Mit tehetünk szemünk egészségéért?

kami911 képe

Ahhoz, hogy megőrizze a szem egészségét, sokat ülve a számítógép előtt, az alábbi tippeket érdemes követni:

  1. Rendszeresen szünetet kell tartani a számítógép használata közben. Ajánlott minden 20-30 perc után legalább 20 másodpercre félrevetni a monitorról a tekintetet, és távolabbra nézni.

  2. Ügyelni kell a megfelelő világításra és az ergonomikus munkakörnyezetre. A monitor világítása ne legyen túl erős vagy túl gyenge, és ne legyenek túl nagyok a kontrasztok. A monitor helyzete, távolsága és magassága is fontos a megfelelő látási viszonyok kialakításához.

  3. Használhatóak olyan speciális szemüvegek is, amelyek csökkentik a monitor által kibocsátott káros kék fényt, és így védik a szemet.

  4. Fontos a megfelelő hidratálás is. Érdemes rendszeresen folyadékot fogyasztani, és lehetőség szerint párásítani a munkakörnyezetet, hogy a szem ne száradjon ki.

  5. Az általános életmódra is oda kell figyelni. A rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés hozzájárulhatnak az egészséges látás megőrzéséhez.

A szem egészséges működéséhez szükséges tápanyagok közé tartoznak az A-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin, a cink, a lutein és a zeaxantin. Az A-vitamin megtalálható például a sárgarépában, a sütőtökben és a spenótban. A C-vitamin forrásai közé tartozik a citrusfélék, a paprika és a brokkoli. Az E-vitamin található az olajos magvakban és a zöld leveles zöldségekben. A cink forrásai közé tartoznak a húsok, a bab és a diófélék. A lutein és a zeaxantin megtalálhatóak például a spenótban, a kelkáposztában és a tojás sárgájában.

Hozzászólások

Szempont

Igen nálam ez az 1. szempont egy operációs rendszer telepítésekor. Van e Brightness Controller a rendszerben vagy telepíteni kell. Szinte minden Linuxon ott a Redshift, a Synaptic csomagkezelőben ott van a síma és a gtk. Viszont nem tudom beállítani az időpontot és a tartózkodási helyet. Kivétel a Cinnamon Kisalkalmazásokból letölthető QRedshift ez: https://ibb.co/b7CfMR8 Ezért ragaszkodom a Cinnmonhoz, ez köt hozzá. A Mate és XFC-re is ott a Redshift akinek megfelel ahogyan beállítás nélkül működik. Vagy telepíti a Brightness Controllert így: sudo add-apt-repository ppa:apandada1/brightness-controller    sudo apt update    sudo apt install brightness-controller ez könnyen beállítható egyéni ízlés szerint, hozzá kell adni az indítóhoz és a rendszerrel startol. Vagy van még a gammy ez már ArchLinuxon sincs a tárolókban egyedül az MXLinux csomagkezelőjében található. De innen https://github.com/Fushko/gammy is letölthető, szerintem jobb mint a Redshift. Sokat jelentenek ezek a pici szoftverek a szemünk egészsége szempontjából. A legjobbnak a Fedoraban találhatót tartom meg a KDE neon-ba beépítettet.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)