen elképesztő. Mondhatjuk, hogy van nyereségünk az agyondigitalizált traktoron, mert az így jobb, és hatékonyabb. (bár a wifis tükröt nem értem, hogy az mitől jobb, mint a sima).

De ha csak azt nézzük, hogy mekkora környezetterhelése van annak, hogy mindezt a többletet legyártsák, akkor biztos, hogy ez nyereség?

És a licencbéklyó a másik téma. Mert az rendben van, ha valaki feltalál valamit, akkor szeretné ennek hasznát látni. Na, de milyen mértékig? Az USA-ban vannak cégek (meg az EU-ban is), amik csak licencekből élnek. A Kodak pl. OK, alkotott nagyot, ez tény. Ma csak abból él. Nem csinál semmit, csak csorog a pénz, időtlen időkig. Azok az emberek, akik fejlesztettek, feltaláltak, naggyá tették a Kodak-ot, már régen meghaltak. De sebaj, mert a cég az van, tehát van kinek fizetni. És minél több ilyen cég van, azt egyre nehezebb eltartani. (Az USA-ban nincs lejárata a jogdíjnak)

Végső soron, ezt a fogyasztó fizeti meg. Azt, hogy digitális a traktor, ettől fogva drágább. Ez benne van a kenyér árában. Ahogy az is benne van a kenyér árában, hogy az a szerver, amin az adatokat tárolják mennyibe került. (10 milla egy alapkiszerelés, azért annyi, mert tele van olyan elemekkel, amikre ipari licenc vonatkozik. Nem kevés a licenc. És bedumálják, hogy a Thunderbolt csatlakozó az nem ugyanaz, mint az USB3, mert van ám különbség. Jaja, legfőbb különbség, hogy a Thundebolt után szép kis ipari licencet kell fizetni)

És a technológia "fejlődés" nem áll le. (a technika apostolai ezt fejlődésnek hívják)

Ezért fontos az Open paradigma, a FOSS, de nem csak szoftver terén, lásd pl. Arduino projekt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve